Skocz do zawartości

[<=1500zł] Rower crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

Chciałbym się poradzić w sprawie zakupu roweru crossowego (nie wykluczam trekkinga). Niestety na wstępie muszę napisać, że ze względu na mój wzrost (2m) Lazaro albo Kands odpadają. Nie wyobrażam sobie aby rama była mniejsza niż 23" a koła 28".

Czy jest coś godnego polecenia w tytm przedziale cenowym? Dodam że rower będzie używany przez 5dni w mieście (90% asfalt), oraz przez dwa dni poza miastem (las, trochę szuter, w zależności jaki kierunek :) )

Zastanawiam się nad Unibike Flash GTS. Czy to dobry kierunek?

Z góry dzięki za odpwiedź

Napisano

Poszukaj northec caledon vb - stówa więcej niz budżet,  ale mają 23"...

Unibike Flash ma zdecydowanie słabszy osprzęt.

@daw62   - moze tobie się i super jeździ na lazaro, ale ramy większej niż 21" brak , więc to nie rower dla chłopa 2-metrowego ...

Napisano

np kands avangarde - w budżecie, pełne alivio, hamulce hydrauliczne.

jedyna wada tych rowerów (kands, lazaro) to waga ale to również informacja że mają masywną ramę 

Napisano

Przymierzałem się dzisiaj do Unibike trekking - bodajże Vison albo Travers.....na ramie 23".Chciałem się przymierzyć do Crossa, ale nie miali z taką ramą. To jest wielkość jakiej szukam.

Tak jak pisałem wcześniej Lazaro i Kands odpadają (mimo Alivio i superceny) ze względu na wiekość ramy - maks.21".

Dzięki za info o Northteck'u, nie miałem pojęcia o istnienu takiej firmy. Moim jedynym rowerem do tej pory był ten z komunii.

Napisano

Waga, waga i jeszcze raz waga. Mogę się podzielić swoim doświadczeniem. Miałem Meridę Kalahari 500, leżak magazynowy dorwałem za 600zł, normalnie kosztowały coś koło 700zł. Ważył 12kg i był na SISie. Jeździłem nim kilka lat i szczególnie pamiętam podjazdy pod górkę - zamiast zwalniać przyśpieszałem i o dziwo miałem uśmiech na twarzy jak walczyłem z górą bo ją pokonywałem. Jeździło się świetnie, czasem i 40km/h. Potem coś mnie strzeliło, żeby kupić crossówkę. Padło na Unibike Crossfire - 15,5kg, myślałem, że węższa opona, szybsza jazda - totalna bzdura. Wydałem na niego jakieś 1,5k i od samego początku po jednej dłuższej wycieczce mnie wqr..ł. O miłych podjazdach można było zapomnieć. Sprzedałem go po sezonie, nie mogłem się do niego przekonać. Następnym rowerem był Unibike Zethos o 13kg. Ten rowerek mam od 2011roku i jestem z niego bardzo zadowolony. Można bez dużego problemu jechać 35km/h na płaskim terenie, ma szosowe opony 1.35 i jeździ się lepiej niż Meridką.

Jak chcesz jeździć 15km/h to nie wywalaj kasy na rower za 1,5k, bo wystarczy Ci jakiś tańszy rower. Jak chcesz jeździć 25km/h to rower o wadze Crossfire będzie Cię wq..ł. Polecam Zethosa, to jest mój obecny rower. Aktualnie przerzucam się carbonowego cyclocrossa, także jakbyś chciał kupić, to za 2k mogę puścić, jeździ się super na nim. Jakby co to Priv, rama 21''.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...