Skocz do zawartości

[2000-2700] Rower trekkingowy jaki cube, cross czy może unibike?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Proszę o pomoc w wyborze roweru.

Mam 190 cm wzrostu i ważę 85 kg.

Rower będzie wykorzystywany rekreacyjnie, weekendowe przejażczki + raz w roku wypad w klikuset kilometrową trasę

przeglądając internet znalazłem ciekawie wyglądającego

CUBA

Rower Cube Touring City Men black grey white 2014 - e-Sportowiec

niestety nie wiele jest informacji na sieci o tych rowerach,

Czy uważacie że byłby to dobry wybór?

Czy powinienem raczej poszukać coś innego ?, może

CROSSA

Trans Arctica | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

lub

UNIBIKE

Unibike EXPEDITION GTS grafitowy 2014 r. 19" - Sklep.Sportprofit.pl

Z góry dziękuję za wszystkie rady

Napisano

Cube w tym zestawieniu to nie ten rodzaj roweru - to rower miejski, biegi w piaście - przerzutki zmienia się w ten sposób, że powinno się przestać pedałować, zmienić bieg i jechać dalej - w momencie gdybyś chciał zmieniać przełożenia choćby wjeżdżając pod górę może się okazać że zabraknie "prędkości" zmiany przełożeń i staniesz w miejscu :)

Kross - napęd 24 biegowy, co Cię nieco ogranicza podczas jazdy, w porównaniu z 27 biegowym napędem Unibike'a. Również kierownica "jaskółka" też wymaga przyzwyczajenia - choć może być wygodna na krótkie trasy. Cenę w krossie robią hamulce hydrauliczne - w rowerze pod sakwy w sumie fajne, bo wydajne, ale przy planowaniu kilkusetkilometrowej trasy gdzieś za granicę lub z dala od cywilizacji samodzielnie ich nie naprawisz - to trzeba rozważyć wcześniej.

Unibike EXPEDITION to mój typ - wszystko w zasadzie ma lepsze od poprzedników - zwłaszcza koła, co jest istotne w momencie gdy rower ma jeździć z sakwami, dodatkowo 27 biegowy napęd co wpływa na płynność jazdy, fajna obszyta skórą czy czymś podobnym kierownica, bardzo miękka i przyjemna w dotyku - "motylek" gdzie można przekładać dłonie w dowolne pozycje podcza długich dystansów i odciążać nadgarstki. Tam gdzie podałeś jest odbiór osobisty, tutaj wysyłają.

Unibike robi też świetną wersję trekkinga pod nazwą Atlantis, tutaj już masz napęd Shimano Deore, 30 biegów, i hamulce hydrauliczne - ale cena w okolicach 3 tys. - jeśli ma się więcej pieniędzy można rozważyć i taką propozycję (z zastrzeżeniem co do hamulców hydraulicznych - nie wszyscy są ich zwolennikami przy rowerach wyprawowych).

Napisano

Bardzo dziękuję za radę,

postanowiłem z niej skorzystać i wybrać Unibike EXPEDITION

Mam jeszcze dwa pytania, czy lepiej jest kupić model z 2014 czy też z 2015 ?

oraz czy przy moim wzroście 190cm powinienm kupić ramę 21`czy 23`

Napisano

czy przy moim wzroście 190cm powinienm kupić ramę 21`czy 23

Zdecydowanie 23', chyba że lubisz mieć wysoko siodło i bardziej pochyloną pozycję ( w stylu MTB)

Napisano

właśnie chcę uniknąć pozycji MTB, mam już w domu crossa level a2 i po dłuższych wycieczkach odczuwam lekki dyskonfort w plecach. Więc 23` będzie jak najbardziej trafnym /wygodnym/ wyborem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...