abciksimaba Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 Witam Panów (i Panie). Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc. To mój pierwszy post na forum więc z góry przepraszam za błędy, powielanie wątków, itd. Wiem, że jest mnóstwo tematów związanych z tym czego szukam i próbowałam przewertować je wszystkie ale po tym mam tylko jeszcze większy mętlik w głowie i nie poznałam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Zastosowanie roweru - przede wszystkim ścieżki rowerowe i asfalt, 20-30% to wycieczki do lasu. Od razu zaznaczam, że w grę wchodzą rowery zarówno nowe jak i używane. 1) To forum raczej wyleczyło mnie z roweru miejskiego. Teraz pytaniem pozostaje czy wybrać rower trekkingowy czy crossowy. Z tego co tu piszecie wiem, że do moich zastosowań teoretycznie lepszy byłby rower crossowy, z drugiej strony chciałabym mieć do dyspozycji bagażnik. Wiem, że trekking będzie cięższy, pytanie jak wygląda kwestia dołożenia bagażnika do roweru crossowego, stanowi to jakiś istotny problem i jest skomplikowane? 2) Po drugie (powoli zbliżam się do końca;)) przechodzimy wreszcie do rowerów Jeśli chodzi o crossy już wiem, że osprzętowo w mojej kategorii cenowej wygrywa Lazaro Integral i w pewnym stopniu przekonałam się do tego roweru. Czy ktoś może mi powiedzieć czy różnice między wersjami V3 z 2014 i 2015 roku są na tyle istotne, że warto dopłacać do tej nowszej? Od razu uprzedzam, że Kands Maestro mi się nie podoba. Jako, że jestem laikiem w kwestiach rowerowych jestem też ciekawa czy te rowery wymienione niżej stanowią jakąś konkurencję dla Lazaro? Ewentualnie możecie polecić mi jeszcze coś innego? http://allegro.pl/bulls-bialy-shimano-lekki-wytrzymaly-bcm-i5228996182.html http://olx.pl/oferta/rower-kellys-flash-stan-idealny-CID767-ID9Evnr.html#11f033e3b3 http://allegro.pl/scott-deore-lekki-wytrzymaly-jak-nowy-bcm-i5233033712.html A jeśli chodzi o trekkingi czy jest coś godnego polecenia co byłoby sensowną alternatywą? Od razu uprzedzam, że Lazaro Senatore zupełnie mi się nie podoba, pomimo swoich walorów technicznych jest szpetny ;( Wiem, że niezłym rowerem z tej grupy jest Romet Gazela 3.0 i 4.0: http://allegro.pl/romet-gazela-4-0-teraz-oszczedzasz-600-zl-promocja-i5242960125.html ale one średnio mi odpowiadają wizualnie i jakoś nie mogę się przekonać do nich. Możecie mi napisać co myślicie o tym rowerze, czy jest godny uwagi i ew. co jest z nim nie w porządku? http://allegro.pl/lekki-trekking-rower-28-damski-pradnica-alu-21v-i5221185778.html 3) Ostatnia kwestia to wielkość ramy. Doczytałam się tutaj o problemach z wielkością ram rowerów Kands i Lazaro, które jakoś odbiegają od tego co robią inni producenci. Przy moich parametrach 176cm wzrostu/66kg zmierzyłam sobie od krocza 84cm. To by chyba odpowiadało ramie 19' w tych rowerach ale pytam dla pewności bo nie chciałabym być niemile zaskoczona. Przepraszam za ten przydługi post, jak wspomniałam jestem laikiem i nie mam takiej wiedzy jak większość tu się udzielających. Mam nadzieję, że znajdą się tu jakieś pomocne dusze, które zechcą pomóc Pozdrawiam gorąco i życzę udanego drugiego dnia świąt!
All Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 Dołożenie bagażnika to żaden problem. Co do Lazaro 2014 vs 2015. Wersja 2015 ma więcej biegów i troszeczkę lepszy napęd. Ja osobiście bym dopłacił. Rozmiar ramy to zdecydowanie 19 cali.
