Skocz do zawartości

[korba] Wymiana fc-m311 na coś ciekawszego

zibzib

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

powoli pojawiają mi się trzaski w supporcie i pomyślałem, że zmienię całą korbę. Do tego to jest jedyny element w moim rowerze, który jest z tak niskiej grupy (ale sprawował sie o dziwo rewelacyjnie).

Rower służy mi na dojazdy do pracy (asfalt, chodniki, krawężniki) ale też po pracy na jakieś cross-country i weekendowe leśne piaski i bezdroża.

42x32x22 było ok. Choć brakowało mi czasem na asfalcie ze 2 ząbków - właśnie na największym blacie.

Chciałbym coś juz z Holllowtech 2. I najlepiej z deore lub wyżej. Najbardziej mi przypasowała FC-M590 44 jednak ma ona duży minus - brak osłony - dla mnie nie do zaakceptowania.

Jeżeli przychodzi Wam coś do głowy to bardzo prosze podajcie mi swoje propozycje. Koszt max. 400, może być używana w bardzo dobrym stanie.

Z góry dziękuję.

Napisano

tą 48 widziałem ale mam jakieś obawy przed jej zamonowaniem (za wielka), sam nie wiem

jak duża może być różnica w promieniu tarczy 48 a 44 albo 42?

czasami potrafię zahaczyć o przeszkodę nawet 42, na szczęście dostaje najpierw osłona

• 4 tygodnie później...
Napisano

Wstawiłem SHIMANO FC-M4050 40/30/22 175mm. Jest bardzo dobrze. Ilość zębów tez mi bardziej pasuje niż w poprzedniej. HT2 na plus.

Napisano

Najpierw sprawdź czy przednia przerzutka ogarnie Ci 44 lub 48 na korbie żeby nie okazało się że musisz dodatkowo zmieniać. Ja ze swojej strony polecę Alivio na Octalink. Solidna i trochę Ci kasy zostanie np. na dodatkowy łańcuch

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...