Skocz do zawartości

[2000] mtb/cross dla ciężkiego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, planuje zakup nowego roweru (stary już przerobiony na żyletki) i z racji moich dużych gabarytów 180cm 110kg ( trzeba sie wziąć za siebie w koncu) prosze was o pomoc wyborze roweru. Wiekszość czasu raczej rower spędzi w miescie ale weekend raczej wiecej terenu. Z czytanych tematów na forum spodobał mi sie do Raleigh XVR 2.0 http://www.bikko.pl/rower-gorski-raleigh-xvr-2-0-2014.html?gclid=CKydhpri6MUCFYPNcgodrmIAiQ . Jako laik w sprawie roweru prosze was o pomoc w wyborze albo podrzuceniu jeszcze innych rowerów podoba mi sie jeszcze kellys magic master 2013 pomimo że przekracza mój budżet ale jeżdząc na nim bardzo mi przypasował.

Napisano

Jak na moją wiedzę rower podany przez Cb w linku za takie pieniądze jest warty swojej ceny. Dobre hamulce, xcr na +, napęd wystarczający do Twojego stylu jazdy. Jedynie co to martwią mnie trochę opony, ponieważ 2,4 na takim ostrym bieżniku na asfalcie znikną w szybkim tempie, a opory będą dość spore, ale wiadomo jak się wykończa to się kupi nowe :) Na 180 cm to raczej rozmiar L, najlepiej przymierzyć przed zakupem jezeli jest taka możliwość. Pozrawiam 

Napisano

Podbijam. Może macie jeszcze jakies propozycje w tym przedziale cenowym z rowerów crosowych bo 29-er raczej w tej cenie nic ciekawego nie ma.

Napisano

Z obu rowerów będziesz zadowolony.

Główną różnicą jest typ widelca. Z racji Twojej wagi wybrałbym Amuleta - ma powietrzny amor, który możesz napompować idealnie pod swoją ilość kg. Raleigh posiada amor sprężynowo-olejowy, który jest ustawiony standardowo na mniejszą ilość kg niż Twoja waga.

Pozostałe różnice są mniej istotne na korzyść jednego bądź drugiego roweru:

na + Raleigh: manetki, korba, opony, osprzęt Truvativa, taperowana główka

na + Amuleta: widelec z blokadą na kierownicy, przerzutka tylna, większe koła, piasty

Co wybierzesz to już Twoja decyzja.    

Napisano

No każdy ma swoje plusy i minusy a początkowo zakładałem zakup Kands Comp er ale troche dołożyłem do budżetu żeby kupić coś lepszego i tym sposobem nadal bym mógł dokładać dalej do lepszego roweru ale na początek to górna granica jaka moge wyłożyć.

Napisano

Przepraszam za post pod postem ale nie moge edytować.

No i z mojego wyboru nici bo przeglądając i czytając forum dokładam ciągle do roweru i górna granica to 3000zl i jednak stawiam na 29er'a. Co ciekawego możecie polecić na powietrznym amorku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...