Skocz do zawartości

[1600-900] cross dla mnie i dla niej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów zastanawiam się nad kupnem dwóch crossów jeden dla mnie drugi dla mojej dziewczyny.

Mi wpadły w oko dwa modele http://kands.pl/portfolio_page/28-kands-maestro-men/ lub http://kands.pl/portfolio_page/28-kands-avangarde-crs-men/.

W sumie to bylem prawie zdecydowany na maestro ale odstraszają mnie od niego linki poprowadzone górą mam kandsa którego dostałem 15 lat temu i tam też te linki są poprowadzone górą jak na model na 2015 powinni to skorygować tak jak chociażby w tym avangarde. Jeśli już miałbym zdecydować się na avangarde to zastanawia mnie kwestia tych hydraulicznych hamulców jaki jest koszt ich eksplatacji czy są w miarę dobre czy zawodne bo to raczej te z najniższej półki.

A jeśli chodzi o rower dla niej to znalazłem http://allegro.pl/rower-spartacus-cross-1-0-alu-shiman-2015-blotniki-i5503250837.html co o nim sądzicie nadaje się na pierwszy rower?? nie wiem czy warto wydawać więcej bo nie wiem czy złapie bakcyla na jazdę na rowerze. Rowery mają służyć nam na jazdę głównie po mieście czasem jakaś mała wycieczka poza.

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za każdą pomoc:)

Napisano

co o nim sądzicie nadaje się na pierwszy rower?
Nie. Nawet na pierwszy rower warto kupić coś z kasetą, czyli w praktyce napęd 3x8. Zarówno jakość takiego napędu, jak i możliwości ewentualnej odsprzedaży będą większe.

Popatrz na rowery Lazaro dla obojga. Elitary dla Ciebie, Integral v2 dla dziewczyny.

Napisano

A jaka waszym zdaniem będzie dla mnie rama odpowiednia mam 180 cm a do krocza 83 cm.

Shiryu  Elitary  troszkę przekracza budżet szczególnie ,że do drugiego chyba będę musiał dołożyć ten Integral v2 dla niej ciekawa podpowiedź i chyba się na niego zdecyduję tylko na ale drogo na razie jest tylko biały a jej się ten kolor nie podoba no ale dziewczynie kolor musi pasować koniec kropka tak są zaprogramowane;)

Napisano
Elitary  troszkę przekracza budżet

Wyszedłem z założenia, że jak Avangarde się mieści, to i (lepszy) Elitary da radę ;) Ale jak nie, to zostają Maestro i Lazaro v3.

EDIT:

Elitary ma zdecydowanie lepszy napęd, więc IMHO warto.

Napisano

Jak na razie Elitary jest po 1689 zł a Avangarde można juz dostać za 1549 zł.

A mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat tych hamulców hydraulicznych czy warto inwestować w rower który je posiada czy lepiej v-brake.
Napisano

A mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat tych hamulców hydraulicznych czy warto inwestować w rower który je posiada czy lepiej v-brake
Ile tu już wojen o to było :woot: Typowe v-ki do niedzielnej jazdy przy ładnej pogodzie wystarczą na długo. Tarcze pozwalają na lepszy dobór siły hamowania do warunków (tzw. modulacja) i są skuteczniejsze na mokrej nawierzchni. Tektro z v3 są proste w serwisowaniu i całkiem skuteczne. Jednocześnie musisz mieć świadomość, że producenci z premedytacją zabijają ten typ hamulców, co oznacza, że np. ograniczysz sobie wybór amortyzatorów, jeśli najdzie Cię kiedyś ochota/potrzeba wymiany. 

Co warto wybrać to jeszcze inna sprawa. Osobiście brałbym rower z tarczami, ale - jak pisałem - Tobie to może nie być potrzebne. Nikt nie zgadnie, jakie dokładnie masz potrzeby ;)

Napisano

Te hamulce hydrauliczne potrzebne w tym rowerze jak siodło dla psa. Przy standardowym użytkowaniu po mieście i hamulcach tej klasy nawet nie będzie czuć różnicy między jednymi a drugimi. Jeśli chcesz oszędzić te kilkadziesiąt złotych, to spokojnie można brać Spartacusa. Zwłaszcza że mechaniczne będzie Ci łatwiej serwisować niż hydrauliki.

Napisano

A dla kobiety chcę wziąć Kands Avangarde bo w Maestro nie podoba się jej kolor a jest duża różnica pomiędzy napędem 3x8 a 3x9??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...