Skocz do zawartości

[do 2500] Trekking

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam roweru trekkingowego z osprzętem do 2,5 kafla. Mam jednak wymagania które niestety niewiele rowerów spełnia (z tego co zauważyłem)

Liczą się dla mnie duże koła, zdolność do jazdy po asfalcie szutrze i widelec bez amora. Widelcowa fanaberia wynika z tego, iż liczę że rower nada się również do szybkiego popylania z małym bagażem po drogach w ramach jednodniowych wypadów.

Rower chcę używać głównie w kilkudniowych wyjazdach z bagażem. Do jazdy na codzień i w terenie mam górala, także najtrudniejszy teren jaki mu wieszczę to drogi gruntowe lub szutrowe.

Mam 181 cm wzrostu, ważę ok 75 kg. Przewiduję trasy do 600km po 100km dziennie.

Z rowerów które oglądałem zainteresował mnie Cross Trans Africa. Wyczytałem jednak na forum że ma dość ubogie wyposażenie jak na swoją cenę.

Drugim wyborem była próba znalezienia Trek T200SL BLX z 2013 roku. Nówka z '15 kosztuje 3100, liczę że dwuletni rower będzie odpowiednio tańszy. Próba niestety nieudana.

Zacząłem rozważać nawet kupno hybrydy której będzie bliżej do crossa/trekka. Niestety nie znalazłem nic co by mnie zainteresowało w zadanych cenach z osprzętem.

Zacząłem więc trochę powątpiewać w możliwości znalezienia takiego roweru. Czy ktoś ma może jakąś propozycję zobaczywszy rowery które mnie interesują?

Będę również wdzięczny za cynk jeśli ktoś drugi okaz widział na sprzedaż!

Napisano

A mógłby ktośzaproponować jakieś dobre ramy na których mógłbym zbudowaćrower od zera? Faktycznie, zauważyłem, że rowery trekkingowe mają jakąś magiczną zdolność do zwiększania swojej ceny przez sam napis "trekking". Dokonałem wstępnych kalkulacji i wyszło mi, że przy ramie około 500-600zł w cenie 2300zł jestem w stanie złożyć rower praktyczie na full alivio(nie licząc kół). W cenie zawarłem potem regulację w serwisie.

Napisano

tak, widelec trekkingowy od accenta jest za niski (chociaż da się to zrobić i wiem, że niektórzy tak jeżdżą).

ostatnio sam składałem, rower na bazie ramy nordkappa, więc jeżeli zdecydujesz się na to rozwiązanie to pisz :)

ogólnie z widelcem właśnie miałem największy problem. Najtańsze, sensowne, nowe rozwiązanie to Force.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Nie oszczędzaj na kołach bo będzie słabo szczególnie z bagażem.szybkie decentrowanie kół.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...