DarkoZZZZ Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 Zastanawiam sie nad zakupem nowego roweru. Obecnie jeżdżę na MTB, ale ze względu na wysokie koszty reanimacji, zastanawiam się nad nowym rowerem i to crossem. Pytanie do tych co już się przesiedli na crossa - jak się jeździ, czy odczuliście dużą poprawę prędkości na asfalcie lub ubitych leśnych ścieżkach? Ja będę jeździł głównie po asfalcie, ścieżkach rowerowych - dojazdy do pracy. Czasem gdzieś wyskoczę poza miasto, ale w lekki teren. Jak jeździ się po krawężnikach? MTB broni się u mnie na razie jednym argumentem - wygląda dużo lepiej niż cross
sax123123 Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 Jeździsz na wyglądzie ? Standardowo dosiadam crossa, miałem okazję jeździć na asfalcie, polnych drogach MTB 26. Opory są większe, lecz faktem jest, że wygodniej można pokonywać wszelkie nierówności i piaski z racji szerokich opon. Osobiście jestem zwolennikiem crossa do takiej jazdy, można nawet bez amortyzatora.
gregorek Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 jak na Twój sposób użytkowania roweru cross będzie dobrym wyborem. Co do estetyki, zawsze możesz wybrać taki co Ci przypadnie do gustu, ewentualnie samemu dokonać zmian estetycznych.
DarkoZZZZ Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Napisano 8 Kwietnia 2015 Bez amortyzatora, to takiego nie znalazłem. Zastanawiam się nad Krossem Evado 1.0 na Altusie za jakieś 1200 zł. A co do prędkości na crossie? Obecnie jeżdżę trasy ok 50-80 km, co chciałbym zwiększyć powyżej 100 km, ale nie chciałbym robić takich tras ponad 5 godzin jak na MTB Czy jeżeli teraz robię trasy ze średnią 22 km/h (ubite ścieżki leśne 80%, asfalt 20%), to czy na crossie przekroczę 25 km/h? Może też zacznę jeździć typowe asfalty .. czy tutaj można utrzymać średnią 30km/h na dystansie ok 50 km? Albo przynajmniej 25 km/h przy 100 km?
Pablo59 Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 Sam rower prędkości nie zrobi - spadną wprawdzie ciut opory opon, ale kręcić nadal trzeba... "Pobaw" sie trochę kalkulatorem kadencji / mocy / przełożeń ...
Gość forestowy Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 czy tutaj można utrzymać średnią 30km/h na dystansie ok 50 km? Albo przynajmniej 25 km/h przy 100 km i Obecnie jeżdżę trasy ok 50-80 km śmiem twierdzić że Ci łydy jeszcze brakuje. Odnoszę wrażenie że za dużo oczekujesz od Crossa. Rower +50 do łydy Ci nie da
seczuan Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 do mtb można założyć cienkie kapcie i mieć crossa a odwrotnie to różnie bywa z opon 29x21 na 1,5 i średnia na 40km wzrosła o 7km/h
DarkoZZZZ Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Napisano 8 Kwietnia 2015 No tak, trochę mi łydy brakuje. Kiedyś śmigałem nawet i 150 km, ale od kilku lat mam chondromalację chrząstki (zwyrodnienie stawu) II/III i kolano muszę oszczędzać, więc jeżdżę tak żeby nie obciążać go za bardzo, a przy kolarstwie, niestety żeby coś osiągnąć, to trzeba cisnąć na maksą do bólu. Akurat jak wykryli mi tą chorobę to byłem u szczytu formy - pamiętam zrobiłem zaistą trasę w górach o której jeszcze kilka lat wcześniej nie mogłem myśleć, a za 3 miesiące diagnoza że mam uszkodzoną chrząstkę. Później moim błędem było słuchanie lekarzy, żeby odciążyć kolano.. po tym było tylko gorzej bo mięsień czerwonogłowy padł w ciągu pół roku i dopiero jak olałem te zalecenia i zacząłem ćwiczyć żeby odbudować mięsień to dopiero zaczeło być lepiej. BTW Chodziło mi żeby usłyszeć o czyjiś doświadczeniach jak np Seczułan który co prawda nie zmienił roweru z MTB na crossa, ale założył cienkie opony crossowe i robi średnie 7km/h większe.. to już jakiś konkret.
DarkoZZZZ Napisano 10 Kwietnia 2015 Autor Napisano 10 Kwietnia 2015 A co myślicie o tym rowerze? http://www.bikko.pl/rowery-crossowe/rower-crossowy-raleigh-everest-gts-2013.html Czy rama 19" będzie dobra dla mnie jeżeli mam 180 cm?
Gość forestowy Napisano 10 Kwietnia 2015 Napisano 10 Kwietnia 2015 19 będzie ok, ale nie większa. Zależy jeszcze ile masz "do nabiału".
Pablo59 Napisano 10 Kwietnia 2015 Napisano 10 Kwietnia 2015 Chcesz wejść w wolnobieg z tyłu ??? Szukaj czegoś 3x8 a nie 3x7 ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.