Skocz do zawartości

[rower] Author Egoist vs Bulls Copperhead 3

BogZal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po wielu latach przerwy planuję powrócić na dwa kółka. Dawnymi czasy śmigałem sobie głównie po płaskich szutrach, a od czasu do czasu po Beskidach, na jakimś góralu na osprzęcie Deore (przód) i LX (tył). Powiem szczerze, że miałem zastrzeżenia do pracy tych komponentów, zwłaszcza przedniej przerzutki (mimo serwisowania i regulacji).

Dlatego teraz wracając na rower chciałbym zainwestować nieco więcej i wskoczyć na poziom XT. Mimo, że posunąłem się w latach i zapewne nie będę szaleć jak dawniej, to chciabym mieć coś, co pozwoli na bezproblemowe (okazjonalne) użytkowanie w trudniejszym terenie.

No i spodobał mi się tegoroczny Author Egoist 27.5. Cały na osprzęcie XT za "jedyne" 6200zł.

http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/author/author-2015/rowery-gorskie/author-egoist-27-5-497938

Ale niedawno znalazłem rower Bulls Copperhead 3 z roku 2014, który - mimo różnic w stosunku do Egoista - również jest na XT. A kosztuje o wiele mniej, bo 4200zł.

http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/bulls-2014/mtb-27-5-/bulls-copperhead-3

W związku z powyższym mam pytanie, czy warto dopłacić 2000zł i wybrać Egoista, czy też tańszy Copperhead będzie wystarczająco dobry?

Napisano

Ten Author to raczej maszyna do ścigania, nie ma tam słabszych elementów, wszystko górna półka.

Jak na "bezproblemowe (okazjonalne) użytkowanie w trudniejszym terenie" to na pewno za dużo. Szkoda pieniędzy.

Na pewno ktoś coś innego ciekawego doradzi, ale z tych dwóch brałbym Bullsa. Nie wiem jaką one mają geometrię, ale Bulls się wydaje bardziej do Twoich zastosowa.

Napisano

Dziękuję za odpowiedź.

Prosiłbym o ewentualne inne sugestie rowerów o podobnym poziomie wyposażenia, które mógłbym rozważyć.

A propos geometrii: rower na którym kiedyś jeździłem miał ramę 19". Byłem na nim raczej "wyciągnięty", ale bez przesady - dało się jeździć. Z kolei gdy jeździłem na pożyczanych 17", to też niby wszystko było ok, ale te rowery wydawały mi się jakies takie małe (przez porównanie z moim 19"). Mam 176cm, a tamte rowery były na kołach 26".

W związku z powyższym wydaje mi się, że dobrym rozmiarem dla mnie byłoby 18", tylko nie wiem, który producent oferuje takie ramy?

Nie wiem też, jaki wpływ ma zmiana rozmiaru koła z 26" na 27.5" na preferowany rozmiar ramy? Jeżeli przy kołach 26" pasowała mi rama 18", to czy przy kołach 27.5" powinienem szukać 17", 18" czy 19"?

Powyższe pytanie też ma związek z wyborem Egoist/Copperhead, bo pierwszy jest dostępny w rozmiarze 17.5" a drugi 17".

Napisano

To wszystko zależy od geometrii. 19 jak na Twój wzrost to raczej za dużo, możliwe że tamten, którego próbowałeś był za duży i o rekreacyjnej geometrii, przez to czułeś się komfortowo. Generalnie nie kupuj kota w worku, przymierz się, obejrzyj, przejedź.

Zmiana kół nie powinna znacząco wpłynąć na rozmiar ramy.

Co do polecania innych, nie bardzo wiem co :D. Niech się ktoś pojętniejszy wypowie.

Chociaż patrząc na osprzęt tego Bullsa to trudno znaleźć coś dużo lepszego w tej cenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...