Skocz do zawartości

[korba] Dopasowanie do napędu

superb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Śmigam sobie od święta na takim 'cudzie' (http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/2333/foto:1/). I niestety łańcuch zaczął ślizgać. Jest to mocno uciążliwe a czasem wręcz niebezpieczne. Każde mocniejsze nadepnięcie na pedały kończy się przeskoczeniem na zębatce przy korbie. I teraz mam zagwozdkę bo nie wiem jak dopasować pod resztę napędu nową korbę. Raczej chciałbym zostawić resztę napędu w spokoju bo jest w dobrym stanie.

Przerzutka przednia: Shimano C050

Przerzutka tylna: Shimano Altus

Korba: Suntour XCT302 22x32x42

Kaseta: SRAM PG830 8 biegów 11x32

Napisano

Zakładałeś nowy łańcuch? Jeśli nie, to do wymiany masz łańcuch i prawdopodobnie wolnobieg/kasetę. Jeśli dalej będzie przeskakiwać to dokup korbę taką samą, albo o takiej samej ilości zębów, żeby pasowała do starego suportu.

Napisano

Oglądałem kasetę z każdej strony i nie wygląda żeby była zużyta. Łańcuch faktycznie wymienię.

Tylko jaką tą korbę? Widzę, że rozpiętość cenowa jest dość spora. W sumie to zależałoby mi na tym żeby była dość lekka i wytrzymała a może mieć w sumie tylko jedną tarczę (jeśli są takie) bo zlikwidowałem przerzutkę z przodu dość dawno. 

Znalazłem coś takiego : http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-trekking/p,mechanizm-korbowy-altus-fc-m311-kwadrat-shimano,40390.html?qrtc_slt=slt_product_2_cr&qrtc_tpl=tpl_prod_view&qrtc_typ=prd&qrtc_prd=75554889&qrtc_pos=2&skad=quartic

Będzie pasować??

Napisano

Tak, mam tę korbę i polecam. Do rekreacyjnego jeżdżenia wystarczy. Można ją kupić za ok 70-75zł.

Do tej korby potrzebujesz 123 mm suport (122,5 mm też podejdzie). Nie wiem jaki masz, ale jeśli inny to dochodzi jeszcze koszt wymiany suportu.

Zęby korby zużywają się wolniej niż kasety, więc jeśli masz do wymiany korbę, to kasetę raczej też.

Napisano

BB-UN26 z oznaczeniem -K, długość 123mm - sklep Tobie dobierze.

Trzymaj się z dala od HG-40, bo to badziewny łańcuch. Jeśli chcesz dobry, to kup Connexa 800. 112 ogniw wystarczy, policz ile ogniw ma stary, albo ze wzoru i tak będziesz musiał skracać.

Kaseta HG-51 jest dobra :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...