Skocz do zawartości

[do 1700] Rower cross dla cieższej osoby

decek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, ważę ok 110 kg. Chciałbym kupić rower cross. Dodatkowo chciałbym zamontować fotelik, aby wozić dziecko ok 15- 17 kg.

Myślałem nad tym rowerem (V brake przy tej wadze to kiepski pomysł ponoć):

http://allegro.pl/show_item.php?item=5248229004&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

Pytanie czy warto, czy szukać czegoś innego?

Dzięki

Napisano

Jak na tą cenę to rower fajny tylko obawiam się że przy takim obciążeniu (~`130 kg) może coś nie wytrzymać. Nie wiadomo jaką wytrzymałość mają te koła i rama. Musiał byś poprosić sprzedawcę o szczegółowe dane techniczne tam powinno być podane maksymalne obciążenie.

Napisano

zwróć uwage na rowery Unibike. Maja w gwarancji dość dużą dopuszczalna mase uzytkownika ( bodajze 140 kg ) Jak Ci sie cos stanie to zawsze masz podstawy do reklamacji. A to przy takiej masie ważne.

Pozdrawiam

Napisano

przeglądam i widzę takie:

http://www.expertbike.pl/unibike-mission-29-czarnoniebieski-2014-p-66.html

Oraz

http://www.expertbike.pl/unibike-flash-gts-eq-czarno-grafitowy-2014-p-396.html

Oba z kasetą. Nie widzę informacji o octalinku.

Sprawdziłem też gwarancję i jest tam zapis o wadze do 140 kg.

Odnośnie hamulców, byle jakie tarczówki można za jakiś czas wymienić na porządne. Wymiana V brake mija się z celem ze względy na koszty.

Napisano

Ciekawe, czy taka rama utrzyma fotelik? Jak już to proponowałbym kupno bagażnika i na tym oprzeć fotelik, choć to jest mniej wygodne dla dzieciucha. Dzisiejsze ramy są leciutkie i cieniutkie, a taki fotelik trzeba do czegoś przykręcić, do rury, która często pęka.

Napisano

słuchajcie, a tak po przemyśleniu, taka konfiguracja: Lazaro z pierwszego posta + bagażnik i fotelik na bagażniku. Wtedy odciąża to trochę rurę podsiodłową oraz przenosi trochę ciężar na koło tylne. Jednak ten Lazaro mi najbardziej pasuje, bo ma osprzęt dobry. Najgorsze jest to, że w necie nie mogę znaleźć nigdzie informacji o gwarancji, ba nawet strony producenta nie mogę znaleźć.

Napisano

dzięki , znalazłem już wcześniej.

Dzwoniłem do nich i twierdzą, że rower wytrzyma, że nie zdarzyły się pękające ramy. Powiedzieli też, że jeżeli chodzi o gwarancje i ewentualne odrzucenie z powodu za ciężkiego użytkownika, to nie ma takiego zapisu (jak ponoć w krossie jest do 80 kg ????...).

Powiedzieli też, że sprzedawca (na tą chwilę jedyny w Polsce - do znalezienia na allegro) może modyfikować gwarancje, dodawać swoje zapisy. Więc dzwoniłem też do nich (Damian) i powiem szczerze, że rozmowa trwała 20 minut i była bardzo sensowna. Dowiedziałem się,że rowerami jeżdżą osoby po 125 kg i nie ma tematu, nic się nie dzieje. Rowery są sprzedawane od (o ile pamiętam dobrze) 5 lat i nie zdarzyła się reklamacja na pękniętą ramę. A trochę tych rowerów chłopaki sprzedają. Mało tego, powiedziano mi że rower spokojnie wytrzyma, że jak się rowerem jeździ "hardkorowo" i np. jest to użytkownik ok.100 kg, to przeciążenia mogą być znacznie większe niż 130 kg. Ogólnie w zapisie gwarancji nie ma ograniczeń do wagi oraz doradca zagwarantował, że tym rowerem jeżdżą cieższe osoby od kilku lat i nie ma problemu..

Zatem raczej zostaje tan lazaro. Osprzętem wymiata, a i opinie ma dobre.

P.S. Dowiedziałem się też,że bf_bike będzie miał autoryzowane serwisy w 24 miastach Polski (jeden niedaleko mnie :P ). Ta informacja ma pojawić się na allegro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...