JanKeS1983 Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 Witam, prosiłbym o pomoc w znalezieniu problemu z przeskakiwaniem napędu na konkretnych przełożeniach; Ale od początku: - napęd 3x10, przód 44-32-22, tył 11-36 (CS-HG62) - łańcuch KMC X10 - piasta tył Novatec 712SB Sytuacja wygląda tak, że przy przełożeniu: środkowa koronka korby + 2 najmniejsze koronki kasety napęd przeskakuje niezależnie od siły nacisku na pedał. Normalnie pewnie bym Wam nie truł, ale np. przy przełożeniu blat + najmniejsze koronki i konkretnym depnięciu na pedał tego zjawiska w ogóle nie ma (testowane ostatnio na finiszu w Dolsku ). Problem jest tylko i wyłącznie na w/w przełożeniach. Normalnie szukał bym problemu w zużyciu kasety, niedokręceniu kasety, zużyciu łańcucha, ale tutaj po pobieżnym sprawdzeniu wydaje się ok. Czy np. przekos łańcucha + jakieś już tam zużycie kasety może powodować takie objawy. Może ktoś miał podobny problem i pomoże naprowadzić na co zwrócić uwagę. Pozdrawiam Michał
marco1973 Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 ja bym obstawiał zużycie łańcucha+przekos, ewentualnie bardziej zużyte te dwie najmniejsze koronki o ile dużo na nich właśnie jeździsz. generalnie na takim przekosie nie powinno się jeździć i właśnie pod obciążeniem może to wychodzić mimo ze bez obciążenia ładnie pracuje po regulacji...
perqsista Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 Nie masz czasem podpiętej spinki do łańcucha Connex Link? Miałem podobne objawy przy źle (odwrotnie) zapiętej spince.
marco1973 Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 sorki z OT, ale spinki nie są symetryczne i to ma znaczenie jak się je zakłada? przecież na spince nie ma chyba oznaczenia kierunku pracy łańcucha...
perqsista Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 Akurat ta (Connex Link) konkretnie jest kierunkowa i jak się ją zapnie odwrotnie to przeskakuje, przetestowane empirycznie.
JanKeS1983 Napisano 14 Kwietnia 2015 Autor Napisano 14 Kwietnia 2015 Hmm.. mam założonego Connexa właśnie, "brzuszkiem" na zewnątrz (chyba). Zakładałem zgodnie z jakimś poradnikiem z youtube'a. No to mam temat do sprawdzenia. To może przy okazji, żeby potwierdzić, jak powinno być.
zadra1965 Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 Może masz brudne przestrzenie pomiędzy tymi tylnymi zębatkami, kiedyś miałem podobnie i przyczyną była trawa która okręciła sie w tych miejscach.
perqsista Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 No jak ja źle założyłem to też patrzyłem na YT, tylko potem zapomniałem że zakładałem na rowerze ustawionym do góry kołami Generalnie zasada przy tych spinkach: zakładając że rower stoi na kołach, to w dolnym położeniu łańcucha ma być "smutna" minka czyli ( brzuszkiem do góry.
JanKeS1983 Napisano 14 Kwietnia 2015 Autor Napisano 14 Kwietnia 2015 No nie wiem czy masz rację.. okolice 07min25sek; Mówi wyraźnie, że w dolnym położeniu łańcucha wybrzuszenie ma być na zewnątrz; I zgodnie z tym poradnikiem mam założone. Ktoś pomoże w temacie?
perqsista Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 Załóż odwrotnie niż masz i sprawdzisz czy przeskakuje wtedy będziesz miał konkretną odpowiedź Na tym filmie jest na pewno dobrze bo to film instruktażowy producenta spinki:https://youtu.be/UqGMPAFtWgo?t=28s Edit.. ups nie producenta spinki ale tak czy tak jest to poprawne...
JanKeS1983 Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Napisano 15 Kwietnia 2015 Voilà!! perqsista otrzymuje <pivko> Zmieniłem (obróciłem) spinkę i przeskakiwanie ustało. Swoją drogą aż dziw bierze, że na dość znanym kanale o serwisie rowerów taki byk się pojawił. Pozdrawiam Temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.