Metios Napisano 11 Marca 2015 Napisano 11 Marca 2015 Witam serdecznie! Po miesiącu przeglądania testów porównawczych kamer GoPro, SJ4000/5000, Sony itp oraz po wielu wizytach w sklepach typu Media Markt/Media Expert - jestem w kropce... Usiłuję kupić kamerę do jazdy na rowerze, jazdy na nartach oraz do samochodu. Po przeczytaniu wielu opinii, praktycznie wszędzie wygrywa GoPro. Zdecydowałem się już na kupno GoPro HD Hero 2, ale niestety nie ma go na żadnym sklepie internetowym, który oferowałby gwarancję na ten produkt. Mam więc do wyboru kamery takie jak GoPro HD 1 za 549zł, GoPro HD 3 White Edition za 899zł, GoPro 4 oraz SJ4000 lub SJ5000. Jest tyle testów porównawczych, że trudno powiedzieć, która kamera spełnia moje wymagania, bowiem na jednym filmie lepsza jest SJ4000, a na drugim GoPro HD. Bardzo zależy mi na kupnie kamery na miejscu w sklepie stacjonarnym, ale niestety u mnie w mieście dostanę jedynie pierwszą wersję kamery GoPro oraz GoPro 4. Przekrój cenowy jest potężny, nie chce wydać więcej niż 1100zł. Bardzo proszę o porady, co wybrać, ponieważ nie potrafię już samemu podjąć decyzji.
syncerror Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Nie wiem jak wygląda możliwość montowania i tego co jest w zestawie. Nie wiem też czy możesz ją dostać w swoim mieście, natomiast ja na Twoim miejscu bym wybrał kamerkę Sony HDR-AS100V.Na allegro można ją dostać za niecały 1100zł. Jakość obrazu ma lepszą od GoPro Hero 3 (nie wiem jak 4!). Do tego GPS i stabilizacja obrazu. Sam posiadam GoPro Hero Black 3+. Jestem z niej zadowolony, jednak ma ona też swoje słabe strony. Po pierwsze mikrofon do (_o_). Brak stabilizacji obrazu za to masę akcesoriów. Gdy rozglądałem się za kamerami to byłem zdecydowany na Sony, jednak mocowanie do kasku (z boku) zdecydowało, że jednak wziąłem GoPro.
arturzw Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Ja mam SJ4000 i polecam! Jeżeli zależy Ci na nagraniu, ale nie jakiejś mega filmowej jakości to w sam raz. Nie jest droga, ale i też całkiem funkcjonalna no i ma ekranik!Ja do swojej kupiłem zewnętrzną ładowarkę i 3 zapasowe baterie, chodzi jak marzenie - spory zestaw mocowań jest już w zestawie. Podsyłam link do mojego testu na rowerze tej kamerki: https://youtu.be/C7JGLsUpp5A
Kumek Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Ja mam SJ4000 i polecam! Jeżeli zależy Ci na nagraniu, ale nie jakiejś mega filmowej jakości to w sam raz. Nie jest droga, ale i też całkiem funkcjonalna no i ma ekranik! Ja do swojej kupiłem zewnętrzną ładowarkę i 3 zapasowe baterie, chodzi jak marzenie - spory zestaw mocowań jest już w zestawie. Podsyłam link do mojego testu na rowerze tej kamerki: Ile czasu taka kamerka może pracować na komplecie baterii?
syncerror Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 wg. mnie ekran w kamerce sportowej jest zbędny. Niepotrzebnie zjada baterię.
Kumek Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Też mam takie zdanie dlatego ciekawi mnie jak długo potrafi działać na komplecie baterii. Wysłane za pomocą Tapatalk w220.com.pl już dostępne z Tapatalk.
lucass3 Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Przecież podczas nagrywania ekran jest wyłączony więc jak ma zjadać baterie?
syncerror Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Taki ekran jak w Sony/GoPro (do 3+) jest wystarczający. Pokazuje jedynie jaka opcja jest włączona i ile czasu nagrywa. Po co więcej? Na ekranie takiej kamery i tak prawie nic nie widać. Jak chcę podgląd to można przez WiFi się połączyć z kamerką i ustawić co trzeba a resztę zostawić. Moje zdanie po prostu jest taki, że jak się ma możliwość zakupu kamery z LCD lub bez to lepiej bez.
