Skocz do zawartości

[napęd] regularne stukanie pod naciskiem pomocy!

minilogo3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, koledzy potrzebuje rady gdyż przez mój uciążliwy problem jazda na rowerze przestaje mi sprawiać przyjemność :( Mianowicie cos mi regularnie stuka przy pedalowaniu czasem omsknie też łańcuch. Miałem luzy w suporcie truvativ gxp który wymieniłem na nowy, luzów nie ma a dalej cos stuka na każdym biegu. Nie sa to tez pedały wiec obstawiam kasetę lub łańcuch... Osprzęt który moze byc winny to: rama bulls wild mojo 2, korba truvativ firex 3.2., kaseta shimano xt cs 770, łańcuch sram 971. Ogolnie cały sprzęt w stanie bardzo dobrym. Wszystko odkręcone każda śrubka. Wydaje mi sie ze łańcuch srama jest nieco za szeroki do kasety shimano ale pewnie sie mylę bo to by było dziwne... Zawieszenie tez jest ok. Prosze o pomoc bo oszaleje.

Aha i piasta novatec na maszynach niedawno wstawiana.

Napisano

Z twojego opisu to trochę wróżenie z fusów.

Mianowicie cos mi regularnie stuka przy pedalowaniu czasem omsknie też łańcuch.

Jaka jest tego częstotliwość, na jakich biegach i w jakich sytuacjach występuje?

Miałeś na myśli, że przeskakuje ci łańcuch? Jeżeli ci przeskakuje, to wrzuć foty kasety i korby może są zużyte. Jak są dobre to sprawdź wyciągnięcie łańcucha.

Jeżeli to wszystko jest ok, to zostaje jeszcze złe wyregulowanie przerzutek lub nieumiejętne ich używanie - za duże przekosy.

Ewentualnie może jeszcze nawalać bębenek piasty i przeskakiwać raz na jakiś czas.

BTW. Mam srama na shimano i nie ma problemów.

Napisano

Tak to wyglada

przerzutki wyregulowane lancuch nie przeskakuje ogólnie tylko czasem się zepnie po prostu na kazdym biegu stuka suport jest nowy a dzwiek jakby z korby dochodzil 

moze te blaty juz są styrane ale nie sądze na najmniejszym jest to samo a mało uzywany jest, piasta novatec na maszynach roczna nową kupowałem

moze te blaty juz są styrane ale nie sądze na najmniejszym jest to samo a mało uzywany jest, piasta novatec na maszynach roczna nową kupowałem

częstotliwość stukania jest taka sama co pół obrotu

post-166678-0-65538700-1434041674_thumb.jpg

post-166678-0-69666400-1434041676_thumb.jpg

post-166678-0-01444000-1434041679_thumb.jpg

Napisano

Kurczę tak to wygląda ok, ale jeżeli jest co pół obrotu korby to kasetę bym odrzucił. Dla mnie zostaje suport, korba i pedały. Sprobowalbym trzech rzeczy:

-nasmarowac mocno łańcuch na próbę o ile już tego nie zrobiłeś

-rozkręcić pedały i nasmarowac nie tylko łożyska, ale dac też smar na śruby ramki i styki ramek z główną częścią pedałów

-i to od czego bym zaczął- zdejmij korbe i nasmaruj oske w miejscach styku z korba oraz śruby dokrecajace korbe

Daj znać jak to zrobisz.

Napisano

Akurat mam podobny problem- mam korbę M311, coś cyka co pół obrotu (tylko na drugim blacie)- nie wiem czy mogą to być nity blatu- 3 nity są tak zrobione, że łańcuch je "szlifuje" i już są trochę spiłowane...

Napisano

Łańcuch smarowalem smarem teflonowym do łańcucha suport jest nowy ze 3 dni ma stukot słychać tez regularnie jak kręcę korba samym ramieniem do tylu bez dotykania pedalow wiec to tez bym wyeliminował spróbuje to od nowa wszystko wyczyścić i grubo posmarować chociaz korba juz czyszczona była najbardziej wk...rwiajace jest to zrywanie łańcucha co jakis czas bo juz mam kolano obite od przerzutki i ta kwestia moze faktycznie jest spowodowana tymi dużymi przekosami. A jak sprawdzić czy łańcuch sie wyciąga? Chociaz tez moze ma z 1,5 roku no i podobno sram 971 jest bardzo mocny wiec juz nie wiem.

Napisano

Ciężko to tak ocenić jak nie można usłyszeć ani dotknąć.

Jeżeli od nowości było dobrze i dopiero po jakimś czasie zrobiło się źle, a nowy suport założyłeś o takiej samej długości jak stary to chyba to też nie będzie wina przekosów... no chyba, że byś jeździł na konfiguracjach np przód 1 tył 8-10 :P to w końcu by się te zęby zużyły w nieodpowiedni sposób.

Co do smarowania tych elementów które wymieniłem to nie chodzi o to czy one są nowe czy stare, po prostu jak jest to zakładane na sucho to często się zdarza, że od razu słychać cykanie stukanie przy kręceniu i to właśnie w rytm pracy korby-co obrót czy co pół obrotu. Ściągnij i nasmaruj kwadrat/octalink czy co tam masz. To samo te pedały. Ja kiedyś walczyłem bardzo długo z cykaniem i to były pedały. W dobrym stanie,a ramki strzelały...

Nic nie jest wieczne... każdy łańcuch się wyciąga. Ja niestety nie podam ci wymiarów twojego łańcucha. Musiałbyś przyłożyć drugi nowy, albo gdzieś zmierzyć np pierwsze 100ogniw nowego takiego samego i porównać.

Niepokoi mnie to zrywanie łańcucha. Jak zerwał się raz, drugi to już istnieje szansa, że jest trochę pokrzywiony i nie będzie pracował jak trzeba. Twoja korba nie wygląda jeszcze na stan agonalny, ale środkowy blat wygląda mimo wszystko trochę podejrzanie nie ma on raczej wpływu na stukanie skoro mówisz, że na każdym trybie słyszysz. Może jednak mieć znaczenie przy zrywaniu.

Słuchaj, nie ma co gdybać. Wyeliminuj wszystko o czym mówiliśmy i wróć. Ułatwiłbyś sobie życie jakbyś od kogoś przełożył na chwilę korbę, jak nie masz od kogo to rozkręć też blaty i przesmaruj śruby.

Napisano

Wlasnie jakbym miał od kogo przelozyć to pewnie bym znalazł przyczynę suport gxp jest z gwintem bsa suport jest uniwersalny do każdej ramy, najlepiej to jutro nagram film podczas jazdy moze ktos to ogarnie jak smarowane nie pomoże to pozostaje serwis. Dzięki za pomoc! ;)

Napisano

w tylnym zawiasie przy przerzutce dziwne, że był tam luz bo ani rama ani podkładki ani łożysko nie były zjechane podkładka z metalowego rozwiązała problem.

po eliminacji luzów zrzucało już łańcuch tylko na środkowym blacie zamówiona już nowa zębatka zakupiłem przejściowo zębatkę MRX 32t miał ktoś z nią styczność?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...