Skocz do zawartości

[napęd] problem z przeskakiwaniem na konkretnym przełożeniu

JanKeS1983

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

prosiłbym o pomoc w znalezieniu problemu z przeskakiwaniem napędu na konkretnych przełożeniach;

Ale od początku:

- napęd 3x10, przód 44-32-22, tył 11-36 (CS-HG62)

- łańcuch KMC X10

- piasta tył Novatec 712SB

Sytuacja wygląda tak, że przy przełożeniu: środkowa koronka korby + 2 najmniejsze koronki kasety napęd przeskakuje niezależnie od siły nacisku na pedał.

Normalnie pewnie bym Wam nie truł, ale np. przy przełożeniu blat + najmniejsze koronki i konkretnym depnięciu na pedał tego zjawiska w ogóle nie ma (testowane ostatnio na finiszu w Dolsku :)). Problem jest tylko i wyłącznie na w/w przełożeniach. Normalnie szukał bym problemu w zużyciu kasety, niedokręceniu kasety, zużyciu łańcucha, ale tutaj po pobieżnym sprawdzeniu wydaje się ok.

Czy np. przekos łańcucha + jakieś już tam zużycie kasety może powodować takie objawy.

Może ktoś miał podobny problem i pomoże naprowadzić na co zwrócić uwagę.

Pozdrawiam

Michał

Napisano

ja bym obstawiał zużycie łańcucha+przekos, ewentualnie bardziej zużyte te dwie najmniejsze koronki o ile dużo na nich właśnie jeździsz. generalnie na takim przekosie nie powinno się jeździć i właśnie pod obciążeniem może to wychodzić mimo ze bez obciążenia ładnie pracuje po regulacji...

Napisano

sorki z OT, ale spinki nie są symetryczne i to ma znaczenie jak się je zakłada? przecież na spince nie ma chyba oznaczenia kierunku pracy łańcucha...

Napisano

Hmm.. mam założonego Connexa właśnie, "brzuszkiem" na zewnątrz (chyba). Zakładałem zgodnie z jakimś poradnikiem z youtube'a. No to mam temat do sprawdzenia.

To może przy okazji, żeby potwierdzić, jak powinno być.

Napisano

No jak ja źle założyłem to też patrzyłem na YT, tylko potem zapomniałem że zakładałem na rowerze ustawionym do góry kołami :)

Generalnie zasada przy tych spinkach: zakładając że rower stoi na kołach, to w dolnym położeniu łańcucha ma być "smutna" minka czyli ( brzuszkiem do góry.

Napisano

No nie wiem czy masz rację..  okolice 07min25sek;

Mówi wyraźnie, że w dolnym położeniu łańcucha wybrzuszenie ma być na zewnątrz; I zgodnie z tym poradnikiem mam założone.

Ktoś pomoże w temacie?

Napisano

Voilà!! perqsista otrzymuje <pivko> :thanks:

Zmieniłem (obróciłem) spinkę i przeskakiwanie ustało.

Swoją drogą aż dziw bierze, że na dość znanym kanale o serwisie rowerów taki byk się pojawił.

Pozdrawiam

Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...