Skocz do zawartości

[2399] Author Triumph vs Giant Tourer RS 1 (2015)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początek, jako że to mój pierwszy post, witam serdecznie Wszystkich !

Piszę, gdyż poszukuję roweru trekingowego dla mojego taty, który obecnie ma starego 20 letniego Authora na stalowej ramie.

Ojciec jeździ przeważnie po Bieszczadach, po drogach asfaltowych, czasem gruntowych. Jeździ 2-3 razy tygodniowo średnio po 75km, czyli wg mnie całkiem sporo :)

Szukam dla niego lżejszego roweru, na osprzęcie który gwarantowałby w miarę długie użytkowanie bez awarii.

Powinien też mieć przedni amortyzator z blokadą i amortyzowane, wygodne siodełko (obecnie tata ma sztycę z amortyzatorem), błotniki, bagażnik, zapewniać sylwetkę pomiędzy wygodą a sportem. Na bagażniku ma zawieszone sakwy.

Po pobieżnym przejrzeniu internetu zawęziłem wybór do:

1) AUTHOR TRIUMPH 2015,

http://velo.pl/rowery/turystyczne/trekkingowe/author/triumph-2015

2) GIANT TOURER RS 1 2015

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/tourer.rs.1/18840/76302/

Oba mają identyczną cenę i są dosyć podobne.

Na korzyść Authora przemawia: sentyment - tata ma Authora oraz ładniejsza z wyglądu rama.

Zastanawiam się jednak czy klasyczna rama w Giancie nie będzie bardziej sztywna i praktyczniejsza?

Poza tym chciałbym Was prosić o pomoc w ocenie osprzętu. Mi te oznaczenia nie wiele mówią. Sprawdzałem pozycje, które były dostępne na allegro pod kątem cen i tu na korzyść wypadł minimalnie lepiej Giant.

Nie wiem natomiast jak zastosowane podzespoły sprawdzają się w praktyce, przede wszystkim pod kątem niezawodność i wytrzymałość.

Żeby oszczędzić Wam klikania wypiszę osprzęt obu

Element: Author Triumph <> Giant Tourer:

Rama: aluminium 6061 700c <> Aluminium - ALUXX

Widelec: RST Verse T (50 mm) <> SR SUNTOUR NEX-P

Korba: SUNTOUR NEX-T208 48-38-28 (170/ 175 mm) <> SHIMANO M311, 48/38/28

suport: SUNTOUR XCT monoblok <> Cartridge ???

Przerzutka przód: SHIMANO TX51 (34,9 mm) <> SHIMANO M191

Przerzutka tył: SHIMANO Acera <> SHIMANO Deore

Manetki: SHIMANO Acera (24) <> SHIMANO Altus, 3x8

Kaseta: SHIMANO HG31-8 11-32 (8) <> SHIMANO HG41, 11-32, 8 biegów

Łańcuch: SHIMANO HG40 <> KMC Z51

Sztyca: UNO amortyzowany (31,6 mm) <> Aluminiowy, amortyzowany, 30.9

Obręcze: AUTHOR Argon Cross 32 otwory <> MACH1 810, aluminiowe, dwuścienne

Giant ma pompkę, a Author chyba nie ;)

Będę bardzo wdzięczny za pomoc !

Napisano

Osprzęt zdecydowanie przemawia za Giantem.

Widelce porównywalne, ciężkie  uginacze ze sprężyną ja bym wolał na lżejszym sztywnym jeździć na trekingu.
Korba /suport obydwa budżetowe na kwadrat. Nie ogarniam po co do ciężkiego roweru trekingowego tarcza 48t.

Przerzutka przód + dla Gianta w Authorze najtańszy Tourney.

Przerzutka tył + Giant
Kaseta + Giant
Amortyzacja z obydwu sztyc jest umowna jeżeli ma działać to coś takiego: http://wrower.pl/sprzet/sztyca-amortyzowana-suntour-nex-d2,5483.html

Napisano

Dzięki,

Tracza 48 musi być żeby szybko nóżkami nie przebierać ;)
Tata często jeździ na przełożeniu 48/11.  Chyba, że miałeś na myśli, że powinien być jeszcze większy niż 48?
Z tymi widelcami to mi dałeś do myślenia. Duża to może być różnica w kg ?

Dzięki za info nt. osprzętu.

Z tą sztycą to wiem, jak zacznie skrzypieć to może wymienię na tego Nex;a :)

Sam go mam i żona też (jeden alu a drugi stalowy). W moim po pół roku odpadła ta gumka - odbój, a teraz po paru latach cały lata na boki i się telepie jak stanę na pedały ;)

W świetle tego co napisałeś skłaniam się ku Giantowi :)

Napisano

Myślałem o mniejszej ilości zębów w największej zębatce :) Sam rzadko kiedy zapinam 44x11... pogratuluj Tacie silnego "kopyta"

Te widelce oryginalne ważą coś ok 2,5 kg, zwykły sztywniak ok 1kg... 
Raczej do 28" i v-brake nie znajdziesz żadnego amortyzowanego godnego uwagi. 

Napisano

Nie omieszkam mu pogratulować :) Kondycję ma naprawdę niezłą. 67 lat na karku, a te trasy po Bieszczadach (górki), po 75 km robi ze średnią 20-21 km/h !

Ja z taką średnią w trasie górzyste wymiękam po 30 km :)

1,5kg to sporo, (stary rower ma sztywny stalowy widelec). Z drugiej strony jak całość będzie alu, to mam nadzieję, zrekompensuje to z nawiązką :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...