zetiks Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Witam Zacznę od trochę przydługawego opisu mojego problemu. "Popełniłem" kupno roweru Rockrider 340, (wiem, wiem głupota, trzeba było brać Kands lub Lazaro). Założenia na początku były zupełnie inne, rower miał służyć tylko do wycieczek raz na dwa tygodnie w niedzielę leśnymi ścieżkami i asfaltem. Niestety - lub stety połknąłem bakcyla i latam nim prawie codziennie po lesie jakieś 20-30km jednorazowo - może nie po górach, ale leśnymi krętymi ścieżkami gdzie czasem nie brakuje też korzeni. Na forum trafiłem zbyt późno by doczytać, żeby nie pakować się w wolnobieg i kiepski osprzęt. Chciałem mieć nowy w miarę lekki rower, na gwarancji. Problem w tym, że ta gwarancja trochę "przestaje mi się opłacać", otóż do najbliższego Decathlona mam jakieś 80 km w jedną stronę, wymieniałem już np. pedały i siodełko (rower mam 2 miesiące), zaczyna wychodzić powoli na to, że za cenę paliwa kupiłbym jakieś podstawowe aluminiowe pedały na łożyskach maszynowych i pewnie spokojnie na nich polatał dłuższy czas. Dlatego stanęło na tym, że postanowiłem w rower trochę doinwestować. Plan jest następujący: Na pierwszy ogień poszła kierownica i mostek, udało mi się wylicytować za śmieszne pieniądze na allegro aluminiową, prostą i mostek truvativ. Pozycja na rowerze poprawiła się o niebo. Na pewno kupię też te nieszczęsne pedały - pewnie na łożyskach maszynowych. Za jakiś rok chciałbym (kiedy te pewnie już zajadę :-P ) wymienić koła na jakieś dwu-komorowe i kasetę 8s (oczywiście pewnie wraz z łańcuchem) domyślam się, że do tego czasu zajadę też pewnie tylną przerzutkę i będzie trzeba zmienić na coś lepszego. W tej chwili nie ruszam - dopóki działa. Do rzeczy - strasznie denerwują mnie obecne manetki - biorąc pod uwagę zmianę kasety za rok, chciałbym już dziś kupić coś lepszego, a z tego co wyczytałem manetka 8s spokojnie ogarnie przerzutkę i wolnobieg 7s. Pytanie tylko jak wysoko mierzyć, czy biorąc pod uwagę użytkowanie i moje plany co do rozwoju wystarczy ALTUS SL m310 3x8? http://allegro.pl/manetki-shimano-altus-sl-m310-3-x-8-rzedow-i5204436058.html Może szukać czegoś lepszego? Oczywiście jeżeli macie jakieś sugestie typu "daj sobie spokój z manetkami, wymień lepiej xxx na yyy będzie większa różnica" to będę bardzo wdzięczny. Co do budżetu - jeżeli trzeba będzie gdzieś dołożyć 20 czy 30 zł to nie problem, zdaję sobie jednak sprawę, że nie wiadomo czego z niego nie zrobię i nie ma sensu też pakować za dużo kasy. Zaznaczam też że wiem, trzeba było kupić inny rower ale czasu nie cofnę a ten w sumie nawet lubię, jest wygodny ( mam porównanie bo jeżdżę często z bratem, który ma Krossa Level a4 z 2014 roku i oprócz cenowej to nie widzę jakiejś strasznej przepaści między samą jazdą - tyle, że on nie musi przerzutek co 2 tyg. regulować ). Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Moorzyn Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Nie wiem czy czytałeś, ale w tym temacie jest baardzo dużo o wymianie napędu: http://www.forumrowerowe.org/topic/122125-napedwymiana-napedu-w-kilku-zakresach-cenowych-od-6-do-10s-aktualizacja-240214/. Zacznijmy też od tego ile chcesz na to przeznaczyć. Moim zdaniem lepiej już złożyć coś z kasetą 9rz a nie 8rz. Manetki - polecam SLX, ale niższe deore też będą dobre. Na pewno dużo lepsze od altusów. Tylko przerzutkę też powinieneś wymienić, np. na RD-M591 lub co najmniej Alivio. Do tego dochodzi zmiana łańcucha. Obecny nie obsłuży Ci 8 i 9rz kaset. Oraz oczywiście piasta - musi być pod bębenek a nie wolnobieg. Sam to przerabiałem. Z trochę ponad 3letniego Krossa Hexagona X3 została oryginalna tylko rama, sztyca, siodło i kierownica z mostkiem, co i tak idzie do wymiany. Sam napęd na 9rz kosztował mnie ok. 200zł (udało mi się ustrzelić CS-HG50 za 60zł, manetkę lewą SLX 40zł, łańcuch Connex 800 40zł., przerzutka RD-M591 60zł). Ale do tego doszło koło 300zł i tarczówki 200zł. Więc ja bym na Twoim miejscu zastanowił się, czy gra warta świeczki i czy nie lepiej ten spróbować sprzedać i kupić coś droższego nowego lub polować na okazje używanych na allegro.
