PartyBOY Napisano 23 Lutego 2015 Napisano 23 Lutego 2015 Witam, Szukam roweru cross za +/- 2500. Interesują mnie jedynie modele 2015, ponieważ nie chcę kupować z internetu (bez uprzedniej przymiarki). Rower będę kupował na miejscu w Bydgoszczy. Zrobiłem już jakieś rozpoznanie i z modelami 2014 dostępnymi w lokalnych sklepach jest lipa, stąd raczej wybór tylko z pośród 2015. W zeszłym roku miałem upatrzony Unibike ZETHOS GTS, ale niestety model 2015 kosztuje teraz ~3300 pln. Zastanawiam się obecnie nad CUBE Nature 2015. Czy w podobnej kwocie dostanę coś lepszego z modeli 2015?
ILC Napisano 23 Lutego 2015 Napisano 23 Lutego 2015 W tej cenie Cube nie jest złym wyborem i jeśli rozmiar, geometria pasuje o według mnie można ze spokojem brać. W Bydgoszczy masz także rowery Unibike - konkretnie model Viper Disc http://www.unibike.pl/viperdiscgts.php, tak samo możesz jeszcze przymierzyć takiego Romet'a http://www.centrumrowerowe.pl/rowery/crossowe/p,rower-orkan-4-0-m-czarny-romet,439122.html czy Kross'a http://www.centrumrowerowe.pl/rowery/crossowe/p,rower-evado-5-0-cza-sre-mat-2015-kross,442738.html
Tom650b Napisano 23 Lutego 2015 Napisano 23 Lutego 2015 Kross Evado 5.0 + lepszy napęd (kaseta, łańcuch) + lepsze piasty - gorsza przerzutka tył
PartyBOY Napisano 24 Lutego 2015 Autor Napisano 24 Lutego 2015 Byłem dzisiaj "mierzyć" Cube'a i Kross'a. Po próbnej jeździe chyba bardziej do gustu przypadł mi Kross. Na Cube'ie czułem się jakoś niewygodnie. Jutro mam w planie sprawdzić Unibike'a i Romet'a. Przy okazji zapytam o dobór ramy. Mam około 173 cm. Czy rozmiar 50 / 17 / M jest dla mnie odpowiedni?
Tom650b Napisano 24 Lutego 2015 Napisano 24 Lutego 2015 Raczej brałbym "M", choć to zawsze kwestia indywidualna... Wsiadać, mierzyć, przejechać się
ILC Napisano 25 Lutego 2015 Napisano 25 Lutego 2015 Celowałbym w 17-18" choć wszystko weryfikuje przymiarka.
PartyBOY Napisano 27 Lutego 2015 Autor Napisano 27 Lutego 2015 No i jest problem Ostatecznie zdecydowałem się na Cube'a (rama 50), ALE niestety nie czuję się na nim w 100% komfortowo. Jest ciut za duży. Największym problemem jest chyba to, że jak stoję obiema nogami na podłożu (całymi stopami oparty o grunt) to niestety rama trochę mocno dociska mi cojones... Tak samo, a nawet gorzej jest z Kross'em 5.0 M W międzyczasie mierzyłem Unibike'a. Na nim z ramą nie było większych problemów, niestety odnoszę wrażenie, że ten rower nie jest absolutnie tyle warty - dużo gorszy osprzęt od reszty.... W związku z powyższym szukam dalej, co powiecie o: Specialized CrossTrail Elite Disc Giant Roam 1 DISC
dezy Napisano 28 Lutego 2015 Napisano 28 Lutego 2015 Specialized CrossTrail Elite Disc Giant Roam 1 DISC Podłączam się do tematu. Też szukam opinii na temat tych rowerów.
PartyBOY Napisano 28 Lutego 2015 Autor Napisano 28 Lutego 2015 Udało mi się dziś przymierzyć Specialized Crosstrail, podstawowy model w rozmiarze M i mogę powiedzieć, że jeżeli chodzi o ramę to w końcu "pasuje jak ulał". W związku z powyższym zastanawiam się tylko nad wersją: Sport Disc 2015 Elite Disc 2015 W Elite mamy praktycznie cały osprzęt w klasie Deore, ALE przednia napęd jest na dwa blaty, czyli mamy 2 x 10. Czy to jest dobre rozwiązanie dla przeciętnego użytkownika? Sprzedawca doradzał raczej tańszy model Sport Disc z przełożeniami 3 x 9
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.