Gość Napisano 11 Czerwca 2015 Napisano 11 Czerwca 2015 Witam. Posiadam rower Cube LTD SL ze sterami cytuję "HEADSET CUBE No. 10 tapered, top zero-stack 1 1/8" (OD 44mm), bottom zero-stack 1 1/2" (OD 56mm)". Czy ktoś wie jakiej marki stery instaluje Cube w swoich rowerach i czy są one na wiankach czy łożyskach maszynowych? Pytam ponieważ po 800 km zauważyłem, że pojawił się luz. Luzu nie było po odbiorze ze sklepu - ponadto po około 30 km poprawiałem kierownicę bo była krzywa i kontrolowałem wówczas czy nie ma luzu. W poprzednim Kellysie miałem stery Ritchey i po 4500 km luz nie wystąpił. Dodam, że Cuba użytkuję głównie po mieście więc nie ma mowy o ekstremalnych przeciążeniach.
B_art Napisano 11 Czerwca 2015 Napisano 11 Czerwca 2015 Pewnie kokpit sie lekko poluzowal. Odkrec mostek, kapsel. Nastepnie zlikwiduj luz kapslem i dokrec mostek. Powinno pomoc.
Mod Team Pixon Napisano 11 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2015 Lub odkręć mostek, zdemontuj i sprawdź sam jakie są łożyska 15 minut roboty.
Gość Napisano 11 Czerwca 2015 Napisano 11 Czerwca 2015 Ok. Rozłożenie da mi odpowiedź jakie jest ułożyskowanie natomiast nie poznam marki - elementy sygnowane są logiem Cube - ktoś dla nich to robi i ciekawi mnie kto. Ponadto pytanie kieruje do użytkowników tej marki czy również w swoich rowerach muszą co określoną ilość km kasować luzy na sterach.
Tofi Napisano 11 Czerwca 2015 Napisano 11 Czerwca 2015 Brzmi jak FSA no.10. Co do luzów, to jak by były tak jak trzeba śruby przykręcone, to by nie było problemu. Poszukaj po znajomych klucza dynamometrzycznego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.