robert19899 Napisano 7 Marca 2015 Napisano 7 Marca 2015 Cześć, Zastanawiam się nad kupnem roweru. Głównie jeżdżę rowerem do pracy (czyli po mieście) oraz weekendowo po utwardzonych drogach żadnych ekstremalnych rzeczy. Naturalnym wyborem powinien być cross jednakże po przejściu kilku sklepów, zacząłem się zastanawiać czy to na pewno dobry wybór, gdyż nie za bardzo szanuje rower, dla mnie ma być on środkiem lokomocji, a nie rzeczą do omijania większych krawężników. Dlatego też zacząłem zastanawiać się nad 29', czy po zmianie opon będzie nadawał się do swobodnej jazdy po mieście? Zaciekawił mnie http://www.raleigh.pl/rower/130, w cenie 1500 zł. Dobry wybór? Jeśli nie, jakieś inne propozycje? Dodam, iż mam 186 cm, 90 kg przymierzałem się do ramy 19' która jest idealna dla mnie. Z góry dziękuje za odpowiedz
rodszyld69 Napisano 7 Marca 2015 Napisano 7 Marca 2015 Naturalnym wyborem powinien być cross jednakże po przejściu kilku sklepów, zacząłem się zastanawiać czy to na pewno dobry wybór, gdyż nie za bardzo szanuje rower, dla mnie ma być on środkiem lokomocji, a nie rzeczą do omijania większych krawężników. W tym budżecie rower mtb tyle samo Ci wytrzyma co cross. Ja do pracy jeżdżę swoim starym crossem i nie mam z nim żadnych problemów, nie wiem skąd masz takie informacje że cross jest za słaby na jazdę po mieście.
robert19899 Napisano 7 Marca 2015 Autor Napisano 7 Marca 2015 Subiektywna ocena, zobaczyłem chudziutkie opony w evado 2.0 i pomyślałem, że to chyba nie dla mnie i nie na mój styl jeżdżenia
modrzew Napisano 7 Marca 2015 Napisano 7 Marca 2015 "Nawet" rower miejski nadaje się do swobodnej jazdy po mieście. Ot taki paradoks w kraju, gdzie obecnie do wszystkiego szuka się rowerów udających MTB
rodszyld69 Napisano 7 Marca 2015 Napisano 7 Marca 2015 Tu masz crossa który w zupełności Ci wystarczy do stylu jazdy jaki opisałeś http://rowerykands.pl/rowery/111-kands-avangarde-2xdisc-nowosc-2015.html bądź ten Lazaro
Pablo59 Napisano 7 Marca 2015 Napisano 7 Marca 2015 Czyli co? Zakup 29" i wymiana opon na węższe ?? A co to zmieni odnośnie pokonywania krawężników ?? A przełożenia do jazdy potrzebujesz bardziej górskie czy bardziej krossowe ?
robert19899 Napisano 7 Marca 2015 Autor Napisano 7 Marca 2015 Szczerze mówiąc to jestem laikiem, ale podejrzewam ze crossowe. A co do opon to na węższe ale chyba nie tak bardzo jak w crossach
modrzew Napisano 7 Marca 2015 Napisano 7 Marca 2015 A może tak wąskie jak w przełajce? Tylko nie spadnij z krzesła jak kiedy zobaczysz gdzie i jak tym można jeździć...
Pablo59 Napisano 7 Marca 2015 Napisano 7 Marca 2015 W krossie będziesz miał z przodu 48 / 38/ 28 zębów, w MTB odpowiednio 42 lub 44 i co 10 w dół. Z tyłu będzie raczej jednakowo i tu i tu. Pobaw się trochę kalkulatorem przełożeń, zakładając jakieś kadencje i prędkości, to coś ci z tego wyniknie... Skoro już jeździsz, to jakieś swoje dane już znasz
robert19899 Napisano 7 Marca 2015 Autor Napisano 7 Marca 2015 O kurcze o tym nawet nie pomyślałem. Ok, to pytanie z tematu już rozwiązane. Dziękuje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.