Skocz do zawartości

[przerzutka altus przednia] problem z poprawnym naciągnieciem linki

malus.animus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam rower z taką przerzutką shimano -  FD-CT92 do niedawna byłem z tego powodu bardzo szcześliwy bo wszystko pieknie działało, ja nie wiedziałem że to nie jest najlepszy możliwy model i ogólnie byłem szcześliwy do czasu aż poluzowała się śrubka mocująca linke i po prostu nie potrafie tego naprawić tak żeby linka była zaciągnięta i przednia przerzutka nie przymocowana do ramy tylko wg. opisu "pod oś suportu" nie latała, na początku myślałem że coś od niej odpadło w tym sensie że powinna ta przerzutka być jakoś mocowana do ramy, ale przeglądając trochę internet widzę że tak powinno być, co w takim razie robie źle i jak to naprawić tak żeby działało i żeby nie marnować takiej pięknej pogody.

Załączam zdjęcie poglądowe tego cuda techniki: post-187998-0-37934500-1433860587_thumb.jpg

Prosze potraktować mnie ulgowo :) wiem że traktowanie roweru w kategoriach ładnie wygląda a nie ważne co ma w środku nie najlepiej świadczy o człowieku, ale ja ten rower mam z dobre 10 lat i zanim nie poczytałem o tym jakie fajne rzeczy w stylu amortyzatory, czy lepsze przerzutki, spd itp można mieć to nie myślałem o jego zmianie ani nie myślałem o jakiejkolwiek weń ingerencji.

Napisano

Musisz zlapac reka dosyc mocno w miejsce pod sruba mocujaca linke i podniesc ja do gory, a linke wlozyc na stary slad i skrecic :)

Napisano

Hmm, z której strony śruby powinna ta linka być przykręcona i czy ten metalowy element pod śrubą jest dobrze ułożony bo on może być tak i o 90 stopni przekręcony

Napisano

Dzięki za próbę pomocy, ale mimo to dalej nie wiem w jaki sposób przymocować linkę do przerzutki tak by ta ostatnia nie latała na boki i nie obijała się o łańcuch a próbowałem ze wszystkich stron i jak najsilniej bym nie próbował naciągać linki to i tak przerzutka lata. 

Napisano

Dzięki, tyle że u mnie nie jest problem z przykrótką linką czy czymś podobnym, problemem jest że ta przerzutka bez względu na to jak mocno linka naciągnięta jest to się telepie na boki, nie wiem jak to opisać po prostu się rusza, teraz sporo wolnego to przez weekend przyjrzę się temu jeszcze bardziej, ale po prostu nie bardzo rozumiem zasadę na jakiej to jest mocowane do osi suportu bo tam chyba jest wyraźnie problem.

Napisano

Co do przykręcenia, to jak widzisz, pod śrubką jest taki śmiechowy pająk (powyginana blaszka). Spróbuj poluzować tą śrubkę tak, aby linka przeszła pod tą blaszką, oparła się o przerzutkę i została dociśnięta tym pająkiem, kiedy dokręcisz śrubkę. Aby końcówka się nie obijała, to dokręć śrubkę trzymając linkę normalnie do osi roweru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...