BogZal Napisano 9 Marca 2015 Napisano 9 Marca 2015 Po wielu latach przerwy planuję powrócić na dwa kółka. Dawnymi czasy śmigałem sobie głównie po płaskich szutrach, a od czasu do czasu po Beskidach, na jakimś góralu na osprzęcie Deore (przód) i LX (tył). Powiem szczerze, że miałem zastrzeżenia do pracy tych komponentów, zwłaszcza przedniej przerzutki (mimo serwisowania i regulacji). Dlatego teraz wracając na rower chciałbym zainwestować nieco więcej i wskoczyć na poziom XT. Mimo, że posunąłem się w latach i zapewne nie będę szaleć jak dawniej, to chciabym mieć coś, co pozwoli na bezproblemowe (okazjonalne) użytkowanie w trudniejszym terenie. No i spodobał mi się tegoroczny Author Egoist 27.5. Cały na osprzęcie XT za "jedyne" 6200zł. http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/author/author-2015/rowery-gorskie/author-egoist-27-5-497938 Ale niedawno znalazłem rower Bulls Copperhead 3 z roku 2014, który - mimo różnic w stosunku do Egoista - również jest na XT. A kosztuje o wiele mniej, bo 4200zł. http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/bulls-2014/mtb-27-5-/bulls-copperhead-3 W związku z powyższym mam pytanie, czy warto dopłacić 2000zł i wybrać Egoista, czy też tańszy Copperhead będzie wystarczająco dobry?
nognog Napisano 9 Marca 2015 Napisano 9 Marca 2015 Ten Author to raczej maszyna do ścigania, nie ma tam słabszych elementów, wszystko górna półka. Jak na "bezproblemowe (okazjonalne) użytkowanie w trudniejszym terenie" to na pewno za dużo. Szkoda pieniędzy. Na pewno ktoś coś innego ciekawego doradzi, ale z tych dwóch brałbym Bullsa. Nie wiem jaką one mają geometrię, ale Bulls się wydaje bardziej do Twoich zastosowa.
BogZal Napisano 10 Marca 2015 Autor Napisano 10 Marca 2015 Dziękuję za odpowiedź. Prosiłbym o ewentualne inne sugestie rowerów o podobnym poziomie wyposażenia, które mógłbym rozważyć. A propos geometrii: rower na którym kiedyś jeździłem miał ramę 19". Byłem na nim raczej "wyciągnięty", ale bez przesady - dało się jeździć. Z kolei gdy jeździłem na pożyczanych 17", to też niby wszystko było ok, ale te rowery wydawały mi się jakies takie małe (przez porównanie z moim 19"). Mam 176cm, a tamte rowery były na kołach 26". W związku z powyższym wydaje mi się, że dobrym rozmiarem dla mnie byłoby 18", tylko nie wiem, który producent oferuje takie ramy? Nie wiem też, jaki wpływ ma zmiana rozmiaru koła z 26" na 27.5" na preferowany rozmiar ramy? Jeżeli przy kołach 26" pasowała mi rama 18", to czy przy kołach 27.5" powinienem szukać 17", 18" czy 19"? Powyższe pytanie też ma związek z wyborem Egoist/Copperhead, bo pierwszy jest dostępny w rozmiarze 17.5" a drugi 17".
nognog Napisano 10 Marca 2015 Napisano 10 Marca 2015 To wszystko zależy od geometrii. 19 jak na Twój wzrost to raczej za dużo, możliwe że tamten, którego próbowałeś był za duży i o rekreacyjnej geometrii, przez to czułeś się komfortowo. Generalnie nie kupuj kota w worku, przymierz się, obejrzyj, przejedź. Zmiana kół nie powinna znacząco wpłynąć na rozmiar ramy. Co do polecania innych, nie bardzo wiem co . Niech się ktoś pojętniejszy wypowie. Chociaż patrząc na osprzęt tego Bullsa to trudno znaleźć coś dużo lepszego w tej cenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.