Skocz do zawartości

[torba trójkątna na ramę KROSS] A to ciekawe...zanim kupisz zapytaj?

bazarel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przedmiot:

http://www.kross.pl/pl/akcesoria/akcesoria-rowerowe/torby-i-sakwy/triangle-bag

Kupiłem w sklepie internetowym (przy okazji) przedmiotową torbę bo mi się spodobała i cena ok..

Przyszła więc montuję a tu zonk. Przy montażu wg mnie logicznym, 2 rzepy rura pozioma i 1 rzep rura podsiodłowa suwak torby zamykany jest ku dołowi.... bezsens bo wszystko wypadnie.

Przy montażu 1 rzep rura pozioma i 2 rzepy rura podsiodłowa suwak zapina się ok ale torba podtrzymywana jednym rzepem się marszczy i w ogóle...

Tym bardziej, że na zdjęciu ewidentnie widać suwak zapinany ku górze w ułożeniu napis kross i 2 rzepy poziomo.
Chiny wszyły zamek odwrotnie przez co jest to towar mało  użyteczny i co ważniejsze - niezgodny z umową.

Sklep odpowiedział mi, żebym sobie torbę zamontował odwrotnie a producent mi nie odpowiedział w ogóle. Fajnie, że można oddać w ciągu 30 dni.

Napisano

w jakim sklepie kupowałeś? bezpośrednio na stronie Krossa?

towar jest ewidentnie niezgodny z umową i tego powinieneś się trzymać. Mają obowiązek go albo naprawić albo wymienić na wolny od wad (i zwrócić koszt przesyłki).

jeżeli zdecydujesz się na odstąpienie od umowy, to Ty ponosisz koszt przesyłki, czyli prawie tyle ile jest warta torba.

Napisano

- napisałem na priva

Pewnie nie wymienią na wolny od wad ponieważ znalazłem w sieci "real foto" innych aukcji chyba na alledrogo, w których torba zamontowana jest odwrotnie - taka partia. Nie jestem z tych co kupują coś za śmieszne pieniądze i później mają zastrzeżenia co do jakości itd. Tutaj dodatkowo nie napisano, że te rzepy są na obwód ramy porównywalny do mojego nadgarstka, musiałbym wszystkie zwężać a posiadam 21". Będę to reklamował, zobaczymy jakie mamy prawo jako konsument w rzeczywistości:). 

Napisano

Też mam tą torbę i też mam zamykaną do dołu. Ta torba (z czerwonymi wstawkami) tak po prostu ma. Moim zdaniem ona nie jest niezgodna z tym co widać na zdjęciu. Bo jesteś pewny, że w załączonym przez Ciebie linku zamek który widać jest zasunięty? Chyba niekoniecznie.

A nie bardzo rozumiem dlaczego miałoby Ci coś z niej wypaść. Przecież zamek się nie odsunie do góry sam z siebie. To do czego można się przyczepić to rzepy, bo są zdecydowanie za długie, szczególnie ten do rury podsiodłowej.

Napisano

Moim zdaniem jest to wada. Poza tym, odpada np. możliwość uchylenia zamka i wysunięcia czegoś do środka. Prawda jest taka, że dostali wadliwą partię towaru a jak wiem z doświadczenia słowo reklamacja nie istnieje w chinach.
Z drugiej strony, cena jest dość atrakcyjna, ale wiedząc o wadzie powinni chociaż w opisie zaznaczyć jak się ją otwiera...byłoby to uczciwe podejście. Ale nie... Janusze byznesu będą twierdzić, że tak ma być...

@@bazarel,

jeżeli dostali całą partię takich to na pewno odrzucą reklamację. Odpiszą, że tak ma być, że to w niczym nie przeszkadza, lub tak jak napisał ciacho23, ze zdjęcia nie wynika, że zamyka się na górze. A, że jest to bez sensu to już inna sprawa...nie musi być z sensem.

Napisano

Również mam tą torbę i zamykam ją do góry (2 rzepy na rurze podsiodłowej) otwieranie z lewej strony (z perspektywy kolarza). Napis kross pionowo do góry po prawej stornie.

Napisano

Też mam tą torbę i też mam zamykaną do dołu. Ta torba (z czerwonymi wstawkami) tak po prostu ma. Moim zdaniem ona nie jest niezgodna z tym co widać na zdjęciu. Bo jesteś pewny, że w załączonym przez Ciebie linku zamek który widać jest zasunięty? Chyba niekoniecznie.

A nie bardzo rozumiem dlaczego miałoby Ci coś z niej wypaść. Przecież zamek się nie odsunie do góry sam z siebie. To do czego można się przyczepić to rzepy, bo są zdecydowanie za długie, szczególnie ten do rury podsiodłowej.

