Skocz do zawartości

[Cross 1100zł?] Początek przygodwy z rowrerem.

Shus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Na wstępnie chciałbym się ze wszystkim przywitać i z góry podziekować za oferowana mi pomoc.

Mam na imie Łukasz ,26 lat i mieszkam w Katowicach przy WPKiW.

Jestem zapalomym rolkarze i jedynie z racji tego ze na rolkach nie jestem w stanie pojechać wszędzie tam gdzie chce to planuje sobię sprawić rower i mam nadzięje , że z wasza pomoca uda mi się to osiągnać.

Przwiduje że rower będzie użytkowany w 70% parkowy asfalt 30% lasy w okolicach Katowic ew może jakaś dalsza wycieczka do wisły czy coś. Mój wzrost to 176cm i waga 74kg. Umiarkowana kondycja.

Czytając inne tematy w tym dziale natknąłem się na dwa polecane przez was modele:

Spartacus CROSS 3.0 Shimano ACERA 2015

CROSS 2015 LAzaro Integral V2 MEN 2x

Czy w tej kategori cenowej sa ta jedyne rowery ,które będa odpowiadać moim wymaganiom? Nadmienie, że oba mi się podobają chciałem się tylko upewnić że beda one odpowiednie.

Jaką rame powinienem dobrać do mojego wzrostu oraz wagi ?

Czy jest możliwość zobaczenia tych rowerów gdzieś w okolicy katowic / rudy śląskiej ? Zawsze lepiej wsiąść przejchać sie kawałek i zoabczyc czy to jest to :)

Jaki dodatkowy osprzęt powinienem zakupić by zacząc podróżowanie rowerem ?

Ostatnie pytanie odbiegające od tematu.

Słyszałem ze jadąc na rowerze do hamowania powinniśmy używac przedniego a tylnego jedynie jako pomocniczy czy to prawda?

Pozdrawiam

Łukasz

Napisano

"Tabelarycznie" i "teoretycznie" 19"  -  ale nie w przypadku kandsów./ lazaro / spartacusów...

Bierz 17" jeśli ci zdrowie miłe i nie planujesz zmienić zawodu na eunucha w  haremie :)

@ Gruff    masz ramę 17"   - jaka jest wysokość w miejscu newralgicznym ?  

Napisano

Dobrze :)

Skoro już wiemy jaką ramę mam dobrać to teraz pytanie czy można te rowery zobaczyć gdzieś na żywo ?

Czy na początek jakiś pakiet startowy powineinem kupić?

Bidon? Odpowiednie spodenki do siodła? Licznik ?

Napisano

zamiast bidonu kupuj sobie oshee ;)

spodenki raczej potrzebne jak kręcisz jednorazowo 50+km

licznik to bardzo dobra sprawa- od początku wiesz jaki masz przebieg

aa właśnie wymiar...muszę sprawdzić- rozmiarem jesteśmy podobni- ogólnie na ramę nie narzekam, ale też myślę, że 19tka nie byłaby taka straszna

Napisano

- Koszyk na bidon (niezłe IMO są takie z regulowaną średnicą pod flaszkę od TOPEAK ) - zależnie od długości trasy wsadzasz większą lub mniejszą butelkę :)

- kask,

- rękawiczki bezpalcowe z  wkładkami żelowymi (nawet z Lidla na wstępie :) ).

Podejrzewam że ktoś w aglomeracji katowickiej tym handluje stacjonarnie - ale to tambylec musiałby się wypowiedzieć ....

Napisano

Hmmm....żeby pasował na głowę ? Twoją głowę najlepiej ! :)   A na serio ....Rozmiar w centymetrach to nie wszystko. Najlepiej przymierzyć ,bo w grę wchodzi jeszcze wygoda i szerokość kasku. Ważne (przynajmniej dla mnie) - łatwość regulacji jedną ręką , siateczka przeciw owadom ,wymienialne pojedyncze elementy wkładki (wyściółka) . I drugorzędnie - kolor :)  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...