Skocz do zawartości

[rower] jaki ATB do 500 zl dla amatora do jazdy głównie miejskiej?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wzrost - 180 lub nieco wiecej.

Waga - ok. 65 kg.

Czesc, jestem zielony w temacie rowerow, jednak potrzebuje jakis kupic, wiec uznalem, ze najlepiej bedzie sie poradzic na forum rowerowym. Mam kilka pytan. Otoz po nizbyt milych doswiadczeniach z rowerami ze sklepow typu tesco (to dziwne...) uznalem, ze moze z rowerami jest jak z np. komputerami, i nie oplaca sie kupowac gotowych, a najlepiej je zlozyc z pozbieranych czesci?  Od razu mowie, ze raczej bym sobie samodzielnie z takim montazem nie poradzil.Pomimo iz jestem dosc wysportowany, to jadac na takim tescowym rowerze musialem niezle sie napocic, zeby dogonic jakiegos grubaska na lepszym rowerze, ktory sobie spokojnie jechal  :P Czytajac FAQ i spis rowerow, uznalem, ze potrzebuje chyba roweru ATB. Zwykly rower do amatorskiej jazdy, glownie po miescie, parkach, ale kto wie, jestem mlody, moze zdecyduje sie kiedys na jakies dluzsze wycieczki, wiec typ "miejski" raczej nie jest dla mnie. Napisalem "do 500 zl", bo tyle moge mysle maksymalnie wydac, co nie oznacza, ze nie wolalbym mniej. Nie potrzebuje mega scigacza, po prostu roweru, ktorym mozna przyjemnie pojezdzic, bez katowania sie z nim, nie wiem ile trzeba pieniedzy wylozyc, zeby czegos takiego moc wymagac. Na koniec, prosilbym o pomoc z tym, gdzie najlepiej taki rower kupic, jesli jakis polecicie  :)

Napisano

serio zwykly, w miare ogarniety rower tyle kosztuje? :P znajomi z takimi rowerami z tego co pamietam placili w granicy 500-1000 zl, a podejrzewam, ze i tak kupili im to rodzice bez wiedzy w decathlonie czy gdzies, myslalem, ze ktos kto sie na tym zna, moze cos w miare porzadnego ogarnac po nizszej cenie. ale w takim razie ile trzeba by bylo zaplacic mniej wiecej? I jakis ewentualny przyklad roweru bym prosil? :)

Napisano

W tym budżecie to się pierwsze znośne amortyzatory pojawiają, a Ty cały nowy rower chcesz... Najtańszym sensownym rowerem jest Lazaro Integral v2 i jego klon Spartacus Cross 3.0. To okolice 1000 zł. W wypadku ATB (serio uważasz, że do jazdy po parkach potrzeba pseudogórala?) odpowiednikiem jest Lazaro Evolution v2. Najtańszym rowerem, który nie wymaga żadnych inwestycji po zakupie jest Lazaro Integral v3 i jego klony (Kands Maestro, Spartacus Cross 4.0). Dla ATB to Kands Energy 1500 i Lazaro Evolution v3. Mówię tu tylko o rowerach z 2015 r. Te z 2014 są nieco tańsze, ale już np. chwyty mają do natychmiastowej wymiany.

Napisano

dlatego mowie, ze sie na tym nie znam i tylko mi sie tak zdawalo, ze najlepszy dla mnie  bedzie atb. jak macie jakies inne sugestie, to jestem otwarty :)

Napisano

to jak? Moze po prostu mamy inne rozumienie wyrazenia "dobry rower". Zapewnie ludzie z tego forum nie jezdza tu amatorsko, jednak rozmawiajac ostatnio ze znajomymi potwierdzilo sie to, ze kupowali calkiem ok rowery w granicy 500-1000 zl. Tak jak mowie, nie wiem jaki typ roweru bedzie dla mnie najlepszy, potrzebuje jakiegos w miare uniwersalnego roweru, na ktorym jazda nie bedzie kojarzyla sie z meczarnia, a bedzie przyjemna, o ile oczywiscie nie bede chcial rozwijac niesamowitych predkosci :P I jeszcze chcialem spytac, czy warto kupic rower w decathlonie, czy tam tez sa podbite ceny?

http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-300-man-id_8284495.html

Przykladowo taki rower by sie nadal? 

