Skocz do zawartości

[przerzutka] Problem z przednią przerzutką i tylnią

uwekolarz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem z przednią przerzutką,chodzi o to, że aby wrzucić na blat muszę klamkę od manetki dusić dwoma rękoma, da się jednym kciukiem ale baaaaardzo ciężko. Przerzutka to Alivio dawno temu kupowana i nie znam dokładnego modelu, blat przedni ma 48 zębów. Wina nie leży po stronie ciężko pracujących linek w pancerzach. Możliwe, że to wina ilości zębów?

A druga sprawa tylna przerzutka altus po wyregulowaniu wszystkie biegi wskakują i zeskakują tylko nie chce zeskoczyć z drugiego biegu na trzeci. Zaczęło się tak dziać po założeniu nowych klamkomanetek, regulowałem na wszystkie możliwe sposoby i jak zeskakuje z dwójki na trójkę to samoczynnie przerzuca z siódemki na ósemkę. Manetka jest 7 rzędowa, a kaseta 8, ale raczej to nie jest przyczyną bo wcześniej taka sama była kombinacja i chodziło. Jak myślicie wymiana przerzutki pomoże?  

Napisano

Cześć, co do przedniej to napisz czy masz górny czy dolny ciąg i jak możesz to wrzuć zdjęcie. Powodem może być przymocowane linki ze złej strony, co do tylnej to kwestia regulacji. Sam napisałeś , że wcześniej działało.

Napisano

W przypadku ciągu górnego masz dwie możliwości przymocowana linki, pisze bo przypadek znam z autopsji, 5 lat temu oddałem przed sezonem rower do serwisu i Panowie przyczepił mi linkę w taki sposób ,że nie szło zmienić blatu, a wystarczyło zaczepić linkę z drugiej strony ( mam na myśli styk śruby mocującej z linką). Od tamtej pory sam wszystko serwisuje.

co do tylnej to bym zaczął wszystko od początku, poluzowal linkę, skręcił bębenki na manetkach, z przodu największy blat, na kasecie najmniejszy i dodatkowo zmniejszył naciąg tylnej przerzuty do minimum i rozpoczął ustawianie, dużo filmów jest na YouTube,

Jak będziesz miał możliwość to wrzuć z czystej ciekawości zdjęcie przedniej przerzuty :)

14895748.jpg?1428743937

wrzuciłem zdjęcie mojego roweru, prawidłowo zaczepiona linka po prawej stronie ( czerwona strzałka), tak jak pisałem wcześniej w serwisie ( w innym rowerze) zaczeplil mi linkę po lewej stronie, niby niewielka różnica, ale objawy dokładnie takie jak u Ciebie

Napisano

Dzieki Rady pomogły przednia przerzutka działa jak należy, rzeczywiście była z drugiej strony linka założona. Wrzucam zdjęcie dobrze przykreconej

816d5038e90a0a5ca7383fc4a3579783.jpg

A tylniej nie byłem w stanie wyregulować nie wiem czy kupić nową czy oddać na serwis.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...