Skocz do zawartości

[2000-2500zł] 27,5 - Przesiadka na przyzwoity sprzęt po rowerze z supermarketu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, na lato planuje przesiadkę z mojego sprzętu komunijnego z supermarketu na jakiś lepszy rowerek. Jazda głownie miasto, rzadziej las, bardzo rzadko dluga trasa. Kilometrow generalnie duzo nie robie, dlatego nie wymagam nie wiadomo czego. Przede wszystkim zalezy mi na bezawaryjnosci. Co by nie mowic zlego o moim Hymerze z karfura, problemow przez te lata nie sprawial, dopoki rama nie pekla. Dlatego jesli chodzi o przerzutki, hamulce itp, wolalbym zeby nie byly z najnizszej polki i wykazywaly sie trwaloscia (katowane nie beda). Wypatrzylem 2 fajne rowerki:

http://esklep.intersport.pl/pl/product/114615/rower-genesis-solution-3.0-27.5

http://esklep.intersport.pl/pl/product/114612/rower-genesis-solution-4.0-27.5

Pytanie czy jest sens doplacac do tego za 400zl? Czy w tym przedziale cenowym znajde cos znacznie lepszego, czy szkoda zachodu i lepiej jechac i brac na miejscu?
Dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam.

Napisano

Do planowanej jazdy nie MTB a cross, to po pierwsze, a po drugie wzrost i długość nogi po wewnętrznej podaj.

Hamulce tarczowe czy wystarczą v-brake'i ?

Napisano

Wzrost 190cm,waga 95kg, dlugosc nogi okolo 90cm. Hamulce tarczowe. Szczerze to siedzialem w sklepie na mtb i crossie i nie czulem zadnej roznicy. Wazne zeby kolo mialo 27.5''

Napisano

Przyjrzałem sie crossom i musze powiedziec, ze odpadaja. Te cieniutkie oponki mnie nie przekonuja absolutnie. Juz widze jak na wsi przez piach na nich przejade :D. Co do wielkosci kola mialem okazje przejechać się na 29 i 27,5. Musze przyznac, że ciezko mi sie rozpedza na 29, a na 27,5 bardzo przyjemnie mi sie jechalo, chociaz duzej roznicy miedzy 26 nie czulem, ale moze pare km/h wiecej bedzie z niego. Powracając do pytania jest jakaś znacząca różnica między tymi rowerami? Z tego co sie orientowałem droższy ma chyba troche lepszy amortyzator, hamulec jest chyba porównywalny. A jak ma się sprawa z przerzutkami? Znacząca różnica? Czy może w tej cenie będzie coś z lepszym osprzetem?

Napisano

Kolego w nazwie tematu jest 2000-2500. Rowery ktore tu wrzucilem sa po 1999 i 2399. Rownie dobrze mogles podac link do scotta za 20 000, mialoby to tyle samo sensu. Napisalem, ze przesiadam sie z roweru z supermarketu, cudow nie potrzebuje. Jak sie rozejrzalem po innych firmach to w tej cenie nikt lepszego osprzetu nie oferuje. Scott serii 740 ma taki sam osprzet jak ten genesis 4.0 tyle, ze genesis ma lepsze przerzutki (deore xt). Pytanie czy miedzy altusem a acera jest jakas duza roznica?

Napisano

Ale mądralo na bezawaryjności Ci zależy więc jak ktoś Ci radzi dołożyć parę grosza do choćby już amortyzatora a nie atrapy to nie podskakuje się tutaj jasne. A tylna zmieniarka XT jest tyle warta z jakimi pracuje manetkami. Nie masz kasy lub jest inny powód to się pisze i dziękuje za ofertę ale do tego trzeba odrobinę kultury.

Napisano

Beskid, toż to kolejny temat typu "jaki MTB do miasta" więc nie ma co się napinać. Z postów wyżej widać o co chodzi, rower o wyglądzie MTB kupi, terenu to nigdy nie zobaczy.

Napisano

Uuu mam nie podskakiwać? No widze pol zycia spedzonego na forum łechta ego. Kolego, kwota w temacie jest jasno okreslona (za poprawienie dzieki adminowi) i jak rozumiem jej zamysl jest taki, zeby zbednie nie podawac ofert poza jej zasiegiem. Tak wiec rozpoczynasz jalowe dyskusje i nie pomagasz, a do tego nie rozumiem czemu poczuwasz sie urazony? Jesli masz cos rzeczowego i pomocnego do dodania z gory dziekuje za pomoc, jesli dalsze zgryzliwosci to sie nie klopocz prosze. Mowisz ze Santour XCM czy XCT to atrapa, czy dla zwyklego uzytkownika ma to jakies znaczenie? Szczerze to ciezko mi uwierzyc, ze amortyzator no-name wytrzymal 7 lat, a taki santour z 4x drozszego roweru mialby polec.

Napisano
Pytanie czy jest sens doplacac do tego za 400zl? Czy w tym przedziale cenowym znajde cos znacznie lepszego, czy szkoda zachodu i lepiej jechac i brac na miejscu?

Dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam.

Jak by Ci nie zależało na jakości to byś nie pisał tego wyżej. Wielu tutaj oferuje się rowery delikatnie wykraczające poza założony budżet i większość reaguje normalnie a nie wyskakuje ze sprzętem za 20K.

Co do amora to wytrzymać taki XCM wytrzyma ale zdecydowana większość kupujących woli jednak mieć coś co działa.

Napisano

http://allegro.pl/rower-romet-mtb-rambler-26-5-0-100-zlozony-i5332987673.html

a jak ten rowerek, amortyzator juz chyba konkretniejszy niz te suntoury, manetki i reszta sprzetu wyglada ok? 

Ok, Panowie ostatnie pytanko mam. Poszedłem za waszą radą i poszukałem rowerów z lepszym amorkiem.

Nie ukrywam, sola najbardziej przypadła mi do gustu. Rozmiar ramy niby 20'' (troche mało jak na 190cm), ale odleglość kiery od siodla większa niż w cube 22''. A i osprzet pozostały niczego sobie, poza tym bardzo dobre opinie widziałem zbiera w internecie. Co myslicie?
Napisano

A poza tym, że kółka ma większe to osprzęt ok? Bo z tego co próbowałem się zorientować jednak są chyba troche słabsze niż np w KTM. 

Sklep do którego jadę oglądać ktma ma jeszcze fajnego crossa;

http://allegro.pl/cube-nature-2015-warszawa-10-rat-0-i5335764187.html

obejrze to ostatecznie zdecyduje czy mtb czy cross, ale w razie czego jest sens dopłacać do cube względem np unibike viper?

Napisano

tak sola ma słabszy osprzęt. Jak będziesz w sklepie to możesz porozglądać się za czymś trochę droższym i negocjować cenę. Sprzedawcy dość często dają rabaty nawet około 10%

Napisano

Ktm niestety odpada bo ma 26. Natomiast w sklepie sprzedawca mi polecił Cube Analog: manetki nowy altus, przerzutki deore. Widelec RS XC 30. Zaproponował rozwiązanie, aby kupić cube i jak będzie się jeździć za ciężko to można zmienić oponki na węższe. A mówił, że amorek bez porównania lepszy od crossów w tej cenie. Cena z rabatami wyjdzie necałe 2500. Dobra propozycja?

http://roweryciuckowski.pl/merida-daisy-61900zl/

o ten rowerek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...