michal.b Napisano 28 Kwietnia 2015 Napisano 28 Kwietnia 2015 Zastanawiam się na wyborem roweru do ok 2500 zł. Zejście poniżej tej kwoty mile widziane poniweaż myśle też o dokupieniu butów spd. Moje typy: Giant Escape 1 2015 Scott Sportster 40 2015 Triban 500/nowa 520 (wiem, że jest trudno dostępny ) Przeznaczenie, głównie drogi utwardzone dlatego myślę w kierunku nawet jakieś szosy.. pytanie czy jest sens kupować szosę jeżeli w pobliżu mam wiele ścieżek rowerowych, jakieś pobocza piaszczyste itp. Co o tym sądzicie? Pytanie jeszcze do ramy, jeżeli mam 177cm i ok 78cm mierząc nogę to rama 19' będzie ok czy iść w kierunku 20-21? Sprzedawca namawiał mnie na 19' ale wolę się upewnić. Z góry dzięki za pomoc.
GrzegorzP Napisano 28 Kwietnia 2015 Napisano 28 Kwietnia 2015 Zacznę od końca. Trzymaj się raczej 19" . Ta jest optymalna o ile nie rośniesz jeszcze Zbyt duża rama to nic dobrego. Przy braku regulacji na mostku kierownicy będziesz mieć bardzo niewygodną pozycję w zbyt dużym rowerze. I nici z frajdy Ogólnie :Szosą po bezdrożach nie pojezdzisz . Nie zamontujesz szerszych opon a brak amortyzacji na dłuższą metę będzie męczący przy wąskich kółkach i sztywnym widelcu jaki można dostać w tej klasie cenowej ( najnowsze karbonowe w szosie za 7000 byłyby elastyczne na tyle by znieść kocie łby nawet) .Natomiast z drugiej strony - crossem bez problemu pojedziesz po utwardzonych odcinkach i to zupełnie fajnie ,gdy założysz jakieś semislicki i będziesz mieć blokowany amorek. Tak więc masz maszynę uniwersalną gdy zapragniesz (lub będziesz zmuszony do) zmiany terenu... Konkretniej :Scott bardzo przyzwoicie skonfigurowany... Słabe opony ,ale to pikuś - niewielki koszt wymiany... Amortyzator z blokadą- plus. Giant na sztywnym widelcu to większy plus do jazdy po twardym. Po nierównym da się przyzwyczaić . Uznawany za bardzo solidnie wykonany (niestety większa waga) Podobny osprzęt. Są w zasadzie w tej samej klasie. To nie jest łatwy wybór.Triban jest klasą samą w sobie- jeśli tak można powiedzieć o rowerze za 2000pln. Ceniony za niezły osprzęt(karbonowy widelec ,przerzutki Sora -odpowiednik Alivio z crossa ,niezła korba) - konkurencja cenowa jest daleko w tyle. Ale to szosa. Jeśli pójdziesz w tę stronę ,to nie zastanawiaj się ani chwili. W tej cenie nic lepszego nie znajdziesz w nowych rowerach.
michal.b Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Napisano 29 Kwietnia 2015 To mi w sumie wyklarowało sprawę Wybiorę tego Scotta, on będzie najbardziej uniwersalny. Patrzyłem tez na Kellys PHANATIC 10 VAMP i tańszy Cliff 90 lub Unibike Viper. Tyle, że naczytałem się, że z ramami w tych rowerach jest różnie. Natomiast na Scotty raczej nikt nie narzeka, a przynajmniej nic takiego odstraszającego nie znalazłem. Jakie opony warto kupić do tego Sportstera 40? Może będzie się można dogadać w sklepie, że za dopłatą wymienią to bym załatwił przy okazji - jeżeli już to lubie kupować raz a porządnie
GrzegorzP Napisano 29 Kwietnia 2015 Napisano 29 Kwietnia 2015 Jeśli chcesz w pełni wykorzystać rower ,czyli nie mieć problemów w terenie gdy już zboczysz z utwardzonych dróg ,wybierz opony typu semislick. Są dużo bardziej gładkie na środku, natomiast na brzegach mają większe kostki bieżnika. Przez to są bardzo uniwersalne - poradzą sobie zarówno na asfalcie, jak i w terenie. Osobiście wybieram tylko spośród producentów : Schwalbe ,Continental .Niby guma to guma...Ale wykonanie tych opon i trwałość sprawdziłem juz i trzymam się tych produktów. Tu musiałbyś poszukać indywidualnie : ile kasy możesz wydać . Nie oszczędzaj na tym.To produkt zużywalny ale musi być najwyższej jakości ,bo zależy od tego komfort jazdy i Twój spokój na trasie na wiele miesięcy Używam obecnie Schwalbe CxComp Reflex , na drugim rowerze syn ma Schwalbe Hurricane Performance w wersji antyprzebiciowej czyli z wkładką Race Guard . Idelany wg mnie rozmiar to 1,5 -1,6 . Sprawdzi się na luzie w ewentualnym terenie , a na szosie sunie płynnie,szybko i niemalże bezszelestnie Bardzo dobrze trzymają się mokrej nawierzchni - to spora zaleta.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.