Skocz do zawartości

[1500-2000 z wyposażeniem] miasto + ścieżki leśne - wygodny, lekki - dla niej i dla niego

ewusku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

planujemy z mężem zakup dwóch rowerów - użytkowanych powiedzmy 3 razy w tygodniu po 2 godziny; głównie ścieżki rowerowe miejskie, ale również zdarzają się ścieżki leśne, utwardzone wiejskie dróżki, nic ekstremalnego, ale wiadomo, że zawsze może się trafić korzeń, kamień, dołki itp. Najważniejsza jest dla nas wygoda, wygodne siodełka, pozycja trochę bardziej wyprostowana (mąż ma problemy z kręgosłupem) wygodne rączki kierownicy. Typowe miejskie rowery jednak odpadają - oglądaliśmy, jakoś mi nie podchodzą. Osobiście dla mnie ważna jest niska waga bo rower muszę tachać po schodach. Oprócz tego dobrze by było gdyby w cenie miał błotniki, światła (lub np nieco tańszy rower + oddzielnie koszt wyposażenia dodatkowego). Na razie jeszcze nie mamy potrzeby, ale patrząc w przyszłość - również ważna będzie możliwość montażu fotelika dziecięcego.

Obecnie poruszamy się na marketowych "góralach" kilkunastoletnich.... Piszczących i trzeszczących, aż się ludzie oglądają :D

Przymierzałam się np do Authora Integra - fajne siodełko, ale nie wiem czy nawet 19 nie za mała na mnie, bo wydawało mi się, że siedzę skulona - mam 174 cm wzrostu i jestem szczupła. A większych nie ma :(

Jeśli chodzi o męża 186 cm wzrostu i 100 kilo.

2000 zł to absolutny max za 1 szt (wolelibyśmy jednak mniej, bo raczej nie mamy chyba wygórowanych wymagań) licząc już z wyposażeniem przynajmniej podstawowym czyli błotniki i światła.

Ponieważ ostatni rower kupowałam w liceum, zupełnie nie orientuję się w markach, modelach, nie mam pojęcia czy potrzebne mi amortyzatory czy nie, nie mam pojęcia czy powinnam kupić rower z grubszymi czy cieńszymi oponami, nie wiem jakie rozmiary dla nas.... Po prostu wchodzę do sklepu i jedyne co widzę, to różne kolory..... I co tu wybrać, żeby sprzedawca nie wcisnął mi byle czego??

Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam

Ewa

Napisano

Z takimi wymaganiami to zdecydowanie trekking - ale one raczej nie są lekkie (zresztą żaden rower z wyposażeniem nie będzie).

Niestety w damskim rozmiarze ramy nie pomogę, jeżeli chodzi o męża to rozmiar 20/21"

Najlepiej wybrać się do sklepu i przetestować. Amortyzator nie jest konieczny - niesety praktycznie wszyscy producenci go montują. Na pewno nie dajcie sobie "wcisnąć" hamulców tarczowych. Znacznie podnoszą cenę a do spokojnej jazdy są niepotrzebne.

Poza trekkingiem możecie także zobaczyć na rowery urban (z tego co pamiętam to Romet miał całkiem ciekawy model w swojej ofercie) oraz crossowe i je doposażyć.

Napisano

Jeśli bez brawury to np

http://allegro.pl/rower-trekingowy-scud-expedition-shimano-alivio-i5314584898.html?source=mlt

http://allegro.pl/kands-elite-pro-lds-acera-2015-nowosc-i5445639724.html

Do pojeżdzenia spokojnie wystarczą.

Budżetowe damskie na alivio póki co się sprzedały (lazaro senatore v3 )

Jeśli lepiej wyposażone to zgodnie z zaleceniami mmiśka :) -  jeśli unibike to te z 3x8 przełożeniami.

Napisano

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Oglądałam Unibike Trwawers LDS oliwkowy - super, ale na mnie za małe koła 26... Pojeździliśmy znów po sklepach i spodobały nam się Lapierre Cross 200 i odpowiednik damski Cross 200 Lady, choć nie mają wyposażenia. Ale mają w sobie to coś.... ;) Chyba ;) Jeśli możecie coś powiedzieć o tych rowerach to proszę o opinie. Jutro albo w sobotę kolejna porcja jeżdżenia po sklepach, może wybierzemy kolejne modele ;)

Napisano

Melduję, że, jak to zwykle bywa ;), stanęło na nieco droższych modelach, ale fakt, że wygrały bezkonkurencyjnie - nie żałujemy wydanych pieniędzy. Są to Unibike'i Vipery męski i damski :) Dziękuję Wam za pomoc!! Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...