Skocz do zawartości

[wykrzywiona zębatka]

BartekMonia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
mam rower Giant modelu dokładnego nie znam gdyż ten rower jest stary i problem jest taki że jak pedałuje najmniejsza zębatka ociera się o rame bo jest wykrzywiona. I pytanie czy da się to jakoś naprawić czy musze oddać do serwisu?

Zdjęcia nie dodam bo jest za duży rozmiar ;/

Napisano

Zdjęcia nie dodam bo jest za duży rozmiar ;/

Photo filtre i można zmniejszyć rozmiar  albo dodaj na jakiś serwer np Imgur i wklej BB code.

Możesz to zrobić sam bez kosztów , ale istotne jest jedno: to zębatka ma óseme czy masz za krótki suport? Jeśli ma óseme to możesz zdjąć korbę położyć na jakiś równym klocku i w drugi klocek stukać młotkiem (idealnie prosta nie będzie oczywiście) ale z wyczuciem bo może pęknąć jak jest za mocno krzywa. Mój tata ostatnio prostował ramie korby w ten sam sposób (brat niezdara się wyłożył) połamał osłonę łańcucha i pokrzywił ramie korby ale mocno krzywa nie była. Możesz też zmienić korbę jeśli nie chce Ci się z tym bawić.

Napisano

Ósema to to że jak kręcisz to koło / zębatka porusza się nie prosto tylko tak jak byś pisał "8". No faktycznie mocno dostała , nie jestem pewien czy da się to wyprostować , chyba skończyło by się to uszkodzeniem korby do końca. Chyba jedyną opcją będzie wymiana choć możesz spróbować to naprostować bo i tak nie masz już nic do stracenia chyba że nie używasz pierwszego biegu to możesz odciąć tę zębatkę :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...