Potwierdzam, rzepem to można chyba jeszcze koło spiąć:)

Kupując cokolwiek przez internet wzorujemy się tylko zdjęciem i opisem. Widząc takie zdjęcie (bez odpiętego boku) mam prawo sądzić, że jest ona zapięta zwłaszcza, że położenie samego zamka dowodzi na to, że jest on ciągnięty ku górze. Gdybym zrobił zdjęcie mojej wersji tej torby to w tym ułożeniu mój zamek byłby skierowany w drugą stronę - już mam podstawę aby stwierdzić, że towar jest nie zgodny z opisem i skorzystać z prawa do żądania zwrotu pieniędzy lub zamiany na towar wolny od wad (słuszna sugestia weland'a). 

To powyżej to fakty. 

Natomiast to czy mi coś wypadnie czy nie to już nie ma znaczenia bo raz wypadnie a raz nie - zmuszony jestem coś wykombinować i jakoś takie coś używać. Od razu przychodzi mi do głowy siekiera z filmu "Rozmowy przy wycinaniu lasu" :

https://www.google.pl/search?q=siekiera+z+rozmowy+z+wycinania+lasu&client=opera&hs=Iv0&tbm=isch&imgil=5Ux22ydt2QVs_M%253A%253BVw_SlZQEMGIg_M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.wykop.pl%25252Flink%25252F2353924%25252Frozmowy-przy-wycinaniu-lasu%25252F&source=iu&pf=m&fir=5Ux22ydt2QVs_M%253A%252CVw_SlZQEMGIg_M%252C_&biw=1920&bih=971&usg=__YguHOhc5BMvz7VCYC6av5GoF_CE%3D&ved=0CDYQyjc&ei=9xCaVef3DuSeygPMkJXABw#tbm=isch&q=siekiera+z+rozmowy+przy+wycinaniu+lasu&imgrc=5Ux22ydt2QVs_M%3A

Sklep zaproponował mi montaż na odwrót...naprawdę byłem w szoku, że jest w ogóle taka możliwość...Nawet za 20 zł zrobią z Ciebie wała i to mnie trochę zasmuciło.

Napisano

Ale to wszystko zależy od sklepu, bo są sklepy gdzie nawet dobry towar przyjmują bez najmniejszego problemu, bo coś Ci się nie spodobalo, no, a są takie które niestety robią problem nawet gdy towar jest felerny- ale w takim sklepie zakupów się już więcej nie robi .

Napisano

Zgodnie z przepisami mamy prawo do zwrotu towaru bez podania przyczyny w ciągu 10 dni, tu sklep nawet wydłuża ten termin do 30 dni. Jeżeli zrobisz to w terminie to pewnie cały tzw. "pic" polega na kosztach wysyłki. W sytuacji gdy nie jesteś zadowolony z towaru zgodnego z opisem koszty wysyłki ponosisz Ty, co jest logiczne. Natomiast gdy nie ma Twojej w tym winy i odsyłasz towar niezgodny z opisem to koszty wysyłki też ponosisz Ty i masz nadzieję, że ci je zwrócą. Najczęściej, z lenistwa po prostu "odwracasz torbę" bo nie chce ci się kopać i nie ma co się dziwić. Widziałem uzasadnienie wyroku, w którym znana marka na a..... udowodniła klientowi, że źle używał butów sportowych przeznaczonych na salę, których używał na sali:) Ba, sam mam nawet odpowiedź na reklamację kurtki zimowej House, z której wynika m.in. ze odspojenie materiału kieszeni spowodowane było w wolnym tłumaczeniu - wkładaniem ręki do kieszeni...

Jedyne co w rzeczywistości można zrobić, to po prostu nie kupować ponownie - tak jak mówisz Marjanek.

Napisano

Dostałem lakoniczną odpowiedź od Krossa: tak ma być... (weland! skąd wiedziałeś?)

Na szczęście dostałem też wczoraj paczuszkę z U-lockiem Kryptonite Evolution 4 w wersji LS. Jedyne miejsce na mojej ramie, w którym to pieruństwo z niczym nie koliduje to sam czubek rury podsiodłowej z uchwytem skierowanym ku tyłowi (w pionie). W takim ułożeniu niestety ten u-lock (przez nie sztywny sposób mocowania) będzie obijać mi ramę. Po chwili zastanowienia wpadł mi do głowy pomysł na wykorzystanie tej nieszczęsnej torby - po prostu w miejscu kontaktu u-locka z ramą wszyję w poziomie jeden rzep z pionu oraz zepnę go z ramą dodatkowym rzepem dwustronnym, bo na luzaka to by nieźle dyndał (czyli motyw siekiery z postu wyżej:).

W efekcie nie stracę kasy na przesyłkę, nauczę się szyć i co najważniejsze - nie będę nikomu d...truł.

Aha, no i zapobiegawczo:

Jedyne co w rzeczywistości można zrobić, to po prostu nie kupować ponownie - tak jak mówisz Marjanek.

Dzięki za zainteresowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...