Skocz do zawartości

[do 1500zł] Damski rower do jazdy po mieście i lesie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Panów (i Panie). Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc. To mój pierwszy post na forum więc z góry przepraszam za błędy, powielanie wątków, itd. Wiem, że jest mnóstwo tematów związanych z tym czego szukam i próbowałam przewertować je wszystkie ale po tym mam tylko jeszcze większy mętlik w głowie i nie poznałam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

Zastosowanie roweru - przede wszystkim ścieżki rowerowe i asfalt, 20-30% to wycieczki do lasu. Od razu zaznaczam, że w grę wchodzą rowery zarówno nowe jak i używane.

1) To forum raczej wyleczyło mnie z roweru miejskiego. Teraz pytaniem pozostaje czy wybrać rower trekkingowy czy crossowy. Z tego co tu piszecie wiem, że do moich zastosowań teoretycznie lepszy byłby rower crossowy, z drugiej strony chciałabym mieć do dyspozycji bagażnik. Wiem, że trekking będzie cięższy, pytanie jak wygląda kwestia dołożenia bagażnika do roweru crossowego, stanowi to jakiś istotny problem i jest skomplikowane?

2) Po drugie (powoli zbliżam się do końca;)) przechodzimy wreszcie do rowerów :) Jeśli chodzi o crossy już wiem, że osprzętowo w mojej kategorii cenowej wygrywa Lazaro Integral i w pewnym stopniu przekonałam się do tego roweru. Czy ktoś może mi powiedzieć czy różnice między wersjami V3 z 2014 i 2015 roku są na tyle istotne, że warto dopłacać do tej nowszej? Od razu uprzedzam, że Kands Maestro mi się nie podoba. Jako, że jestem laikiem w kwestiach rowerowych jestem  też ciekawa czy te rowery wymienione niżej stanowią jakąś konkurencję dla Lazaro? Ewentualnie możecie polecić mi jeszcze coś innego?

http://allegro.pl/bulls-bialy-shimano-lekki-wytrzymaly-bcm-i5228996182.html

http://olx.pl/oferta/rower-kellys-flash-stan-idealny-CID767-ID9Evnr.html#11f033e3b3

http://allegro.pl/scott-deore-lekki-wytrzymaly-jak-nowy-bcm-i5233033712.html

A jeśli chodzi o trekkingi czy jest coś godnego polecenia co byłoby sensowną alternatywą? Od razu uprzedzam, że Lazaro Senatore zupełnie mi się nie podoba, pomimo swoich walorów technicznych jest szpetny ;(

Wiem, że niezłym rowerem z tej grupy jest Romet Gazela 3.0 i 4.0:

http://allegro.pl/romet-gazela-4-0-teraz-oszczedzasz-600-zl-promocja-i5242960125.html

ale one średnio mi odpowiadają wizualnie i jakoś nie mogę się przekonać do nich. Możecie mi napisać co myślicie o tym rowerze, czy jest godny uwagi i ew. co jest z nim nie w porządku?

http://allegro.pl/lekki-trekking-rower-28-damski-pradnica-alu-21v-i5221185778.html

3) Ostatnia kwestia to wielkość ramy. Doczytałam się tutaj o problemach z wielkością ram rowerów Kands i Lazaro, które jakoś odbiegają od tego co robią inni producenci. Przy moich parametrach 176cm wzrostu/66kg zmierzyłam sobie od krocza 84cm. To by chyba odpowiadało ramie 19' w tych rowerach ale pytam dla pewności bo nie chciałabym być niemile zaskoczona.

Przepraszam za ten przydługi post, jak wspomniałam jestem laikiem i nie mam takiej wiedzy jak większość tu się udzielających. Mam nadzieję, że znajdą się tu jakieś pomocne dusze, które zechcą pomóc :)   Pozdrawiam gorąco i życzę udanego drugiego dnia świąt!

