Gość Herbaciany Napisano 7 Marca 2015 Napisano 7 Marca 2015 Witam. Jestem zainteresowany rowerem typu hardtail z widelcem o skoku max 160mm w wymienionym wyżej przedziale cenowym 2000-3000PLN. Może to być nawet składak albo części które złożę do kupy,nie chodzi mi o 100% fabryczny rower. Nie chcę sam wybierać części do roweru ponieważ jestem zielony w tym temacie. Pozdrawiam
beskid Napisano 7 Marca 2015 Napisano 7 Marca 2015 Skoro już rozważasz poskładanie czegoś to nie było by złym pomysłem składanie z nowych części. A przynajmniej te najważniejsze jak rama, amor, koła. Rama Dartmoor Hornet do której możesz wsadzić wideł do 150mm nie jest sporym wydatkiem. Problem to amor bo to ważna część na której nie ma co oszczędzać. Czy nowy czy używka.
Gość Herbaciany Napisano 8 Marca 2015 Napisano 8 Marca 2015 Skoro już rozważasz poskładanie czegoś to nie było by złym pomysłem składanie z nowych części. A przynajmniej te najważniejsze jak rama, amor, koła. Rama Dartmoor Hornet do której możesz wsadzić wideł do 150mm nie jest sporym wydatkiem. Problem to amor bo to ważna część na której nie ma co oszczędzać. Czy nowy czy używka. Znalazłem ramę http://olx.pl/i2/oferta/rama-dartmoor-hornet-m-16-lub-l-18-2014-niebieska-CID767-ID6pbQb.html#:7fa211c77d Tylko jedno pytanie. Ja roweru typu "dirt" nie chcę Więc nie wiem czy ta rama byłaby odpowiednia.
Gość Herbaciany Napisano 8 Marca 2015 Napisano 8 Marca 2015 A do czego to ma konkretnie służyć?Przede wszystkim chcę być zadowolony z radości jazdy po terenie szutrowym i nieco trudniejszym. Nie chcę mieć nieprzyjemności z tytułu złamanej ramy czy goleni. Rower ma wytrzymać teren.Rowery "dirt" są zawsze nieco mniejsze, prawie jak BMX, co średnio mi się podoba.
beskid Napisano 8 Marca 2015 Napisano 8 Marca 2015 Skoro chcesz w poczciwym sztywniaku aż tyle skoku to poniekąd na taką ramę jak Hornet jesteś skazany. Jest ona zaprojektowana pod większy skok. Nie widzę powodu aby na jej bazie nie zbudować HT. Nie ma to nic wspólnego z BMX'em.
modrzew Napisano 8 Marca 2015 Napisano 8 Marca 2015 A ten "teren nieco trudniejszy" to? Nie dalej jak dzisiaj w nazwie tamatu downhill, a w opisie jazda po lesie, także się nie dziw pytaniom, bo ludzie różne rzeczy wypisują i może się okazać że zwykłe XC będzie aż nadto a co dopiero jakieś monstrualne skoki i inne wynalazki.
Gość Herbaciany Napisano 8 Marca 2015 Napisano 8 Marca 2015 Skoro chcesz w poczciwym sztywniaku aż tyle skoku to poniekąd na taką ramę jak Hornet jesteś skazany. Jest ona zaprojektowana pod większy skok. Nie widzę powodu aby na jej bazie nie zbudować HT. Nie ma to nic wspólnego z BMX'em. No tak. A są jeszcze jakieś inne które mógłbyś polecić? Nie ma nic wspólnego. Porównywałem dirt to bmx. Podobne wielkości. To mi się nie podoba. A ten "teren nieco trudniejszy" to? Nie dalej jak dzisiaj w nazwie tamatu downhill, a w opisie jazda po lesie, także się nie dziw pytaniom, bo ludzie różne rzeczy wypisują i może się okazać że zwykłe XC będzie aż nadto a co dopiero jakieś monstrualne skoki i inne wynalazki. Można powiedzieć, że XC posiadam obecnie. Full którego mam, nie spełnia swojej roli w terenie. Trzyma się drogi szutrowej jak i asfaltowej bądź innej "płaskiej nawierzchni", nie psuje się i nie miałem z nim problemów. Tak poza tym to siodełko za twarde, sprężyna za sztywna, damper nie robi tego co powinien. Lubię go, ale nastały inne czasy. Chcę złożyć coś co da radę sprostać trudnym warunkom. Takich szukam, na razie znalazłem wystarczająco dużo miejsca. Spytałem o skok, ponieważ 100mm w teren to brzmi trochę śmiesznie. Z resztą, nie miałem styczności z dobrym amortyzatorem. Mój zachowuje się prawie jak sztywny widelec.
modrzew Napisano 8 Marca 2015 Napisano 8 Marca 2015 100mm to świat i ludzie w typowym XC, maratonach, itp. Choć pewnie niedługo standardem może być nieco więcej. Ten full to nie czasem jakiś makrokesz? Jeśli tak to nie ma co porównywać do normalnego HT, nawet ze skokiem "tylko" 100mm.
beskid Napisano 8 Marca 2015 Napisano 8 Marca 2015 Spytałem o skok, ponieważ 100mm w teren to brzmi trochę śmiesznie. Czy zdajesz sobie sprawę ilu tutaj ludzi tyra HT ze 100mm w naszych górach?? Tak poza tym to większy skok w takim terenie nie wiele pomoże bo w dalszym ciągu tył jest sztywny i nie wybierze ani nie pomorze tam gdzie trzeba.
Gość Herbaciany Napisano 9 Marca 2015 Napisano 9 Marca 2015 100mm to świat i ludzie w typowym XC, maratonach, itp. Choć pewnie niedługo standardem może być nieco więcej. Ten full to nie czasem jakiś makrokesz? Jeśli tak to nie ma co porównywać do normalnego HT, nawet ze skokiem "tylko" 100mm. Makrokesz. Nie porównuję, po prostu chciałbym mieć skok większy. Pozdrawiam Czy zdajesz sobie sprawę ilu tutaj ludzi tyra HT ze 100mm w naszych górach?? Tak poza tym to większy skok w takim terenie nie wiele pomoże bo w dalszym ciągu tył jest sztywny i nie wybierze ani nie pomorze tam gdzie trzeba. Możliwe. Spytałem o większy skok, ze względu na to iż w wielu rowerach tego typu znajdują się właśnie jakieś 160-tki. Nie wiem czy wystarczy mi seta, może i tak. Nie chcę potem żałować zakupu, gdy pojadę na trudniejszą trasę. Zaczynam przygodę z tymi rowerami. Ostatnio myślałem nawet żeby poszukać jakichś nauk co do tego. Niby można znaleźć w internecie, ale wiadomo. Pomijając ten fakt, nie chcę mieć ograniczeń na tym rowerze ( wiadomo, że nie wszędzie nim pojadę). Więc jeśli znacie jakieś rzeczywiście dobre widelce o tym skoku, prosiłbym was o pomoc. Pozdrawiam, Herbaciany
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.