Skocz do zawartości

[do 2000zł] MTB 29er

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć :)

Planuję zakup roweru górskiego na kołach 29 cali.

Zapoznałem się z ofertą producentów jednak nie ukrywam, że nadal ciężko mi ocenić co będzie dla mnie OK.

Z osprzętu chciałbym hamulce tarczowe hydrauliczne (najlepiej Shimano), przedni widelec minimum XCM, tylna przerzutka minimum Alivio.

Będę wdzięczny za każdą opinię :)

p.s. Nie będę się trzymał sztywno 2000zł, powiedzmy, że mogę dołożyć 10% ;)

Pozdrawiam

Bartosz

Napisano

Jeszcze jest dobry czas na wyprzedaże ;) z przyjemnością coś podpowiem i poszukam, jeżeli podasz jaki to rozmiar roweru ma być (lub Twoje wymiary)

Napisano

Kross z 2013 wydaje się być super ale mam 2 pytania związane z zakupem modelu z poprzednich lat:

1) Czy dwa lata 'postoju' w sklepie nie wpłynęły niekorzystnie na działanie niektórych elementów? amortyzatora? hamulców hydraulicznych?

2) Jak dobrać ramę nie mając możliwości przymiarki? konkretnie dla levela b6 2013...

Napisano

Kross z 2013 wydaje się być super
 super to on aż taki nie jest, amortyzator średni z cieńkimi górnymi lagami 28 mm. To już amortyzatory crossowe serii NRX i NCX maja grubsze lagi 30 mm. Ten Mongoose którego zalinkowałem ma powietrzny wideł, klasę lepsze manetki, klasę wyżej korbę. 
Napisano

Pojawiły się też modele Unibike na 2015 rok - większość modeli lepiej wyposażona niż z roku 2014 - choćby Unibike Fusion 29 który zdaje się można kupić prawie w zalecanym limicie przy inteligentnej negocjacji ;) Polecany wyżej Mongoose ma jednak ciekawszy amortyzator - pytanie na ile masz ochotę go później serwisować - wiele osób przed zakupem nie pamięta że trzeba do tego zaglądać co jakiś czas.

Napisano

Dbam o sprzęt więc i o amortyzator zadbałbym należycie :P

Powiem wprost, nie kieruję się tylko parametrami. Raczej patrzę na parametry/wygląd w stosunku 60/40 ;) i to jest niestety powód dla którego nie wziąłem pod uwagę mongoose'a... może niesłusznie.

Co do unibike - jestem z Bydgoszczy więc mam ich pod nosem. Niestety nie są nawet w stanie podać mi danych o geometrii ramy, zupełnie nic... Już w styczniu z nimi rozmawiałem i o negocjacach cenowych nie ma mowy.

Pasuję mi te Krossy, chyba najbardziej B4 2014... pozostaje kwestia doboru ramy...

Napisano

Jestem już bliski sfinalizowania zakupu jednak w dalszym ciągu waham się nad rozmiarem.

Rodszyld69, zaproponowałeś M, w jednym ze sklepów internetowych dowiedziałem się, że jestem na pograniczu M/L (zależnie od długości nogi), w drugim zaś, że L będzie odpowiedni.

Chyba nie obejdzie się bez przymiarki w jednym ze sklepów stacjonarnych - ramy 2015 są identyczne jak te z poprzedniego roku.

Napisano

Tylko przymiarka może zweryfikować czy rozmiar będzie odpowiedni, przymierz u siebie i ew. kup w internecie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...