Napisano

Dołożenie bagażnika to żaden problem. Co do Lazaro 2014 vs 2015. Wersja 2015 ma więcej biegów i troszeczkę lepszy napęd. Ja osobiście bym dopłacił. Rozmiar ramy to zdecydowanie 19 cali.

Napisano

Jeśli bagażnik to pewnie i błotniki ?

A przy NVX w integralu ciut trzeba z przednimi pokombinować ( no chyba że rozwiązanie z opaskami zaciskowymi jest akceptowalne :)  ) 

Za to bagażnik możesz sobie dobrać jaki ci potrzebny i "podobający się"  a nie to co ci producent wsadzi ....

Popieram przedmówcę w kwestii 19" .

A co jest nie tak z maestro ? (zwłaszcza mam na mysli tego z 2014 :) )

Ten ostatni trek ma wolnobieg z tyłu i 21 biegów zaledwie....

Napisano

Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi chłopaki :)

Maestro mi się po prostu wizualnie nie podoba. Jestem kobietą, wolno mi! ;) Jeszcze kilka pytań :)

Przymierzam się do tego Lazaro, w końcu tak go tu wszyscy chwalą i "utrekkowiłabym" go nieco. Tak jak zostało napisane, bagażnik i błotniki byłyby mile widziane. Czy różnica między V2 i V3 jest na tyle duża, że poczuję jakąś różnicę biorąc pod uwagę, że przewiduję wypady po 40-50 km 1-2 razy/tydzień? Czy w takiej sytuacji jest sens dopłacać do mocniejszej wersji czy V2 powinna mi w zupełności wystarczyć?

A jak oceniacie tego Scotta i Kellysa, którego wrzuciłam wcześniej?

Albo taki Bulls?

http://allegro.pl/damka-bulls-sharp-tail-jak-nowa-alu-amortyzator-i5220476890.html

Czy przerzutki Tourney to straszne badziewie? Wiem, że są gorsze od tych innych na "D" i "A" a już zwłaszcza tych z "X" na końcu ale czy przy moich wymaganiach będzie to miało jakieś znaczenie? :) 

Czy w przypadku rowerów trekkingowych w tej cenie jest coś godnego uwagi (także z używanych rowerów) poza Gazelami i Senatore? 

Pozdrawiam :)

Napisano

Jeśli masz wątpliwości, wybierz v2 z przerzutkami acera z przodu i z tyłu - zostanie trochę środków na bagażnik, błotniki, bidon , oświetlenie i coś jeszcze ...

No i nie będzie problemu z montażem błotników, bo NEX ma standardowe otwory do tego :)

A z używanym rowerem jak z samochodem - masz szczęście albo trafiasz rzęcha-skarbonkę ....

Spytam jeszcze tak - z jakiego roweru się przesiadasz ? - bo to też określa poziom odniesienia / oczekiwań czy wymagań oraz odczuwanej frajdy  :)

Z opisu tego bullsa niewiele wynika - jak sama wiesz shimano a shimano to może być przepaść ....

Napisano

Przesiadam się z roweru komunijnego, który ma 15 lat więc myślę, że nawet rower z Decathlonu byłby dla mnie luksusem. Po analizie wątków na tym forum zdecydowałam jednak, że warto trochę dołożyć i kupić coś lepszego żeby za 2-3 lata nie trzeba było znowu rozglądać się za czymś nowym :)

Napisano

Czyli właściwie tylko zasoby stanowią ewentualne ograniczenie :) - a przy planowanej jeździe i acera też się sprawdzi ... 

Tyle że skoro już tak mocno podkreślasz swoją kobiecość, to pewnie kolor ma pierwszorzędne znaczenie  :) :)

A  ile lat minie zanim sie znudzi ?? :)

Napisano

Kolor Lazaro mi odpowiada. Biały jest ładny, błękitny też ujdzie :)

Jak będzie się dobrze sprawował to nie mam zamiaru go szybko zmieniać. Liczę, że to będzie zakup na lata, poza tym przywiązuję się do takich rzeczy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...