Pablo59 Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 Jeśli bagażnik to pewnie i błotniki ? A przy NVX w integralu ciut trzeba z przednimi pokombinować ( no chyba że rozwiązanie z opaskami zaciskowymi jest akceptowalne ) Za to bagażnik możesz sobie dobrać jaki ci potrzebny i "podobający się" a nie to co ci producent wsadzi .... Popieram przedmówcę w kwestii 19" . A co jest nie tak z maestro ? (zwłaszcza mam na mysli tego z 2014 ) Ten ostatni trek ma wolnobieg z tyłu i 21 biegów zaledwie....
abciksimaba Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Napisano 7 Kwietnia 2015 Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi chłopaki Maestro mi się po prostu wizualnie nie podoba. Jestem kobietą, wolno mi! Jeszcze kilka pytań Przymierzam się do tego Lazaro, w końcu tak go tu wszyscy chwalą i "utrekkowiłabym" go nieco. Tak jak zostało napisane, bagażnik i błotniki byłyby mile widziane. Czy różnica między V2 i V3 jest na tyle duża, że poczuję jakąś różnicę biorąc pod uwagę, że przewiduję wypady po 40-50 km 1-2 razy/tydzień? Czy w takiej sytuacji jest sens dopłacać do mocniejszej wersji czy V2 powinna mi w zupełności wystarczyć? A jak oceniacie tego Scotta i Kellysa, którego wrzuciłam wcześniej? Albo taki Bulls? http://allegro.pl/damka-bulls-sharp-tail-jak-nowa-alu-amortyzator-i5220476890.html Czy przerzutki Tourney to straszne badziewie? Wiem, że są gorsze od tych innych na "D" i "A" a już zwłaszcza tych z "X" na końcu ale czy przy moich wymaganiach będzie to miało jakieś znaczenie? Czy w przypadku rowerów trekkingowych w tej cenie jest coś godnego uwagi (także z używanych rowerów) poza Gazelami i Senatore? Pozdrawiam
Pablo59 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Jeśli masz wątpliwości, wybierz v2 z przerzutkami acera z przodu i z tyłu - zostanie trochę środków na bagażnik, błotniki, bidon , oświetlenie i coś jeszcze ... No i nie będzie problemu z montażem błotników, bo NEX ma standardowe otwory do tego A z używanym rowerem jak z samochodem - masz szczęście albo trafiasz rzęcha-skarbonkę .... Spytam jeszcze tak - z jakiego roweru się przesiadasz ? - bo to też określa poziom odniesienia / oczekiwań czy wymagań oraz odczuwanej frajdy Z opisu tego bullsa niewiele wynika - jak sama wiesz shimano a shimano to może być przepaść ....
abciksimaba Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Napisano 7 Kwietnia 2015 Przesiadam się z roweru komunijnego, który ma 15 lat więc myślę, że nawet rower z Decathlonu byłby dla mnie luksusem. Po analizie wątków na tym forum zdecydowałam jednak, że warto trochę dołożyć i kupić coś lepszego żeby za 2-3 lata nie trzeba było znowu rozglądać się za czymś nowym
Pablo59 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Czyli właściwie tylko zasoby stanowią ewentualne ograniczenie - a przy planowanej jeździe i acera też się sprawdzi ... Tyle że skoro już tak mocno podkreślasz swoją kobiecość, to pewnie kolor ma pierwszorzędne znaczenie :) A ile lat minie zanim sie znudzi ??
abciksimaba Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Napisano 7 Kwietnia 2015 Kolor Lazaro mi odpowiada. Biały jest ładny, błękitny też ujdzie Jak będzie się dobrze sprawował to nie mam zamiaru go szybko zmieniać. Liczę, że to będzie zakup na lata, poza tym przywiązuję się do takich rzeczy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.