Skocz do zawartości

(Kierownica)szosowa do roweru

Ancio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć :) planuje kupno kierownicy szosowej do mojego roweru SCUD ATLANTIC ALIVIO http://allegro.pl/rower-cross-scud-atlantic-28-alivio-amortyzator-i5304106643.html

chciałbym zapytać czy ta kierownica będzie dobra http://allegro.pl/kierownica-szosowa-truvativ-xr-bydgoszcz-i5463795842.html

Średnica mocowania na mostku 32,1mm

Średnia tam gdzie zamontowane są klamy 22,4mm.

Wymiary mogą być mylne bo moja suwmiarka nie jest zbyt dokładna :P

Czy ta kierownica będzie pasowała? wejdą na nią moje klamki ? jeżeli nie to proszę o to aby ktoś doradził mi jaką kupić :) max cena 70-80zł

Z góry dziękuję pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Żadne klamki MTB a już na pewno klamkomanetki bez całkowicie rozpinanej lub dwóczesciowej obejmy nie wejdą na kierownice szosową, gdyż nie przeciagniesz ich przez gięcia dropów.

Kompletnie pomijam już fakt, że nawet jeśli dałbys rade  w jakis magiczny sposób to zrobić ergonomia takiego zestawu będzie absolutnie zpupuwyciagnieta. 

Kierownice szosowe przystosowane są do klamek lub klamkomanetek typu szosowego gdzie tak w górnym jak i dolnym chwycie można obsługiwac klamki i/lub manetki.

W przypadku zastosowania manetek lub klamek MTB zamocowanych na prostych częściach kierownicy szosowej dostep do nich bedzie tylko w jednym chwycie, najwęższym na prostych odcinkach kiery.

Pomysł delikatnie mówiąc słaby, bez zmiany przynajmniej klamek na szosowe i zainstlowania manetek na adapterach umozliwiajacych jakie-takie obsługiwanie ich w przynajmniej jednym chwycie szosowym...

Szacunek...

I.

Napisano

A co zamierzasz zyskać przy podmianie kierownicy?

Mam zamiar być bardziej pochylony :>>

Czyli jednak odpada ? kiedyś widziałem coś takiego jak baranek tylko,że jest mocowane na bokach kierownicy,wie ktoś może jak to sie nazywa :P?

Czy lemondka będzie lepszym wyborem ?

zaproponuje mi ktoś lemondke pod moje wymiary ;P?

• Mod Team
Napisano

Do lemondki musisz mieć takie manetki:

41EwavQgeRL._SX300_.jpg

I najlepiej takie klamki:

$(KGrHqN,!okFJGEKuNh7BS(Y8TIjW!~~60_35.J

Wszystko można zrobić, ale niektóre opcje wymagaja wiecej gimnastyki, zmysłu konstruktorskiego lub kasiury...

mtbshiftersondropbars1.jpg

Jak widać można, z tym że w danym przypadku zawodnik wyszlifował środek obejmy manetki aby przeszła przez gięcia barana. Można tez ryzykować rozginanie, ale wtedy jest wysokie prawdopodobieństwo pękniecia obejmy.

No i oczywiscie musisz dokupić klamki szosowe o ciągu MTB aby obsłuzyły Ci hamulce...

Szacunek...

I.

Napisano

Klamko-manetki szosowe mają inny uciąg linki więc masz do wyboru: 

--> klamkomanetki szosowe i zmiana hamulców na szosowe/przełajowe 

--> klamki TEKTRO RL520 (uciąg "v") + bar-endy/manetki na lemondce/ramie/... 

oczywiście zakładając jedynie lemondke nie musisz zmieniać manetek, w sumie było by to niewskazane (nie spotkałem się nigdy z manetkami na lemondce w rowerach innych niż czasowe) 

Jeśli zależy ci jedynie na aero to lemondka powinna ci wystarczyć; wymieniając kiere na baranka zyskujesz przede-wszystkim wygodę na długich dystansach 

• Mod Team
Napisano

Nie można zrobić tak,że zostawiam wszystko tak jak jest a zakładam lemondkę na czysto ?

Jasne, że możesz, tylko słabo widzę wtedy kontrolę nad biegami i hamowaniem, szczególnie w sytuacji awaryjnej...

Szacunek...

I.

Napisano

hamulców na lemondce to nawet w czasówkach nie ma... 

po prostu lemondki używa się na prostych odcinkach o małym natężeniu ruchu... 

• Mod Team
Napisano

Pewnie, że nie ma, ale to są rowery do jazdy po zamknietych trasach, gdzie ryzyko "dziada" jest minimalne.

Poza tym klamki hamulców maja, tyle że na "byczych rogach".

Szacunek...

I.

Napisano

hamulców na lemondce to nawet w czasówkach nie ma... 

po prostu lemondki używa się na prostych odcinkach o małym natężeniu ruchu... 

Fajno,doradzi ktoś jakąś lemondkę :D?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...