arturzw Napisano 14 Marca 2015 Napisano 14 Marca 2015 Mi takim przerywanym ciągiem, bateria wystarczyła na 3 dni nagrywania bez dostępu do gniazdka. Z zestawem zapasowych baterii, taki czas się wydłużaEkranik, moim zdaniem jest bardzo przydatny, bo zawsze można sobie ustawić kadr jaki się chce... a jest różnica między kadrem np. na kierownicę a kadrem na "krocze" , a przy fisheye'u bardzo łatwo nie trafić w wybrany punkt nagrywania. Wspomniane przez Ciebie wifi zżera baterię 2x bardziej niż ekranik, który się wygasza po 3 sekundach.... więc prawda jest taka, że kto co lubi
syncerror Napisano 14 Marca 2015 Napisano 14 Marca 2015 Wi-Fi bardziej zjada baterię niż ekran? Jak to? ;-) Wi-Fi włączasz guzikiem jak już bardzo chcesz ustawić coś idealnie - inaczej nawet tego nie ruszam. Każdy musi sobie zdecydować sam co potrzebuje itp. Co do GoPRo to plus jest taki, że bateryjkę można do niego kupić za 20zł. Nie wiem jak w przypadku innych kamer.
arturzw Napisano 14 Marca 2015 Napisano 14 Marca 2015 Bateria do SJ4000 kosztuje tyle samo No tak, ale kamerka musi mieć włączone Wifi cały czas, nawet w trybie czuwania jeżeli chcesz zobaczyć na telefonie co nagrywa, więc to Wifi zżera baterię tak czy inaczej (zakładam sytuację w której kontrolujesz kadr w trakcie nagrywania).Ekranik po prostu po 3 sek. się wygasza i nie ma problemu... zresztą SJ4000 jest dostępne też z wifi, więc drążenie tematu trochę bez sensu
syncerror Napisano 14 Marca 2015 Napisano 14 Marca 2015 Nie zrozumieliśmy się. Ja jeśli włączam Wifi to tylko po to, żeby sprawdzić ustawienie kamery w danym miejscu. I po chwili wyłączam. Kupując ActionCAM'a twierdzę, że nie potrzebuję LCD ponieważ kamerę ustawiam w takim miejscu gdzie patrzeć co nagrywa i tak nie będę (kask, rama, klatka piersiowa itp). Nasza dyskusja jest bez sensu. Jedynie chciałem wyprostować co miałem na myśli
arturzw Napisano 14 Marca 2015 Napisano 14 Marca 2015 Luz Ja po prostu używam kamerki nie tylko do roweru, ale i innych sportów/wycieczek itd. więc ekran bardzo się przydaje
Metios Napisano 14 Marca 2015 Autor Napisano 14 Marca 2015 Panowie, dzięki za wypowiedź, ale już dokonałem zakupu. Po oglądnięciu wszystkich możliwych opcji w sklepach stacjonarnych + internetowych, wybór padł na tańszą opcję - Sony HDR AS20. Jakość nagrań powala z nóg, jest bardzo dobra, ostra, widać dużo detali. Porównywałem tą kamerę (pod kątem jakości) z Go Pro 3 White i Silver - wygrywa stanowczo. Świetna stabilizacja i dużo różnych opcji, jestem zadowolony z zakupu. Chciałem kupić w sklepie stacjonarnym (media markt w tym przypadku), zależało mi na gwarancji, serwisie i możliwości wymowy towaru do 30 dni. Poza tym Sony łatwiej serwisować niż Go Pro. Do amatorskich wyczynów wystarczy, już niedługo przeprowadzę recenzję, opis i szczegółowe nagrania z kamery, które udostępnie na stronie Cena: 649zł kamera + karta SD 110zł
lucass3 Napisano 14 Marca 2015 Napisano 14 Marca 2015 Nie chce Cię dobijać ale w tesco te kamerki sa po 179zł.
Metios Napisano 14 Marca 2015 Autor Napisano 14 Marca 2015 Kolego, te kamery były w TESCO za 179zł - ale tylko 12 marca 2015, ludzie czekali już w nocy pod sklepem. Rozeszły się w parę minut :-)
lucass3 Napisano 14 Marca 2015 Napisano 14 Marca 2015 No słyszałem, że szybko poszły. Na allegro już są "oferty" . Szkoda, bo może jakby zagadać z pracownikiem to by odstawił pod ladę w zamian za jakąś rekompensatę Ale teraz to i tak po ptakach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.