TapChanek Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Witam Posiadam rower Kands Energy 1300 (2012 chyba). W 2013 został kupiony,a na koniec sezonu suport (?) zaczął skrzypieć. W poprzednim roku rower był mało używany, ponieważ wakacje spędziłem za granicą, w tym jednak przyszedł czas na naprawę problemu. Planuję również zmianę korby, ponieważ obecna ma 2 minusy - część zębów jest mocno zjechana (ponieważ głupio używałem wyższych przełożeń celem lepszego spalania w trakcie jazdy, również pod górkę) oraz zauważyłem, że łańcuch w jednym miejscu ociera się o przerzutkę - a to chyba oznacza, że tarcze lub korba się skrzywiły. Proszę was o pomoc w doborze korby oraz suportu, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć korby 8-rzędowej lepszej od obecnej Shimano FCM 131. Od razu powiem, że celuję coś w górę niskiej lub dół średniej półki cenowej, czyli za całość chciałbym zapłacić w granicach 150-200 pln. Dobrze by było wymagane jest też, aby korba owa posiadała osłonę zębatek. Rower wykorzystuję w 90% do jazdy po asfalcie. Nie bardzo zależy mi na zmianie systemu na 9-rzędowy, bo wiązałoby się to również z wymianą klamkomanetek, paru innych klamotów i zakupem nowych kluczy. Byłbym wdzieczny za w miarę szybką pomoc, bo nie ukrywam, że na czasie mi zależy.
Shiryu Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 Ilość rzędów kasety niema ŻADNEGO znaczenia dla korby. Bierz Alivio i miłej jazdy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.