Skocz do zawartości

[korba plus kaseta] potrzebna pomoc

mandrax2150

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

potrzebuje Waszej pomocy i porady co zrobić w takim przypadku, ale najpierw może wyjaśnię o co mi chodzi:

- posiadam dwa rowery, takie jak w linku

- ten po lewej jest wystawiony na sprzedaż a na tym po prawej obecnie śmigam

- w tym pierwszym posiadam korbę Sainta FC-M810 o taką o blacie 36T po wymianie z 42T 

- a w drugim korbę Truvativ Ruktion 34T, kasetę Sram 11-28T do tego przerzutkę Sram X7 z krótkim wózkiem 

a teraz w czym rzecz:

- chcę przełożyć korbę z tego pierwszego do drugiego ale zanim to zrobię mam takie pytanie, gdyż korbę Sainta zakupiłem z jednym blatem i przeglądając neta nie mogę nigdzie znaleźć tej dodatkowej tarczy o 22T. Jeszcze tej korby nie ściągałem i nie wiem czy nawet będzie możliwość dołożenia drugiego blatu. Dlatego chcę zapytać czy taka możliwość istnieje?

- kolejne pytanie czy jest sens dodawać drugi blat ? co za tym idzie konieczność wymiany napinacza na inny do tego przerzutka przód plus manetka = dodatkowa masa

- czy po prostu wymienić tylko kasetę na 11- 36T bez wymiany wózka (deklarowana pojemność to 36T) oraz w przełożonej korbie tj Saint zmienić blat na jak najmniejszy ?

Moje wymagania co do tej kombinacji są takie by rower przystosować do jazdy po górach, na prędkości mi nie zależy. 

Proszę o jakąś konkretną poradę jak złożyć taki zestaw by działał prawidłowo i spełniał moje oczekiwania. 

Z góry dzięki :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

chyba znalazłem rozwiązanie problemu może będzie trochę kosztowne ale może również kogoś to zainteresuje. Szukając rozwiązania przypadkiem natrafiłem na ofertę roweru NS Bikes

Rower Snabb T1, który w specyfikacji zawierał taką frazę "kaseta Sram PG-1020, 10 speed 11-36 z dodatkową zębatką 42T". Zacząłem poszukiwania idąc tym tropem ale nie mogłem znaleźć podanej kasety z zębatką 42T.
I w końcu odkryłem takie cuś :P "ZĘBATKA OCTANE ONE 2015 BOOSTER 42T" i myślę, że po wymianie tylnego napędu to będzie najlepsze rozwiązanie palącego mnie problemu. 

Poniżej podaje link dla zainteresowanych:

Pozdrawiam 

Temat do zamknięcia.
Napisano

Witam 

jednak temat jeszcze nie do zamkniecie :P 

potrzebuje Waszej pomocy i fachowej porady - i to jak najszybciej, gdyż chciałbym już zamawiać części 

czy takie połączenie będzie działać:

- korba shimano saint 34T ale zastanowie się nad wymianą zębatki na 32T z polskiej firmy HCC

- kaseta sram PG-1020 11-36T z dodatkową zębatką 42T od HCC lub octane one (tzn wyrzucam 17T a dokładam 42T)

- przerzutka sram x-7 10 gear na średnim wózku

- no i manetka też sram x-7 10 gear

Stosował ktoś już z Was taką modyfikację kasety ?

podpowiem że wzoruję się na tym przykładzie:

http://rowerowy.com/sklep/rowery/enduro-allmountain/prod/ns-bikes-snabb-e1

proszę o szybką odp, z góry wielkie dzięki 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...