sappa Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Jako że to mój pierwszy post witam wszystkich i kłaniam się nisko. Zwracam się z prośbą o poradę co zrobić z już wiekowym rowerem który przeprosiłem po latach stania w piwnicy i zacząłem znowu jeździć tyle że cały napęd jest do wymiany, Rowerek jest na SXT, piasty korby przerzutki, klamkomanetki i z dobrych rzeczy są chyba tylko piasty. Kaseta i łańcuch zdarte, lewa korba ma delikatny luz i skrzypi przy podjazdach, manetki przód nie wrzuca na 3 a tylna czasami przepuszcza. W tej chwili mam klamkomanetki sxt. Czyli do wymiany mam cały napęd i teraz mam dylemat, bo piasta jest na kasetę na 7 rzędowa i czy kleić coś na 3x7 czy raczej zmieniać piastę i iść w 8-10 rzędów? Sprawa rozbija się oczywiście o kasę, bo nie wiem jak to będzie z tym moim zapędem do pedałowania i nie chciał bym wywalić nie wiadomo ile kasy i rower znów wyląduje w piwnicy, tak więc chciał bym wydać na napęd nie więcej niż 300zł, tym bardziej że czeka mnie jeszcze wymian opon i hamulców chociaż na v-brak. Z góry dzięki za pomoc.
nemo2009 Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Czyli do wymiany mam cały napęd i teraz mam dylemat, bo piasta jest na kasetę na 7 rzędowa i czy kleić coś na 3x7 czy raczej zmieniać piastę i iść w 8-10 rzędów? Sprawa nie jest prosta,ani tania. Nowe koło najlepiej kupić,tylko czy kaseta 8 i więcej rzędowa nie będzie obcierać o tylne widełki? Kasety 8 rzędowe są szersze od 7 rzędowych. Piszesz też o wymianie opon i hamulców. Raczej lepszym wyjściem jest kupno nowego roweru.
beskid Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Nie kojarzę czegoś takiego jak SXT natomiast miałem STX'a i to był bardzo trwały napęd. Najtaniej było by zrobić dokładny serwis wszystkiego z piastami włącznie i uzupełnić to co się nie nadaje. Wadą tego rozwiązania są koszty i ogarnięta osoba do "reanimacji" tego wszystkiego. Każda inna opcja z przechodzeniem na już tylko na 8sp wiąże się ze sporymi kosztami i tu powstaje pytanie o opłacalność. Dla mnie szkoda zachodu.
sappa Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Napisano 9 Czerwca 2015 @Master No przy zakupie nowego roweru i tak bede musiał zapłacić za napęd opony hamulce i plus za to co już mam więc to nie jest rozwiązanie. Co do obcierania kasety o widełki to nie przypuszczałem że mogą być takie jaja. Tak na szybko zmierzyłem mam 13cm po wewnetrznej stronie. @Emerty Tak chodzi o STX, czeski błąd. Napęd jest trwały ale ma już kupę lat, a jak jeździłem to robiłem 3-5 kkm w sezonie więc ma spory przebieg. W sumie przy przejściu na 8-10s jedynym dodatkowym kosztem było by tylne koło ewentualnie sama piasta? czy coś jeszcze bo od czasów jak byłem w obiegu dużo się pozmieniało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.