Skocz do zawartości

[3000zł] +/-500zł cross dla początkującego - 90% miasto

kskup

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jestem nowy na forum, przeczytałem już mnóstwo postów i wydaje mi się teraz, że im więcej czytam tym mniej wiem;)

Chcę kupić rower crossowy dla siebie - 183cm wzrostu i 100kg wagi. Zależy mi na czymś trwałym - głównie z racji wagi, i wiadomo, że jak można mieć lepszy osprzęt to tym lepiej.

Na rower chciałbym wydać do 3000 PLN, ale jak będzie coś godnego uwagi, to dołożę te kilkaset PLN. Z drugiej strony, rower będzie używany mocno amatorsko - dopiero zaczynam przygodę rowerową - przesiadam się z motocykla i roweru będę używał najpewniej tylko w mieście - pozostawiam te 10% na coś poza miastem, ale nie wiem czy ten parytet będzie utrzymany - raczej miasto miasto miasto.

Byłem już w kilku sklepach, spodobał mi się http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.1.disc/18845/76316/#specifications

jednak na jednym z postów wyczytałem, że ten rower ma kiepskie hamulce i widelec. Może dopłacić do Roam 0 Disc lub Roam 1 XR (trochę przekracza budżet), ale ostatecznie też tyle wydam. Zastanawiam się tylko czy jest sens wydawać tyle kasy na taką typowo amatorską jazdę.

Fajną opcją w sklepie Giant, są raty 0% - na pewno bym skorzystał. Chociaż to samo słyszałem w sklepie Kross/Cube.

Możecie coś polecić, doradzić, pomóc? 

Napisano

Kolego, dzięki wielkie za porównanie - fajna stronka, że można różne marki mieszać ;)

Natomiast nadal nie wiem, który z tych rowerów jest lepszy - jak Ty byś to ocenił i ustalił jakiś ranking wspomnianych rowerków? ten Cube wygląda bardzo interesująco.

W jakimś poście wcześniej widziałem, że ktoś narzekał na jakość widelca w Giant Roam 1 Disc, a ten Cube ma to samo. Ten widelec to jakaś nędza? 

Poza tym mam jeszcze pytanie o ranking Shimano - widziałem jakieś porównania/hierarchię osprzętu ale nie wiem co w klasyfikacji stoi wyżej Deore, Deore trekking, Deore Shadow, Shimano XT, Deore XT. Wydaje mi się, że Deore XT są najwyżej w klasyfikacji, a reszta?

Przeglądam i przeglądam i nie wiem już sam... ;)

Rozkminiam teraz takie typy:

http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/porownaj?rowery=41777%3A44430%3A39993%3A39764

Merida Crossway 300; Giant Roam 1 Disc; Cube Nature Pro i Kellys PHANAtIC 70

Z tych czterech, chyba Giant i Cube bardziej mi się podobają.

Doradźcie plis;>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...