Agaiwo Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Witam! Jest to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość Szukam roweru MTB na kołach 29", problem polega na tym, że ważę 136kg. W sklepie rowerowym powiedzieli mi, że taki rower musi mieć homologację wagową do 140-150kg. Podali jakieś tam propozycje Rometa, ale bez homologacji, bo tych z homologacją nie mieli. Nie znam się na rowerach, ale chciałbym zrzucić paręnaście kilo jeżdżąc po lesie z dzieciakami, lub z kumplami na wycieczki. Prosiłbym o jakieś propozycję rowerów, które utrzymają moją masę. Z góry pozdrawiam
grande1970 Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 polecam giant29 er revel 0 (jest model 2015) - wytrzyma choć trochę droższy http://www.giant-bicycles.com/en-in/bikes/model/revel.29er.0/19092/77100/ omijaj krosa
PrzemoWal Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Przy takiej masie to raczej szukać coś z amortyzatorem powietrznym bo xcm raczej długo nie pociągnie.
jacool Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Mam revela 29er z 2013. Teraz ma wprawdzie trochę lżej, ale przez pierwsze kilka miesięcy musiał radzić sobie z podobnymi obciążeniami wagowymi (nawet o 2-3 kg więcej). Wymieniłem: pedały (skrzypiały - czyszczenie i smarowanie na długo nie pomagało), łańcuch i kasetę (zużycie), hamulce (chciałem mieć lepsze), no i w tym roku zainwestowałem w nowy amorek. Tu niestety kolega PrzemoWal ma rację, przy tej wadze amor xcm sprężynowy w porównaniu do powietrznego to kolosalna różnica. Mój giant w specyfikacji miał podaną maksymalną wagę rowerzysty 136kg + 25kg na ładunek. Giant, unibike, romet - rowery z tych firm powinny dać radę :-)
Michalik85 Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Unibike ma homologacje cos kolo tej wagi, brat ma ( wazy 85 kg co prawda ale z roweru jako roweru jest zadowolony ), natomiast sam miałem kiedys revela, poźniej miał go brat a teraz jeździ na nim ojciec ( chłop 185 cm , 120 kg wagi ) i dalej daje rade. Co prawda jest to rower jeszcze na kole 26", ale swego czasu brat jeździł na nim z sakwami i nieźle go doładowywał. Ale w razie czego to w przypadku unibike moga Ci uznać gwarancje jakby co Jak zaczniejsz jeździć to schudniesz kilka kilo i bedzie git. pozdro
Agaiwo Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Napisano 25 Czerwca 2015 Dzięki wszysktim za pomoc, wybiorę Unibike jednak Może uda mi się jakoś szybko zrzucić wagę, to go trochę odciążę Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.