Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] problem z regulacją

emkateo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam bardzo serdecznie, mam dość irytujący problem dotyczący regulacji przedniej przerzutki. Problem leży w najwyższej i średniej zębatce, mianowicie podczas pracy na najwyższej zębatce łańcuch trze o zewnętrzną część wózka przerzutki, napinając linkę usuwam ten problem ale niestety wtedy łańcuch trze na średniej zębatce o wewnętrzną ściankę wózka. Siędzę nad tym już dość sporo czasu i nie mogę znaleźć złotego środka, próbowałem zmieniać wysokość mocowania przerzutki na rurze podsiodłowej, manewrować kątem przerzutki do łańcucha/ zębatek i nic, ciąglę dochodzę do tego samoego efektu.

Zastanawiam się jeszcze nad tym czy zębatka przednia powinna być dobrana do tylnej? W sensie czy jak mam z przodu trzy to czy ma to znaczenie ile mam z tyłu biegów? (mam 7). Pytam poniważ na najwyższym biegu (3x7) łańcuch nie jest w linii prostej. Mam jeszcze pytanie czy linka powinna być tak napięta aby wózek na najwyższym biegu był wychylony abym mógł jego ustawienie regulować śrubą H? Czy jest to wymóg?

Dodam, że rower nie jest pierwszej młodości bo jest ze mną już 15 lat dlatego wartość sentymentalna nie pozwala mi go od tak wymienić, wszystko inne gra jak trzeba tylko ta przerzutka... Mam nadzieję, że znajdzie się jakiś dobry czarodziej który podsunie mi jakiąś prostą poradę bo mam nadzieję, że jest ta drobna rzecz którą pomijam. Pozdrawiam

Napisano

Ustawiając przednią przerzutkę nie możesz mieć przełożenia np 2.7 tylko 2.4 bo na "jedynce" i siódemce z tyłu to ciężko to będzie ustawić.

Napisano

Jeżeli przerzutka ma tyle lat co rower, to najprawdopodobniej nie da się już jej wyregulować dokładnie - po prostu jest pewnie zużyta.

Napisano

Aj zapomniałem napisać, części takie jak przerzutki, łańcuch, zębatka tylna, manetki, hamulce wymianiełem rok temu, wszystko na shimano. suport mam z 3 letni. 15 lat ma w sumie rama i kierownica.

Ychu zdaję sobię sprawę, że nie jeździ się na skrajnych przerzutkach. Problem właśnie w tym, że jak na 3x7 nie trze to już na 2x7 i wszystkie w dół trze i to coraz bardziej ponieważ wychylenie wózka jest za duże na środkowej przerzutce a na najwyższej z kolei za małe. Na najwyższej skrajny bok wózka, na środkowej ten bliżej ramy.

Copone, dzięki za linka na pewno przejrzę, nie byłem jeszcze na tej stronie. Skupiam się głównie na polskich poradnikach ale nikt nie poruszył akurat mojego prolbemu.

EDIT.

Prowadnica ma takie jakby wcięcie na łańcuch, niestety nie mogę ustawić tak by na środkowej tarczy łańcuch był w tym ponieważ cała przerzutka jest już za nisko i wózek obciera o najwyższą tarczę.

Niestety przerzutkę załatwiłem już chyba na amen, sprawa idzie do serwisu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...