uwekolarz Napisano 11 Kwietnia 2015 Napisano 11 Kwietnia 2015 Witam, mam problem z przednią przerzutką,chodzi o to, że aby wrzucić na blat muszę klamkę od manetki dusić dwoma rękoma, da się jednym kciukiem ale baaaaardzo ciężko. Przerzutka to Alivio dawno temu kupowana i nie znam dokładnego modelu, blat przedni ma 48 zębów. Wina nie leży po stronie ciężko pracujących linek w pancerzach. Możliwe, że to wina ilości zębów? A druga sprawa tylna przerzutka altus po wyregulowaniu wszystkie biegi wskakują i zeskakują tylko nie chce zeskoczyć z drugiego biegu na trzeci. Zaczęło się tak dziać po założeniu nowych klamkomanetek, regulowałem na wszystkie możliwe sposoby i jak zeskakuje z dwójki na trójkę to samoczynnie przerzuca z siódemki na ósemkę. Manetka jest 7 rzędowa, a kaseta 8, ale raczej to nie jest przyczyną bo wcześniej taka sama była kombinacja i chodziło. Jak myślicie wymiana przerzutki pomoże?
kemot1974 Napisano 11 Kwietnia 2015 Napisano 11 Kwietnia 2015 Cześć, co do przedniej to napisz czy masz górny czy dolny ciąg i jak możesz to wrzuć zdjęcie. Powodem może być przymocowane linki ze złej strony, co do tylnej to kwestia regulacji. Sam napisałeś , że wcześniej działało.
uwekolarz Napisano 11 Kwietnia 2015 Autor Napisano 11 Kwietnia 2015 Przerzutka jest na podwojny ciąg, ja używam górnego, aktualnie nie ma mnie przy rowerku. Noo to na tylnie juz nie mam pomysłu:(
kemot1974 Napisano 11 Kwietnia 2015 Napisano 11 Kwietnia 2015 W przypadku ciągu górnego masz dwie możliwości przymocowana linki, pisze bo przypadek znam z autopsji, 5 lat temu oddałem przed sezonem rower do serwisu i Panowie przyczepił mi linkę w taki sposób ,że nie szło zmienić blatu, a wystarczyło zaczepić linkę z drugiej strony ( mam na myśli styk śruby mocującej z linką). Od tamtej pory sam wszystko serwisuje. co do tylnej to bym zaczął wszystko od początku, poluzowal linkę, skręcił bębenki na manetkach, z przodu największy blat, na kasecie najmniejszy i dodatkowo zmniejszył naciąg tylnej przerzuty do minimum i rozpoczął ustawianie, dużo filmów jest na YouTube, Jak będziesz miał możliwość to wrzuć z czystej ciekawości zdjęcie przedniej przerzuty wrzuciłem zdjęcie mojego roweru, prawidłowo zaczepiona linka po prawej stronie ( czerwona strzałka), tak jak pisałem wcześniej w serwisie ( w innym rowerze) zaczeplil mi linkę po lewej stronie, niby niewielka różnica, ale objawy dokładnie takie jak u Ciebie
uwekolarz Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Napisano 12 Kwietnia 2015 Dzieki Rady pomogły przednia przerzutka działa jak należy, rzeczywiście była z drugiej strony linka założona. Wrzucam zdjęcie dobrze przykreconej A tylniej nie byłem w stanie wyregulować nie wiem czy kupić nową czy oddać na serwis.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.