Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Problem z regulacją Shimano Tourney RD-TX55

Rejkoks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Mam problem z regulacją wymienionej w tytule przerzutki. Otóż gdy mam nastawioną na 7 (czyli na najniższy) i jadę powoli do góry to wszystko działa, lecz, gdy chcę zejść z 1 na 2 to już nie schodzi i tak dzieje się na każdym kolejnym biegu. Co powinienem zrobić?

Wyregulowałem to ponownie i problem ten pojawia się tylko gdy chcę zmienić bieg z 1 na 2 (tzn. muszę dać na trójkę i potem szybko na dwójkę i wtedy działa). Próbowałem regulować śrubą "L", ale to nic nie dało.

Napisano

Też obstawiałbym linkę w pancerzu, szczególnie ostatni odcinek przy przerzutce. Jeśli przesmarowanie nie pomoże, spróbuj ustawić napięcie przerzutki (śruba mieści się nad śrubą baryłkową do regulacji linki). Spotkałem się jeszcze kiedyś z blokowaniem przerzutki z powodu zbyt głębokiego dokręcenia śruby dystansowej L

Napisano

Rejkoks jeżeli z najniższej na najwyższą idą Ci poprawnie, a z najwyższej na najniższą źle, to oznacza że masz za mocno napiętą linkę przerzutki.
Tutaj masz film odnośnie Twojej przerzutki. Warto też zapoznać się z filmem wrzuconym przez nognog'a, a także np tym. Przeważnie każdy jest o tym samym, ale...
Przy tej przerzutce proponowałbym nie stosować się w zupełności do filmów i...  Zrzuć łańcuch na najniższy bieg, baryłkę regulacji przerzutki wykręć mniej więcej do połowy (w manetce wykręć na 1/3), śrubę H ustaw tak by kółko wózka było równo z zębatką i wykręć ją o 1/4 obrotu (śrubę L wykręć maksymalnie). Następnie naciągnij linkę palcami, dość mocno ale bez przesady i zakręć śrubę. Teraz jak przerzutki nie będą Ci wskakiwały do góry, to wykręć trochę, najlepiej stopniowo baryłkę regulacji aż zaczną to robić prawidłowo. Jeżeli będą Ci wskakiwały, a nie będą schodziły w dół, to baryłkę wkręć. Na koniec, wrzuć łańcuch na samą górę, i wkręcaj po woli śrubę L ( w tym czasie manetką ciągnij jeszcze w górę, tak jakbyś chciał wrzucić 8 której nie masz) do momentu gdy ruch przerzutki w kierunku szprych i koła będzie minimalny.

Tourney jest upierdliwy, ale do ustawienia.

Napisano

Oglądalem wszystkie filmiki, sprawdzilem pancerze, zrobilem jak pisaliscie, a nadal mam to samo. Nakrecilem filmik, ale nie mogę go tu przesłać bo ma 23 MB, wiec jak ktoś chce zobaczyc jak to działa, a raczej nie działa, to niech poda pocztę lub FB to prześlę. Zobacze co wy na to, a jak się nie da to oddam może do serwisu, a w kwietniu mam zamiar wymienić wolnobieg i przerzutek na Alivio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...