Skocz do zawartości

[napęd] dobór części na wymianę z 3x8 > 3x9

dzidek99

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam takie pytanie, chce zmienić napęd z 3x8 na 3x9, mam zamiar kupić przednia przerzutke shimano deore Xt, tylnia shimano deore Rd-m592sgs i korbe shimano deore Fc-t611, czy takie połączenie będzie działało i jaka dobrać do tego kasete i łańcuch. Dziękuję

Napisano

nie lepiej od razu na 3x10 ?:D ja aktualnie zmieniam z 3x9 na 3x10

ja wolałbym zamiast z przodu przerzutki xt to z tyłu xt a z przodu slx wystarczy korba powinna się raczej zgrać z tym osprzętem

Napisano

Tzn. mam już niektóre części, wiec odpada :/

A jaka kasete wybrać i łańcuch żeby pasował do wszystki opisanych części?

Napisano

Ten sobie w zupełności poradzi http://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-ancuchy-ancuch-shimano-dura-ace-xtr-cn-7701-9-speed-o_l_168_848.html do takich warunków jak ty jeździsz możesz nawet 3000-4000 km zrobić jak niektórzy dbają to tyle robią na takim łańcuchu :P ewentualnie zasada 3 łańcuchów :P kupić 3 i zmieniać wtedy wydłużasz żywotność każdego oraz kasety i korby :) kaseta : http://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-kasety-kaseta-shimano-deore-slx-cs-hg80-9-speed-o_l_162_840.html slx cs-hg80 spokojnie się zgra z tym osprzętem :)

Napisano

Na kasecie hg80 i łańcuchu hg93 mam ponad 6,5kkm i nadal to jeździ chociaż wyciszyć ciężko ;). Czy kaseta hg80 jest Ci potrzebna? Wątpię. Myślę, że alivio wystarczy. Sam zamówiłem teraz 2xhg93 + hg400 i mam nadzieję 10kkm przelatać.

Napisano

ja wolałbym zamiast z przodu przerzutki xt to z tyłu xt a z przodu slx wystarczy korba powinna się raczej zgrać z tym osprzętem

Nawet gdyby zmieniał bez posiadania części to 3x10. Chyba 2x10 a najlepiej 1x10.

Po co tyle dublowania.

Zwłaszcza jeżeli rower w teren przede wszystkim.

Napisano

Uuu, kolega się bardzo szybko ekspertem zrobił, a jeszcze w zeszłym tygodniu błądził jak we mgle że swoim tematem ;)
Napisano

Nie ekspertem tylko próbuję doradzić :) ja wolę 3x10 niż 2x10 albo 1x10 dla mnie za mało :) jak podjeżdżam pod jakąś górę to zrzucam na niski bieg i mam lekko ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...