Gość Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 Witam, Zmieniałem kilka części w rowerze, jednak problem który opisze może brać się tylko z dwóch wymienionych elementów: - Dętki z jakiejś fabrycznej taniochy na Continental Tube MTB 26 - Wywaliłem wianki w sterach i wsadziłem kulki Po tych zmianach rower zaczął dziwnie się prowadzić, stał się nerwowy a przy hamowaniu przodem kierownica ucieka mi lekko w bok. Moje podejrzenie biegnie ku temu, że po zmianie na kulki kierownica chodzi bardzo lekko. Czy takie delikatne ściąganie może być spowodowane tym że hamując siła działa tylko na jedną stronę i wywołuje taki efekt? Kwestia przyzwyczajenia? Drugie co mi przychodzi do głowy to dętki, może opona układa się nieco inaczej i powoduje boczne ugięcie? Dodam od razu że luzów na piaście/ sterach/ mostku/ amorze itd nie ma, sprawdzone chyba ze 100 razy bo tutaj szukałem problemu.
Marcin9 Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 - Wywaliłem wianki w sterach i wsadziłem kulki Kulki w sterach powinny znajdować się w wiankach.
Gość Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 Dlaczego? Kupiłem kulki identycznej średnicy jak te w wiankach i wsadziłem tyle aby zajęta była cała bieżnia. Jest to podobno znana praktyka.
Gość Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 Dlaczego tak sądzisz? Tak jak pisałem, luzów nie ma, stery rozkładałem nie raz i nie dwa i zawsze było ok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.