Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Wymiana przerzutki tylnej RD-TZ30

MAXPOWER2015

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jestem nowy na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość.

Sam posiadam rower Romet Canyon - ma 20 lat i jestem przyzwyczajony, że przy rowerze nic nie trzeba robić. Przez 5-6 lat nawet go nie smarowałem tylko jeździłem.

Mając na uwadze, że nowe rowery są lepsze i nowocześniejsze od starych kupiłem żonie rower dziś określa się takie mianem "makrokesz". Człowiek uczy się na błędach. Niestety od samego początku miałem problemy z tylną przerzutką. Ciągle trzeba było ją regulować. Przycinają się, działają nieprecyzyjnie - to znaczy co jakiś czas przy zmianie w dół przeskakuje łańcuch o dwie zębatki a w górę trzeba wybierać luz. Myślałem, że przycina się linka i nasmarowałem ją, ale to nie pomogło. Rower był na gwarancji więc regularnie co 2 tygodnie jeździłem do serwisu. W końcu dałem sobie spokój i sam je regulowałem. Serwisant tłumaczył mi, że to jest rower z pełna amortyzacją i jego konstrukcja wymaga częstszej regulacji. (Akurat) 

Tak czy inaczej postanowiłem coś z tym rowerem zrobić.

Z tyłu zamontowana jest przerzutka Shimano RD-TZ30 / kaseta 7 zębatek 14-28T, manetki SRAM Grip - oczywiście w ramie był hak do mocowania, ale jakiś geniusz wpadł na pomysł wcisnąć tam przerzutkę innego typu (popatrzcie na zdjęce).

post-184091-0-87073900-1427038550_thumb.jpg

post-184091-0-96371200-1427038606_thumb.jpg

Chcę wymienić przerzutkę na Shimano Altus mocowaną do ramy, tylko nie wiem czy potrzebuję normalny RD-M310 czy długi wózek RD-M280. Czy ta stara przerzutki Shimano RD-TZ30 ma wózek normalny czy długi?

Napisano

Ech, wkopałeś się w rower z marketu, będą wydatki... Generalnie problem leży w krzywym mocowaniu przerzutki. Rama nie jest przystosowana do tej obecnej, więc mocowanie oparło się o hak i jest lekko odgięte na zewnątrz (widać tańsze były przerzutki na oś od tych na hak, a czy pasują do ramy to już nikt nie patrzył :teehee:). Spróbuj dogiąć nieco mocowanie przerzutki w stronę koła - wózek przerzutki ma być równoległy do osi koła. Na oko trudno to precyzyjnie zrobić, ale trzeba próbować.

Możesz też kupić przerzutkę na hak (w zasadzie SIS też może być, altus niewiele poprawi precyzję - dużo większe znaczenie mają manetki), ale znów będziesz musiał giąć - tym razem hak ramy. Nowa przerzutka również musi mieć wózek równoległy do koła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...