Skocz do zawartości

[ Korba ] 2x10 czy 3x10, dylematy przy zmianie napędu

Boxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Zmieniam napęd w rowerze. Już mam kupione manetki slx 2/3x10, przerzutkę XT 10s oraz kasetę 11-34 10s. Przyszła kolej na kupno korby i teraz moje dylematy.

Czy przy rowerze 26 cali warto iść w napęd 2x10 ? Jeśli tak to ile zębów mają mieć zębatki. myślałem nad 24/38, jednak nigdy nie jeździłem na rowerze z takim napędem i nie wiem czy to będzie dobry wybór.

Teraz jechałem pierwszy maraton [ w perspektywie mam częstsze uczestnictwo ] i ten trzeci blat mało był używany - w zasadzie nie potrzebny.

Napisano

Niestety sam musisz wybrać czy warto i w jakiej wielkości blaty się pakować.

Sam uzużywam 2x9 i dla mnie nie ma już powrotu do trójblatu. IMHO przy 2x10 aż się prosi wybrać kasetę 11-36, na pewno nie zaszkodzi mieć w terenie bardziej miękkie przełożenia. Choć maratony też są rożne, i górskie i nizinne płaskie jak stół ;)

Napisano

@@modrzew, kasetę 11-34 kupiłem okazyjnie, 78 pln za praktycznie nową mi się wydawało dość przystępnie.

Gdy czytam to większość korb jest do rowerów 27.5 i 29. Czy przy 26 też to będzie się równie dobrze kręcić ?

Napisano

A czemu nie? Sam mam 26", korba na bazie m430 z blatami 36T i 24T i kaseta 11-34T (w odwodzie 12-36T).

Oczywiście może zaraz wpaść tu maruda od "dokręcania na zjazdach" co to bez blatu 44T ani rusz, także wszystko kwestia indywidualnych potrzeb i wymagań ;)

Napisano
ten trzeci blat mało był używany - w zasadzie nie potrzebny.

sadze ze sam sobie odpowiedziales na pytanie :) ale wez poprawke na to ze nie codziennie jezdzi sie w maratonie i jakich przelozen uzywasz przy normalnej jezdzie

Napisano

trzeciego blatu mało co używam. więc chyba decyzja okazała się ostateczna.

Teraz tylko ile zębów mają mieć dwa blaty. Tutaj już ciężko z moją praktyką jest

Napisano

Radziłbym Ci poszukać korby z zębatkami 40/28 lub 40/26 żebyś mógł osiągać wystarczająco duże prędkości na zawodach. 38 są raczej do większych kół, które trudniej rozpędzić dlatego przełożenia muszę być bardziej miękkie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...