kzkkolej Napisano 23 Kwietnia 2015 Napisano 23 Kwietnia 2015 Witam Postadam rower romet Wagant 1.0, i niestety wczoraj jeżdżąc z dość dużą prędkością spadł mi łańcuch (gdy wchodziłem na trzeci bieg)... Sytuacja powtórzyła się dwa razy... Jak to wyregulować? Słyszałem coś o śrubie L... Ale boję się ją przykręcać, mogę coś popsuć :-D
vbeton Napisano 23 Kwietnia 2015 Napisano 23 Kwietnia 2015 w rowerze masz tylko L i H czyli L to Low czyli regulacja wolnych biegów, a H czyli hight to regulacja wysokich biegów. kręc śrubą H, w która stronę to nie wiem, patrz na przerzutkę powinna się przybliżać w kierunku ramy.
martinw Napisano 23 Kwietnia 2015 Napisano 23 Kwietnia 2015 Jeżeli łańcuch wypada poza największą tarczę korby to znaczy, że prowadnik przerzutki jest za mocno wychylony na zewnątrz. Wrzuć na 3 z przodu i wyreguluj kręcąc śrubą z oznaczeniem H. Kręć w taki sposób, aby prowadnik zbliżał się w stronę ramy. Rób to do momentu, aż łańcuch przestanie spadać. Na końcu sprawdź, czy przerzutka prawidłowo zmienia biegi i czy na ciężkich, skrajnych przełożeniach (np. 9 z tyłu/3 z przodu) łańcuch nie ociera o prowadnik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.