Skocz do zawartości

[ Prowadzenie] Dziwne prowadzenie

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zmieniałem kilka części w rowerze, jednak problem który opisze może brać się tylko z dwóch wymienionych elementów:

- Dętki z jakiejś fabrycznej taniochy na Continental Tube MTB 26

- Wywaliłem wianki w sterach i wsadziłem kulki

Po tych zmianach rower zaczął dziwnie się prowadzić, stał się nerwowy a przy hamowaniu przodem kierownica ucieka mi lekko w bok.

Moje podejrzenie biegnie ku temu, że po zmianie na kulki kierownica chodzi bardzo lekko. Czy takie delikatne ściąganie może być spowodowane tym że hamując siła działa tylko na jedną stronę i wywołuje taki efekt? Kwestia przyzwyczajenia?

Drugie co mi przychodzi do głowy to dętki, może opona układa się nieco inaczej i powoduje boczne ugięcie?

Dodam od razu że luzów na piaście/ sterach/ mostku/ amorze itd nie ma, sprawdzone chyba ze 100 razy bo tutaj szukałem problemu.

Napisano

Dlaczego? Kupiłem kulki identycznej średnicy jak te w wiankach i wsadziłem tyle aby zajęta była cała bieżnia. Jest to podobno znana praktyka.

Napisano

Dlaczego tak sądzisz? Tak jak pisałem, luzów nie ma, stery rozkładałem nie raz i nie dwa i zawsze było ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...