sting7253 Napisano 4 Kwietnia 2015 Napisano 4 Kwietnia 2015 Jako nowy witam wszystkich ,po 10 latach przerwy postanowiłem wrócić na rower,wczesniej jeżdziłem na 16 calowej ramie i kołach 26,ponieważ na 26 calowych kołach nie znalazłem nic co by mnie interesowało mój wybór padł na 27,5(odrzuciłem 29 ze względu na wręcz monstrualne rozmiary tych rowerów,mam takie ''naciągane'' 170 cm wzrostu i krótką noge 72 cm). Zaproponowano mi Cuba attention sl 27,5 w dobrej cenie(-100 funtów) przymierzyłem się do ramy 16'' i ...nabiał leżał już na ramie ,ponieważ przyzwyczaiłem się do swoich klejnotów i ze względu na brak 15'' ramy zdecydowałem się na 14. Podobno Cube jest znany z tego że robi ramy ciut ''przykrótkie'',pojeżdziłem chwilkę i pasowałoby mi przesunąć kierownicę ok 2cm do przodu(max2,5),jeszcze nie zdecydowałem czy zmienić mostek czy sztyce(patrząc na linie kolano-pedał prawdopodobnie będzie to sztyca bo tu jeszcze moge sie cofnąć a nie chcę robić tego kosztem sterowności(mostek)),zacząłem szukać sztycy z 20mm offsetem i mostka(opcjonalnie) i zgłupiałem ,monogość producentów części powoduje że kompletnie nie wiem jakie firmy brać pod uwagę,mam więc pytania do was: 1.jakie firmy są godne zufania a których sie wystrzegać. 2.co byście polecili od siebie jeśli chodzi o sztycę z max 20mm offsetem,oczywiście cena musi być adekwatna do ceny roweru więc sprzęty za 500 zł odpadaja. 3.czy wymiana mostka z 75mm na 90mm bedzie miała duży wpływ na sterowność(jazda rekreacyjna,szuter,leśne ścieżki itp,żadnych wariacji typu typu szybkie zjazdy z 45% górek(niestety nie te lata )) 4.aktualnie sztyca jest wsunięta w rure 16cm(po ustawieniu siodełka na prawidłową wysokość),czy to jest wystarczająco dużo?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.