zetiks Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Napisano 27 Czerwca 2015 Czytałem, czytałem, w sumie to tam ten altus nawet nie jest wymieniony więc może rzeczywiście lepiej celować w: http://allegro.pl/manetki-shimano-alivio-sl-m410-3-8-biegow-komplet-i5307602286.html Co do kosztów, to zdaję sobie sprawę trochę jak to wygląda, dlatego właśnie chcę cały proces dość mocno w czasie rozłożyć i nie wymieniać rzeczy które na razie chodzą ( wyjątkiem są te nieszczęsne manetki). Zacznijmy też od tego ile chcesz na to przeznaczyć. Moim zdaniem lepiej już złożyć coś z kasetą 9rz a nie 8rz. Manetki - polecam SLX, ale niższe deore też będą dobre. Na pewno dużo lepsze od altusów. Tylko przerzutkę też powinieneś wymienić, np. na RD-M591 lub co najmniej Alivio. Do tego dochodzi zmiana łańcucha. Obecny nie obsłuży Ci 8 i 9rz kaset. Oraz oczywiście piasta - musi być pod bębenek a nie wolnobieg. I właśnie - jeżeli dobrze rozumiem - nie chcę iść w 9rz a w 8 dlatego, że na razie będę mógł dzięki temu "dojechać" wolnobieg, tylną przerzutkę, łańcuch i koła. Gdybym od razu kupił manetki na 9rz to - chyba nie obsłużą mi one wolnobiegu 7rz i wtedy wymieniać muszę cały napęd od razu ( chyba, że coś źle zrozumiałem i się mylę, ale po lekturze http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilnosc-napedow-6-11s/ tak to rozumiem).
Moorzyn Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 W sumie wyjdzie Cię to trochę drożej, ale jakby nie patrzeć, będziesz miał trochę więcej czasu na zwiększenie budżetu. Z tym, że jak dojedziesz kasetę i łańcuch to najprawdopodobniej także tarcze korby, a zapewne w tej co masz nie da się wymienić samych blatów i trzeba całą korbę. Wtedy polecałbym Ci przejście na co najmniej mocowanie korby Octalink/Isis lub Hollowtech (zniknie problem wyrobienia osi łożyska/otworu na oś w ramieniu korby). To jest koszt ok. 150zł+.
zetiks Napisano 28 Czerwca 2015 Autor Napisano 28 Czerwca 2015 Całkiem prawdopodobne, że będzie tak jak mówisz, no ale będę się tym martwił kiedy faktycznie korba się "skończy". Znalazlem jeszcze takie manetki: http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5482811816 Acera to już chyba dużo lepiej niż te altusy? A cena jednak korzystniejsza niż Alivio...
Moorzyn Napisano 28 Czerwca 2015 Napisano 28 Czerwca 2015 Jeżeli możesz sobie pozwolić na acere to bierz. Ale na dojechanie napędu i altus starczy. Więc jak chcesz zaoszczędzić kasy, a na razie nie zależy Ci na wodotryskach to altus ujdzie. Tylko pamiętaj, apetyt rośnie w miarę jedzenia i po jakimś czasie mogą Cię drażnić (ale acery też to dotyczy) [emoji14]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.