Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] [suport] Przednia przerzutka nie sięga do 3 blatu.

michael253

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, dziś próbowałem zamontować i wyregulować przednią przerzutkę. Problem w tym iż wydaję mi się że przerzutka ma jakby za krótki zakres wychylenia przez co nie sięga trzeciego blatu korby. Nie wiem czym jest to spowodowane ponieważ cały napęd pochodzi z jednej grupy. Jest to grupa Shimano FC-M610. Korbę i suport zamontowałem zgodnie z zaleceniami Shimano. Dałem 2 podkładki z prawej strony 1 z lewej. Może jakbym pozbył się jednej podkładki z prawej strony, zębatki zbliżyły by się w stronę ramy przez co przerzutka zaczęła by sięgać 3 zębatki ? Tylko co wtedy z linią łańcucha ? Co o tym myślicie. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Napisano

Możesz spróbować wywalić jedną podkładkę , ale czy to coś da nie wiem. Może po prostu ta przerzutka nie obsługuje takiego blatu , może łańcuch za krótki że nie wciąga , chyba że wystarczy regulacja

Napisano

Nie wywala żadnej podkładki na wstępie. Po pierwsze jaka masz mufe sportu i czy brałes pod uwage jej rozmiar przy montażu podkładek? Po drugie czy masz wykrecona odpowiednio śrube regulacji zakresu przerzutki?

Napisano

Mufa 68mm. Tak wykręciłem śrubę regulacji. To na pewno nie wina regulacji. Przerzutka obsługuje ten blat. Wszystko powinno ze sobą ładnie pracować a jednak tak nie jest .

Napisano

Manetki również z grupy M610. Może wczoraj nie do końca dobrze się wyraziłem. Przerzutka sięga 3 blatu ale jednak brakuje jej około 2-3mm żeby dało się ją wyregulować. Raz udało mi się ustawić przerzutkę aby na 3 blacie obsłużyła dolne biegi kasety lecz wtedy linka była bardzo naciągnięta, przez co na 2 blacie łańcuch ocierał o wózek przerzutki gdy na tylnej przerzutce wrzucałem biegi >6 a wydaje mi się że tak nie powinno być. Myślę że przerzutka powinna bez problemu na 2 blacie  obsłużyć około 80% kasety bez ocierania. Bardzo długo próbowałem to jakoś wyregulować lecz nie dałem rady.

Napisano

Jeżeli masz za mocno skrócony łańcuch, to też nie będziesz miał pełnego i płynnego zakresu przełożeń.

Co ważne, jak montowałeś sam przerzutkę, sprawdź czy zamontowałeś ją prosto w stosunku do blatu i czy na odpowiedniej wysokości. Przy pracy na środkowej zębatce, dolna krawędź wózka musi być oddalona od linii zębów dużej zębatki od 1mm do 3mm, a wózek musi być równoległy do zębatek.

Co do regulacji. Ustaw tylną przerzutkę na największej zębatce, zwolnij linkę przedniej przerzutki i śrubę L wkręć do takiego poziomu, żeby łańcuch był jak najbliżej wewnętrznego ramienia wózka przerzutki, ale o nie nie ocierał (wewnętrzne to te od strony ramy roweru). Wykręć baryłkę regulacji w manetce do połowy, naciągnij linkę i przykręć w przerzutce. Wykręć maksymalnie śrubę H i sprawdź czy teraz obsługuje Ci 3 blaty, tylną przerzutkę najlepiej ustaw na 6 bieg. Jeżeli będzie działać to wkręć śrubę H do takiego stopnia, żeby przerzutka miała minimalny ruch poza 3 blat.

Napisano

Sprawdź czy dobrze, wystarczająco daleko wlozyles korbe. Miałem ostatnio identyczny problem i przyczyną było niewystarczające dopchnięcie korby oraz zła wysokość ustawienia przerzutki.

Napisano

Okazało się że to jednak błąd w regulacji przerzutki  :wallbash:. Bardzo przepraszam za zawracanie głowy oraz dziękuje za wszystkie odpowiedzi.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...