Skocz do zawartości

[ok. 2700] Kross A7 z 2013?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, szukam rowerku MTB. Rozmiar koła 26" lub 27,5". W sumie różnica jest niewielka, ale w cenie i osprzęcie jest. Znalazłem takie dwa rowerki, którymi jestem zainteresowany - Kross level A7 z 2013 oraz Silverback slade 3 http://allegro.pl/mtb-27-5-silverback-slade-amor-powietrze-slx-27-i5243336344.html . Ten ostatni widziałem na żywo, gdyż sklep jest niedaleko mnie. Prezentuje się całkiem nieźle, tylko kolor.... To też jest model z 2013. Patrzyłem na modele z 2014 Krossa, Scota z kołami 27,5", ale mają dużo słabszy osprzęt niż A7 z 2013.  W sumie dopiero zaczynam przygodę z MTB, ale też chcę kupić coś w miarę fajnego, żeby potem nie żałować. Tak max, 2700/2800 mogę wydać. Rowerek wiadomo na wypady w góry, ale też na wycieczki z żoną (asfalt) i czasem do pracy. Co sądzicie o tym A7 z 2013? Będzie to dobry wybór, czy szukać coś ze słabszym osprzętem z 2014 na kołach 27,5"? Wzorst 181cm jak coś. Pozdrawiam

Napisano

sam się przymierzam do A7 z 2013 - nie znalazłem bezpośredniej opini o A7 / 2013 o pęknięciach - może za mało szukałem ;)

Też jestem ciekaw i fajnie by było gdyby ktoś o większej wiedzy się wypowiedział.

Napisano

nie znalazłem bezpośredniej opini o A7 / 2013 o pęknięciach

Ja też nie znalazłem o x1 jak szukałem , może ludzie jeżdżą i nie wiedzą że pękła rama , albo mają  gdzieś  pisanie na forum. Lecz jednak ten temat zniechęcił mnie do Kross-a.

Napisano

Trochę mnie zmartwiłeś. Przeczytałem te posty i teraz się zastanawiam nad tym Krossem A7, bo z tego wynika że to te modele "A" i "B" z lat 2012/2013 miały problem z ramą. Wiem, że to nie dotyczy kazdego modelu, ale strach jakiś będzie po zakupie. Szkoda, bo rowerku z takim osprzętem w tej cenie nie znalazłem i pewnie nie znajdę. Teraz się zastanawiam nad jakimś rowerem z 2014 na kołach 27,5" ale ze słabszym osprzętem. W sumie jak dla mnie na początek i w miarę normalną jazdę powinno wystarczyć czy nie? Byłem, oglądałem też Scotty. Fajnie wyglądają, nie powiem, ale za cenę 2800 chciałbym coś więcej jak Alivio.

Napisano

Mam podobne oczekiwania - nie jeżdzę jakoś bardzo ostro. Jeżeli ramą strzeli w ciagu 2 lat - będzie gwarancja. Jeżeli później to można kupić inna ramę. Koszt około 600zl. W tej cenie w podobnym osprzętem xt/deore cieżko będzie znaleźć cos podobnego. Wiec chyba jednak zostanę przy tym wyborze.

Chętnie przeczytał ym oponie kogoś kto ma a7 z tego roku lub wie czy te ramy były rownież awaryjne.

Czy problem dotyczy tylko 2013 czy tez 2012?

CZy tylko A8 czy A7

Napisano

Dzisiaj byłem jeszcze w 2-ch sklepach. Sprzedawcy raczej odradzali mi Krossa (fakt też, że u nich tego nie było), ale jeden miał całkiem ciekawą opinię na temat tych rowerów. W sumie pokazał mi dosyć ciekawego Gianta na kołach 27,5. Kazał mi się tylko zastanowić czy to ma być rower do jazdy tylko po górach czy pół na pół, bo był też drugi Giant o słabszych oponach - bardziej trekingowy. W drugim sklepie były Scotty, też na kołach 27,5 i 29". W cenie do 2800 szału nie ma. Ale jak powiedział jeden i drugi "na normalną jazdę wystarczy". nawet nie odczuję dużej różnicy pomiędzy osprzętem typu przerzutki itp. (amor wiadomo zrobi różnice). Ale każdy polecał rower na kołach 29" lub 27,5". tym bardziej, że planuję też jeździć po asfalcie czy "polach". Drugą ważną rzeczą jest to, że przy tych markowych rowerach jest dożywotnia gwarancja na ramę lub min. 5 lat. To też o czymś świadczy. Ten Megamo też całkiem fajny, przejadę się do tego sklepu go zobaczyć. znalazłem też  coś taiego

http://kadrzynski.pl/pl/p/rogitalon2/giant-talon-275-2-ltd-2015

oraz ten Scott

http://kadrzynski.pl/pl/p/roscaspect930/scott-aspect-930-czarno-czerwony-2015

( to nie reklama sklepu - google :))

Ceny takie jak w pobliskich sklepach. Aha jeszcze był rowerek GT (też fajny), ale modelu nie pamiętam, na kołach 29". Tylko większy budżet - 3099zł.

Napisano

Zdecydowanie odradzam Ci Silverbacka. Problemy z reklamacją w tej "firmie" są niebywałe.Ja kupiłem od nich rower pod koniec lutego, a to, co przyszło, ciężko było nazwać rowerem. Dodam tylko, że sprzętu do dzisiaj nie mam i firma nie ma zamiaru go wymienić, a minęło od jego zakupu niemalże 2 miesiące. W moim przypadku sprawa wylądowała w sądzie. Cała historia wraz ze zdjęciami jest pod tym linkiem: http://www.forumrowerowe.org/topic/177045-ok-3500-pln-kilka-propozycji-pomozcie-zdecydowac/page-2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...