Napisano

Rowery z tesco o których mówileś to nie rowery tylko makrokesze. Poczytaj forum aż w końcu zrozumiesz że kupno tak taniego roweru nie ma sensu. I tak po pewnym czasie wydasz na niego drugie tyle, więc pytanie czy warto?

Napisano

jak macie jakies inne sugestie, to jestem otwarty
No przecież podałem Ci przykłady sensownych rowerów w swoim poście. Ściślej mówiąc: podałem Ci przykłady najtańszych sensownych rowerów, o jakich warto myśleć i to zarówno crossów, jak i ATB (o ile upierasz się, że musisz mieć małe koła i szerokie opony do jazdy po asfalcie). Ten Rockrider nie ma do nich startu.

Napisano

Ten droższy jest na tarczach i tylko w rozmiarze 17". Ten z linka może być, jeśli naprawdę musisz mieć pseudo MTB. Ja jednak BARDZO gorąco polecam Ci crossa (tego). W lekkim terenie poradzi sobie nie gorzej niż MTB (sam tak jeżdżę), za to na asfalcie MTB na małych kołach nie ma z nim żadnych szans. Rama 19".

Napisano

Ok, dzieki za pomoc i cierpliwosc. Chyba zdecyduję się na ten rower, który przed chwilą poleciłeś tj. ten lazaro integral v2. Po prostu wybiorę opcję na cebulę (tzw. raty :D) i mój portfel powinien wytrzymać. Czyli lazaro integral v2 - rama 19'' przy 180 cmach. O coś jeszcze powinienem zadbać? :P Jak już tu jestem na forum rowerowym i kupuję rower, którego dobrze by było nie stracić - powinniście też mieć tu wiedzę o skutecznych zabezpieczeniach do rowerów. Jaki łańcuch czy cokolwiek uchroni taki rower przed kradzieżą? :)

Napisano

Zmierz na wszelki wypadek przekrok (podłoga  - krocze) i jeśli wyjdzie 82-83 cm  i więcej to 19" , ale jeśli mniej (a zdarzały się na forum takie przypadki przy tym wzroście) , to  - o ile planujesz jeszcze kiedyś zostać rodzicem :) - celuj w 17" ...

O zabezpieczeniach jest inny dział ....

Napisano
znajomi z takimi rowerami z tego co pamietam placili w granicy 500-1000 zl, a podejrzewam, ze i tak kupili im to rodzice bez wiedzy w decathlonie czy gdzies, myslalem, ze ktos kto sie na tym zna

W takiej cenie kupiłem w decathlonie pierwszy rower na komunię i nie było to nic na czym dało się jeździć, po prostu był przeznaczony na rozbicie i przerdzewienie w ciągu roku, bo dla dziewięciolatki nie kupuje sie 19 kg roweru.

Zapewnie ludzie z tego forum nie jezdza tu amatorsko

potrzebuje jakiegos w miare uniwersalnego roweru, na ktorym jazda nie bedzie kojarzyla sie z meczarnia, a bedzie przyjemna, o ile oczywiscie nie bede chcial rozwijac niesamowitych predkosci

Jeźdżę amatorsko, oraz dojeżdżam do pracy. Gdy siadłem na rower po bliko dwudziestu latach przerwy, to już po tygodniu jazdy wiedziałem, że aby jazda nie kończyła się z męczarnią musiał bym: zmienić rower lub wpakować w rower sporo pieniędzy. W poprzedni rower, używkę za ok 300 zł,  włożyłem ok. 3,5 tys zł. Obecny rower kupiłem za ok 2,5 tys. To co tobie polecam to zanim podejmiesz decyzję spróbuj przejechać się różnymi typami rowerów z jakiejś wypożyczalni, abyś mógł poczuć różnicę. Zobaczysz jak się jeździ psełdogórskim rowerem w mieście, jak crossem a jak szosówką. A może po prostu powinieneś mieć jakiegoś holendra?

Napisano

To masz swobodę wyboru :)

Na 19" będziesz mniej pochylony niż na 21" - a obie będą pasowały... Większy luz dla klejnotów o 3 cm oczywiście na 19 .

Co kto lubi zatem w twoim przypadku :)

Napisano

To moi przyjaciele, a o przyjaciół się dba, pozostawię im więcej swobody :) Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc, to chyba wszystko, ewentualnie spotkamy się w dziale zabezpieczeń :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...