RR52 Napisano 20 Lutego 2015 Napisano 20 Lutego 2015 Witam wszystkich Jako, że sezon się zbliża chciałbym wymienić fabryczne przerzutki (przód C050, tył Altus) na coś lepszego. I tu mam kilka pytań: 1. Czy wszystkie serie Shimano bez problemu współpracują z klamko-manetkami Altus? 2. Czy wymieniać przednią i tylną na tę samą serię (myślałem o Alivio) czy np przód Alivio, a tył np Deore? 3. Czy może zastanowić się nad SRAMami? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Tofi Napisano 20 Lutego 2015 Napisano 20 Lutego 2015 Ad 1. Nie. Ale nie masz się czym przejmować. Niekompatybilności zaczynają się pojawiać od 9 rzędowych napędów, ale nie ze wszystkim, na forum jest osobny wątek na temat tych niekompatybilności. Pytanie jakie ty masz te manetki. Nie wiem jak w Polsce z dostępnością, ale na wyspasz grzebiąc po ebayu miałem trzy miesiące temu spory problem ze znalezieniem czegoś pod 8 biegów. Wszystkie nowe produkty, nawet Altusy, były pod 9 rzędów, a to by dla ciebie oznaczało wymianę właściwie całego napędu. Ad 2. To w zasadzie nie ma znaczenia, z tą uwagą że w altusie wewnątrz więcej tworzywa niż aluminium i stali, a to oznacza szybsze zużycie. Manetki alivio takie drogie nie są, więc mógł byś nad ich wymianą również pomyśleć. Ad. 3 Nie mieszaj. Miałem przez jakiś czas manetkę SRAM kompatybilną z shimano. Kompatybilna była, ale minimalne rozciągnięcie linki miałem drastyczne rozreguowanie indeksacji. Kilka tygodni i od nowa trzeba było wszystko ustawiać.
BikerLight Napisano 20 Lutego 2015 Napisano 20 Lutego 2015 1. Te przerzutki nad którymi się zastanawiasz będą. 2. Alivio z przodu spoko pod warunkiem że down swing. Top swingi szybko łapią luzy Deore z tyłu to dobra koncepcja, jeśli masz kasetę mniejszą niż 32 to wersje klasyczne, jeśli 32 lub więcej to można wziąć pod uwagę shadow. 3. Nie będą działać z Altusami.
RR52 Napisano 20 Lutego 2015 Autor Napisano 20 Lutego 2015 Dzięki wielkie za odpowiedzi. Jest jeszcze jedna kwestia dotycząca przerzutki przedniej - średnica rury, na której ma być zamontowana...zmierzyłem i w moim rowerze to 12,1 cm - z jakiej wielkości obejmą przerzutkę powinienem wybrać?
Tofi Napisano 20 Lutego 2015 Napisano 20 Lutego 2015 średnica rury [...}to 12,1 cm miksz w pluszu! zmierzyłeś obwód nie średnicę
BikerLight Napisano 20 Lutego 2015 Napisano 20 Lutego 2015 Coś musiałeś źle mierzyć, nie ma takiej możliwości Zmierz obwód rury podsiodłowej w pobliżu przerzutki. Edit: Widzę Tofi że piszemy symultanicznie, ale obwód to także nie jest
RR52 Napisano 20 Lutego 2015 Autor Napisano 20 Lutego 2015 O matko - jak blondynka ;-) Oczywiście zmierzyłem obwód...
BikerLight Napisano 20 Lutego 2015 Napisano 20 Lutego 2015 To zmierz jeszcze raz ten obwód tym razem dokładniej A najlepiej zobacz co jest napisane na twojej przerzutce, info jest po wewnętrznej stronie obejmy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.