OneLastRide Napisano 19 Czerwca 2015 Napisano 19 Czerwca 2015 Cześć Rowerem jeżdżę często, nie zawsze po drodze utwardzonej. Nie mieszkam w mieście, więc do domu często dojeżdżam na skróty przez las i inne dziwne miejsca Do tej pory ujeżdżałem MTB. Ostatnio postanowiłem zmienić w nim parę części Moim założeniem jest uzyskanie połączenia Fat Bike'a i Hardtail'a. W starej ramie max szerokość opony 2.25. Potrzebuję przynajmniej 2.5, chętnie coś koło 3.0, lub delikatnie mniej, więc rama do wymiany. Ale do rzeczy Rama - doradźcie coś - mam ~181cm, nie musi być bardzo lekka, więc jakieś aluminium (nie carbon). Muszą się zmieścić oponki 26(może coś większego?)x3.0. Chętnie jakąś masywnie wyglądającą - nie takie rurki fi25mm Widelec - z amorkiem - skok nie musi być duży - 100mm spookojnie wystarczy. Koła - najpierw rama, a później się będę martwił jaki by sobie rozmiar wybrać Piasty - coś czuję, że moje obecne są za małe (za wąskie), ale się nie znam, więc musicie mi doradzić Hamulce - mam dość porządną hydraulikę (mam 160mm, chcę na tył 180, na pród chętnie 203 - tak wiem, nie potrzebuję tak dużej tarczy, ale rower ma też wyglądać przy okazji ) Korba - mam nadzieję, że podejdzie, ale modelu nie podam, bo napis się przetarł, a nie mogę znaleźć rachunku na części. Wiem tyle, że shimano. I nie najtańszy model. Reszta - może podejdą części z mojego obecnego roweru, jak nie, to te sprzedam i kupię nowe. A teraz najważniejsze. Budżet. Nie mam pojęcia. Nie chcę najtańszych części - wiem jak się kończy oszczędzanie na częściach. Ale też nie potrzebuję części z górnej półki. Po prostu optymalnie, cena nie za wysoka, ale części mają być dobre, więc nie najtańsze. Nie mam pojęcia jaki mam rozmiar obecnej ramy, jak wrócę do domu to zmierzę Waga części nie ma znaczenia. Często jeżdżę rowerem w ramach treningu po bezdrożach, także lekko zwiększone obciążenie mi nie przeszkadza. Jeżeli brakuję jakichkolwiek danych - piszcie, postaram się jak najszybciej dopisać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.