Skocz do zawartości

[1500-1800] 29er czy crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Zastanawiam się nad kupnem roweru. Głównie jeżdżę rowerem do pracy (czyli po mieście) oraz weekendowo po utwardzonych drogach żadnych ekstremalnych rzeczy. Naturalnym wyborem powinien być cross jednakże po przejściu kilku sklepów, zacząłem się zastanawiać czy to na pewno dobry wybór, gdyż nie za bardzo szanuje rower, dla mnie ma być on środkiem lokomocji, a nie rzeczą do omijania większych krawężników. Dlatego też zacząłem zastanawiać się nad 29', czy po zmianie opon będzie nadawał się do swobodnej jazdy po mieście? Zaciekawił mnie http://www.raleigh.pl/rower/130, w cenie 1500 zł. Dobry wybór? Jeśli nie, jakieś inne propozycje? Dodam, iż mam 186 cm, 90 kg przymierzałem się do ramy 19' która jest idealna dla mnie. Z góry dziękuje za odpowiedz 

Napisano

Naturalnym wyborem powinien być cross jednakże po przejściu kilku sklepów, zacząłem się zastanawiać czy to na pewno dobry wybór, gdyż nie za bardzo szanuje rower, dla mnie ma być on środkiem lokomocji, a nie rzeczą do omijania większych krawężników.
 W tym budżecie rower mtb tyle samo Ci wytrzyma co cross. Ja do pracy jeżdżę swoim starym crossem i nie mam z nim żadnych problemów, nie wiem skąd masz takie informacje że cross jest za słaby na jazdę po mieście.
Napisano

"Nawet" rower miejski nadaje się do swobodnej jazdy po mieście. Ot taki paradoks w kraju, gdzie obecnie do wszystkiego szuka się rowerów udających MTB ;)

Napisano

Czyli co? Zakup 29" i wymiana opon na węższe ?? A co to zmieni odnośnie pokonywania krawężników ?? :)

A przełożenia do jazdy potrzebujesz bardziej górskie czy bardziej krossowe ?

Napisano

W krossie będziesz miał z przodu 48 / 38/ 28 zębów, w MTB  odpowiednio 42 lub 44 i co 10 w dół.

Z tyłu będzie raczej jednakowo i tu i tu.

Pobaw się trochę kalkulatorem przełożeń, zakładając jakieś kadencje i prędkości, to coś ci z tego wyniknie...

Skoro już jeździsz, to jakieś swoje dane już znasz  :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...