Skocz do zawartości

[~1000zł] Rower trekkingowy dla początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

W tym sezonie postanowiłem ostro wziąć się za robienie formy oraz skompletowanie dobrego, niekoniecznie drogiego roweru.

Mój wybór padł na rower trekkingowy, ponieważ planuję dłuższe wypady w Polskę w czasie wolnym od studiów, a z czasem być może i dłuższe wyprawy zatem byłby to bardzo dobry wybór, wiadomo, bagażnik, ewentualnie sakwy. Mam zatem pytanie, jak dobry rower uda mi się kupić, bądź złożyć w podanym przedziale cenowym?

Nie wymagam w pełni profesjonalnego sprzętu, na początek nie planuje katować ani roweru, ani Siebie, jestem dosyć początkującym rowerzystą, wszystko przyjdzie z czasem, ale chciałbym miec już na czym pracować.

Aktualnie posiadam Muddyfox'a Ascenta, ale jako iż jest to typowo górski rower chciałbym przesiąść się na coś bardziej przyjaznemu mojemu stylowi jazdy.

Z góry dziękuje za wszystkie rady :)

Głownie chodzi mi o kwestię: Czy kupować gotowego, czy jednak bawić się w składanie. Nie posiadam w tym jednak żadnego doświadczenia.

Pozdrawiam, Kuba ;)

Napisano

Czy kupować gotowego, czy jednak bawić się w składanie. Nie posiadam w tym jednak żadnego doświadczenia.

W tej cenie nie złożysz niczego dużo lepszego od gotowych rowerków, po drugie złożenie roweru od podstaw nie jest łatwym zadaniem i może ci sprawić dużo problemów.

Mogę zapronować http://allegro.pl/kands-1100-cross-line-treking-shimano-srsuntour-15-i5078397296.html - jest kaseta zamiast przestarzałego wolnobiegu, co do napędu to nie można powiedzieć, że jest słabiutki bo jest po prostu dobry jak na tą cenę. Minusem jest brak akcesoriów jak mówiłeś bagażnik itp.

Druga opcja taki Lazaro http://allegro.pl/lazaro-senatore-v2-mocny-trekk-w-dobrej-cenie-men-i5120530855.html

Napisano

Dzieki za odpowiedź. Dokładnie, tego składania osobiście sam się trochę boję. Odnośnie podanych rowerów, jeśli chodzi o tego Kands'a, czy nie jest to rower typowo crossowy? Ma dosyć ... agresywny wygląd, do tego nie jestem pewien, czy jest możliwość domontowania do niego ów bagażnika bądź miejsc na inne akcesoria.

Jak ma sie sprawa, jeśli mówimy już o tym przedziale cenowym, w rowerach uzywanych, przykładowo

http://allegro.pl/pegsus-solero-53cm-alivio-amor-alu-7005-led-lekki-i5089749149.html

Jest w ogóle sens zwracać na takie uwagę, czy jednak kierować się ku fabrycznie nowym konstrukcjom?

Napisano

Troszeczkę ponad mój budżet, jednakże nie wiem, ile jest w tym prawdy, aczkolwiek sporo czytałem na temat Rometów i bardzo często były to opinie negatywne, jeśli porównujemy rowery z tego sameg przedziału cenowego. Jak jest z tym w rzeczywistości?

Zależy mi na niezawodności w połączeniu z funkcjonalnością, jako dodatkową informacje podam, że przy moich 180cm wzrostu najodpowiedniejszy będzie rower z 19" ramą.

Napisano

Ten Kands 1100 po dołożeniu bagażnika, błotników będzie jak najbardziej trekkingiem, ten Romet także nie jest złym wyborem, zwłaszcza, że masz już w standardzie elementy jak bagażnik itp.

Napisano

Troszeczkę ponad mój budżet,

Jak dołożysz błotniki, bagażnik, oświetlenia (baterie, ładowarka) do crossa za 1100 to wyjdzie podobnie.

jednakże nie wiem, ile jest w tym prawdy, aczkolwiek sporo czytałem na temat Rometów i bardzo często były to opinie negatywne, jeśli porównujemy rowery z tego sameg przedziału cenowego. Jak jest z tym w rzeczywistości?

Daj jakieś konkrety to możemy porozmawiać, bo teraz to nie wiem o jakich wadach i w jakich modelach piszesz. Sam mam Rometa Mosquito 2.0 2012, a kuzyn Rometa RC500D 2013, problemy jakie miał, to defekt łożyska w pedale i zepsuła się nóżka. Czyli groszowe pierdoły.

Zależy mi na niezawodności w połączeniu z funkcjonalnością, jako dodatkową informacje podam, że przy moich 180cm wzrostu najodpowiedniejszy będzie rower z 19" ramą.

Ewentualnie możesz wziąć coś z Nexusem 7. mieści zie w tysiącu

http://www.bikko.pl/rower-miejski-romet-rc-500-d-2011-nexus-7.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...