Skocz do zawartości

[trekking 2000zł, Saveno Oakland]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich  ;)

Od dłuższego czasu rozważam zakup roweru na dojazdy do pracy, treningi ale i dłuższe wycieczki ( >80, 90km). Teren w jakim się poruszam to w 70% asfalt, reszta to kostka, drogi polne, leśne etc. Budżet max 2000zł.

Rozważam zakup raczej roweru trekkingowego (pozycja, dodatkowe wyposażenie w które takowy jest uzbrojony). 

Miałem przyjemność przetestować w ostatnim czasie kilka egzemplarzy trekkingowych, m.in. Krossa Trans Alpa, Pacifica (oba modele z 2014) Northteca Bergona, kilka sztuk Saveno.

Przyznam, iż najbliżej mi to modelu wspomnianego w tytule, Saveno Oakland (komfort, wyposażenie, osprzęt, 3 letnia gwarancja)

http://rowery.shop.pl/index.php?route=product/product&path=59_68_113&product_id=103

Czy ktoś bardziej doświadczony mógłby co nieco powiedzieć na temat tegoż roweru, jego osprzętu etc? Jak ma się stosunek cena/jakość ( dodam, że cena za jaką można by go nabyć to 1900zł)?

Całkiem nieźle wypadają także oba Krossy, Trans Alpa 2014 można by "wyrwać" za 1600zł,

http://rowery.shop.pl/index.php?route=product/product&path=166_170&product_id=597

a Pacifca 2014, używanego widziałem nawet za 1100zł.

http://olx.pl/oferta/okazja-sprzedam-rower-trekingowy-kross-trans-pacific-CID767-IDa1o7L.html#9fc495c7e1

Oba są jednak bez blokady amortyzatora, na gorszym osprzęcie wydaje się, Pacific ma również słabszę kasetę ale za to cena niska.

A może jeszcze coś innego?

Wszelkie uwagi, sugestie, porady mile widziane  :thumbsup:

Pozdrawiam,

Paweł

Napisano

Czyli rower jest wart tych pieniędzy? Polski producent podobno, na rynku od zeszłego roku, ale opinie ciężko jakiekolwiek znaleźć. "Leży" całkiem przyjemnie, sprawnie wszystko pracuje, nieźle wygląda, nie waży zbyt dużo (choć to ocena subiektywna). Za podobne pieniążki nie znalazłem nic równie dobrze zestawionego.

Zastanawiałem się też nad rowerem crossowym ale to inna geometria i nie wie czy "moja bajka". Czy na moje potrzeby takowy byłby również dobry? I ta sama sytuacja, w podobnych pieniądzach nie znalazłem również nic o podobnej charakterystyce sprzętowej. Gość w sklepie proponował jedynie Gianta Roama 3 ( poza kolorem czerwony mat - ładny, to nie wiem czy jest to sprzęt warty 1749zł)

Mętlik w głowie :P  

Napisano

3x8 na najświeższych przerzutkach alivio i słabsza korba (tourney)   kontra 3x9 lepszy tył słabszy przód, lepsza korba (acera - rozbieralna) i prądnica w piaście. Widelce te same.

Coś za coś - a do amatorskiej spokojnej jazdy pewnie spokojnie wystarczy...

Napisano

Czyli nie koniecznie jest sens wydać te 500zł więcej?

Prądnica w piaście to super sprawa ale i dodatkowa masa..

Saveno chyba nieco lepsze opony, siodełko plus to, że jest na miejscu z 3 letnią gwarancją.

Co w takim razie lepsze?

A może jeszcze inna marka?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...